ΧΡΗΜΑτιστήριο

***

Δεν της έφταναν τα δικά της προβλήματα, έχει τώρα και εισαγόμενα! Υπάρχουν άραγε δοσοληψίες μεταξύ της νέας Proton και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου εταιρειών Eurogoal; Αν ναι, δεν γνωρίζουν τις φήμες που τον εμπλέκουν σε υπόθεση που φέρεται να ερευνούν τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Εισαγγελία της Μεγαλονήσου;

***

> Ανάμεσα στα αισχρά ψέματα και τις πικρές αλήθειες, είναι προτιμότερες οι δεύτερες, άσχετα αν στο τέλος αφήνουν μία περίεργη γεύση! Μπορεί οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων να έχασαν από τοκογλυφικούς τόκους, ωστόσο η συμφωνία ανταλλαγής κατά τη λήξη τούς δίνει τη δυνατότητα κέρδους επί του κεφαλαίου. Για του λόγου το αληθές, το μέσο σταθμικό κουπόνι των νέων ομολόγων διαμορφώνεται στο 3,56%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται η όποια προσαύξηση του τοκομεριδίου και τα οφέλη από τη σύνδεσή τους με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδο ανάπτυξης του ΑΕΠ.

> Αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν οι συνήθειες! Στο πρόσφατο παρελθόν η ανάπτυξη της χρηματαγοράς είχε συνδυαστεί με την αυτόματη εισροή κεφαλαίων και το «ράλι» στις τιμές των μετοχών. Σήμερα τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά, καθώς κάποιοι θεσμικοί επενδυτές φεύγουν, ενώ ορισμένοι άλλοι έρχονται.

> Το θράσος έχει και τα όριά του! Πάει πολύ να αναζητούνται οι ένοχοι της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων στους εργοδότες που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους και στους πολίτες που εισέπραξαν παράνομα επιδόματα, ξεχνώντας τις ζημίες από τις τοποθετήσεις των αποθεματικών στο πράσινο χρηματιστήριο και τα γαλάζια ομόλογα.

> Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Είναι ποτέ δυνατόν να εγκαλείς κάποιον για πλαστογραφία μετά χρήση, να τον περιγράφεις ως κατ’ εξακολούθηση απατεώνα και να έχεις ιδρύσει μαζί με τη συμβία του εταιρεία λήψης και διαβίβασης εντολών; Κι όμως…

> Τικ – τακ, τικ – τακ… μπαμ! Εκρηκτική μαθαίνουμε ότι είναι πλέον η σχέση του πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Avenir, κ. Καστόρη, με κάποιους από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών. Έχουμε συνέχεια…

> Τι θα γίνει με τους μικρομετόχους; Θα καλυφθούν οι ζημίες τους; Θα υπάρξει πρόβλεψη αποζημίωσής τους; Απ’ ό,τι φαίνεται, το επικείμενο dilution στην ATEbank αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση των ποσοστών τους, εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως υφαρπαγή της περιουσίας τους.

> Αν μπορούσε, ας έκανε κι αλλιώς! Με τις πιστώτριες τράπεζες να πιέζουν προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων, η διοίκηση της Σελόντα δεν μπορούσε παρά να συμφωνήσει, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την αναδιάρθρωση των δανείων της.

> Αυτές οι ακατανόητες εσπευσμένες κανονιστικές ενέργειες, που αναμένεται να περάσουν εν μια νυκτί από το Κοινοβούλιο, προκαλούν βάσιμες υπόνοιες ότι στόχος είναι η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων! Με αφορμή την πρεμούρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ίδρυση πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών επενδυτικών οχημάτων, αναρωτιόμαστε αν όλο αυτό το σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί έχει να κάνει (όπως μας λένε) με τις χρηματοδοτήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι εξαγωγές ή με τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών (όπως πιστεύουμε εμείς). Κι αυτό γιατί η συμμετοχή στις τελευταίες, μέσω της αγοράς μετοχών, μπορεί αφενός να ξεφύγει του φορολογικού «πόθεν έσχες» και αφετέρου με την πώλησή τους ή την κατάθεσή τους ως ενέχυρα για δάνεια να νομιμοποιήσει όλο το αδήλωτο χρήμα, με ευνοϊκότερη μάλιστα φορολογία.

> Όλα στο πόδι, πρόχειρες λύσεις για να φύγει από πάνω μας το πρόβλημα και να πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα! Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο βασικός μέτοχος της ΣΕΚΑΠ, αφού με τη γνωστή ΠΑΣΟΚική αυθάδεια του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» προσπάθησε να επιβάλει τη θέση του στην πώληση της καπνοβιομηχανίας, χωρίς καν να συνεννοηθεί με τους λοιπούς μετόχους. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας μπλόκαρε την όλη διαδικασία, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εμπλεκομένους.

> Μα καλά, γιατί η ΝΔ τούς επιτρέπει να δρουν ανεξέλεγκτα; Είναι δυνατόν έναν μήνα πριν από τις εκλογές η πράσινη διοίκηση της ΔΕΗ να ανακοινώνει τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας ΑΔΜΗΕ, και μάλιστα με τριετή θητεία, αρχόμενη από 29.2.2012 και λήγουσα 28.2.2015;

> Αντί να απολογηθεί στον λαό για τα έργα και τις ημέρες του, που οδήγησαν τη χώρα σε πτώχευση και την κοινωνία στη φτώχεια, νιώθει την ανάγκη να δικαιολογηθεί στους εθνικούς εργολάβους που αναμένουν να πάρουν τη δουλειά! Ο λόγος για τον ΥΠΕΚΑ, που ρίχνει στην ΠΟΕ ΟΤΑ το μπαλάκι των καθυστερήσεων της δημοπράτησης του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

> Τόσο απλά, τόσο ηθικά, τόσο σοσιαλιστικά! Από το να σε κατηγορήσουν πως μοιράζεις τις άδειες με όρους που βολεύουν τα ντόπια μονοπώλια, καλύτερα να μην προχωρήσει το εικονικό άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, που κρίνεται απαραίτητο για τη μεταπωλητική αξία του ΟΠΑΠ.

> Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές μιας χρηματαγοράς που θα λειτουργεί με ξεκάθαρες και απολύτως διαφανείς διαδικασίες! Mε αφορμή τη δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Sciens σε τιμή που βρίσκεται «…εντός του χαμηλότερου ορίου του εύρους που προσδιόρισε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος…» και με δεδομένο ότι οι χρηματιστηριακές αξίες βρίσκονται στο ναδίρ τους, αναρωτιόμαστε μήπως θα πρέπει να υπάρχει η έκθεση ενός ακόμη εκτιμητή, ο οποίος δεν θα πληρώνεται από τις εταιρείες, έτσι ώστε, αν υπάρχει σημαντική απόκλιση, να παρεμβαίνει η αρμόδια εποπτική αρχή, εξασφαλίζοντας πλήρως το δίκαιο του τιμήματος.

> Καλύτερα υποψιασμένοι παρά αφελείς! Επειδή δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες από τις φήμες περί σορταρίσματος της μετοχής του ΟΤΕ από τον βασικό μέτοχο, προκειμένου να πιέσει την τιμή και να μαζέψει τα χαρτιά, μήπως θα έπρεπε να ενημερωθούμε λεπτομερώς σχετικά με τους αγοραστές των τριών μεσοβδόμαδων πακέτων που αφορούσαν το 1,08% του οργανισμού;

> Η υποχώρηση της τουριστικής κίνησης, έλλειψη πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αντίκτυπο και στις ξενοδοχειακές μονάδες! Για του λόγου το αληθές, τα καθαρά αποτελέσματα έπειτα από φόρους της Ιονικής Ξενοδοχειακής εμφάνισαν ζημίες ύψους 2,2 εκατ. και ως εκ τούτου η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2011.

> «…Η πτώχευση συμβούλου δεν συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμά του…»! Αυτή ήταν μια από τις τροποποιήσεις του καταστατικού που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η επαναληπτική γενική συνέλευση της Τεχνικές Εκδόσεις και το ερώτημα είναι γιατί προστέθηκε την τελευταία στιγμή.

> Αν δεν υπάρξει έλλειψη προσωπικού και εμπόδια οργανωτικού χαρακτήρα, πώς ο εκάστοτε υπουργός θα κάνει τα δικά του; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, σπεύδει βραδέως.

> Η εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και η διαχείρισή τους σε κράτη με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα δεν έχουν τελειωμό! Δεν είναι τόσο το άνοιγμα ενός νέου υποκαταστήματος της Eurobank EFG στο Λονδίνο, όσο το ότι αυτό σε συνεργασία με τις θυγατρικές στο Λουξεμβούργο και την Κύπρο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους private banking πελάτες του Ομίλου.

> Να γιατί οι υποψήφιοι μνηστήρες θέλουν τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ πακέτο! Αν και η προηγούμενη χρήση ήταν για τις περισσότερες εταιρείες ζημιογόνος, εντούτοις η δεύτερη κατάφερε να σημειώσει κέρδη ύψους 86 εκατ. ευρώ.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Γιατί η κρατική εγγύηση που θα δίνεται προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής, θα πρέπει ντε και καλά να υπάγεται στο δίκαιο του Λουξεμβούργου;

> Με κάτι τέτοιες ενέργειες είναι που προσελκύεις τους αλλοδαπούς επενδυτές και κρατάς τα κεφάλαιά τους στη χώρα σου! Τι κι αν η Ελλάδα είναι η χώρα που αναλογικά με το μέγεθός της έχει τους περισσότερους εφοπλιστές διεθνώς, εντούτοις η Κύπρος είναι το κράτος που έδωσε την έγκριση για τα σκάφη συνοδείας, τα οποία θα είναι επανδρωμένα με οπλισμό και θα προστατεύουν τα πλοία από τους πειρατές.

> Ξέφραγο αμπέλι έχει καταντήσει η αγορά, με τα συνδικάτα να αδιαφορούν, τους εργοδότες να λειτουργούν σαν νταβατζήδες και τους πολιτικούς να σφυρίζουν αδιάφορα! Αν μέχρι και το επίσημο κράτος, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, αναμένει την καλή θέληση του κεφαλαίου, προκειμένου «…να μη μειώσει τους μισθούς, αφού κανείς δεν το υποχρεώνει να τηρήσει το νομοθετικό πλαίσιο…», τότε εμείς οι κοινοί θνητοί δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε και από κανέναν.

> Ο λαός λέει… φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά! Κάπως έτσι σκέφτηκε η Blackrock, που για να αποφύγει κάθε κατηγορία προνομιακής μεταχείρισης επί της διαγνωστικής της μελέτης, κάνει λόγο για «…δειγματοληπτικούς ελέγχους…», από τους οποίους υπήρξαν εξαιρέσεις των «…off shore εταιρειών των εγχώριων τραπεζών εκτός Ελλάδος…».

> Από εναλλακτικές άλλο τίποτε! Το πάνω χέρι στη σχέση δανειοδότησης μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών έχουν οι δεύτερες, αφού μπορούν είτε να επιλέξουν τον δρόμο της δικαστικής αντιπαράθεσης, ο οποίος έχει αβέβαιο αποτέλεσμα και μεγάλο κόστος, είτε να συμφωνήσουν σε ρύθμιση με περιόδους χάριτος και απομείωση της αξίας του υπολοίπου της οφειλής είτε να πουλήσουν μέρος του δανειακού τους χαρτοφυλακίου σε hedge funds, παίρνοντας την επιβάρυνση από τη διαγραφή του υπολοίπου.

> Υπάρχει και η θετική πλευρά, που σκοπίμως αποκρύπτεται! Επειδή πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τη φυγή κάποιων πολυεθνικών εταιρειών από την ελληνική επικράτεια, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως κάτι τέτοιο δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, καθώς αφενός αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εστίες φοροδιαφυγής μέσω του transfer pricing και αφετέρου αφήνουν χώρο δράσης στις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να παράξουν κέρδη και να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία.

• Συμφωνεί ή διαφωνεί; Ποια η άποψη της Εθνικής Τράπεζας για την επικείμενη πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας Finans Emeklilik, που είναι θυγατρική της Finansbank; Δεν την ενδιαφέρει αν πέσει στα χέρια ανταγωνίστριας που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας;

• 20.683.000.000 δολάρια είναι πολλά χρήματα, πατριώτες! Αυτό είναι το ύψος των δομημένων ομολόγων που, αν και έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δεν έχουν συμπεριληφθεί στο ύψος του συνολικού χρέους και θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθούν.

• Βγάζει μάτια! Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό πως από τα επιπλέον έσοδα που εισπράττει κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός, το 50% περίπου αυτών επιστρέφεται μέσω του ΦΠΑ.


Σχολιάστε εδώ