Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου

Μέχρι την Τετάρτη το πρωί όλα έδειχναν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα έπαιρνε το χρίσμα, χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος. Τελικά, με επιστολή φαξ από το Στρασβούργο η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους δήλωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει και αυτή το χρίσμα του υποψηφίου, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίας στο Ανώτατο Συνέδριο είναι ελάχιστες, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης ελέγχει πλήρως την κατάσταση. Είναι αλήθεια ότι η Ελένη Θεοχάρους έχει λαϊκό έρεισμα και πέραν του ΔΗΣΥ στον κόσμο του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων, αφού οι θέσεις της είναι αντίθετες με το σχέδιο Ανάν και υποστηρίζει ότι ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να παίξει στο Κυπριακό με καθαρό το τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς τις δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστόφια. Η μεγαλύτερη διαφορά της με τον Νίκο Αναστασιάδη είναι στο Κυπριακό και κυρίως επί του σχεδίου Ανάν. Ο τελευταίος δεν είπε ποτέ ότι έχει μετανιώσει ή ότι η επιλογή του να στηρίξει το σχέδιο Ανάν ήταν λανθασμένη.

Εναλλακτική πρόταση

Από το περιβάλλον της Ελένης Θεοχάρους τονίζεται ότι η δική της εναλλακτική πρόταση θέλει να δώσει την προοπτική νίκης από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εξέλιξη που θα συμβεί εάν, είτε τώρα είτε αργότερα, θα είναι αυτή η υποψήφια του ΔΗΣΥ και του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Θεωρεί ότι η στρατηγική Αναστασιάδη να εξαγγείλει τη δική του υποψηφιότητα εκλήφθηκε από τον χώρο του κέντρου ως εκβιασμός και έχει ήδη αποκλειστεί τόσο από το ΔΗΚΟ όσο και από την ΕΔΕΚ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο. Ήδη τα κόμματα του κέντρου άρχισαν διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συγκλίσεων και κατάρτισης προγράμματος με στόχο να επιλέξουν κοινό υποψήφιο.

Η Θεοχάρους θεωρεί ότι με την τακτική Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ έχει χάσει το πλεονέκτημα να συμμετάσχει στις διαδικασίες για κατάρτιση προγράμματος με τον κεντρώο χώρο και να έχει τον πρώτο λόγο ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Εκτιμά ταυτοχρόνως ότι εάν δεν είναι υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα ο Δημήτρης Χριστόφιας, υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί ο ΔΗΣΥ στην απομόνωση, αφού θα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμαχίας με το ΑΚΕΛ κατόπιν υπόδειξης κοινού υποψηφίου.

Οι σκέψεις του Χριστόφια

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, προβάλλοντας το πρόσχημα ότι δεν δικαιολογούνται τέτοιες εξελίξεις στο Κυπριακό που να οδηγούν το πρόβλημα σε λύση. Καθοριστικές θα είναι οι αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο τέλος Μαρτίου, εάν δηλαδή θα κηρύξει αδιέξοδο, εάν θα παγώσει τη διαδικασία ως τις εκλογές του 2013 ή εάν θα οδηγήσει το Κυπριακό σε μια πολυμερή. Η μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται να στηρίζεται στα βέτο της Ρωσίας και της Κίνας στην περίπτωση κατά την οποία οι Αγγλοαμερικανοί θα επιδιώξουν να περάσουν απόφαση για πολυμερή μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο ΑΚΕΛ, πάντως, υπάρχουν δυο τάσεις. Η μία υποστηρίζει την κάθοδο Χριστόφια, ασχέτως εάν οι έρευνες δείχνουν ότι θα χάσει, και η άλλη ότι θα πρέπει είτε να κατέλθει το κόμμα με υποψήφιο άλλο από τον Χριστόφια είτε με κοινό υποψήφιο που θα προκύψει μέσω συμμαχιών με το κέντρο, δηλαδή με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Αγκάθι είναι το Κυπριακό, διότι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ θέτουν ως προϋπόθεση την απόσυρση των δώρων του Χριστόφια προς την τουρκική πλευρά, όπως είναι η εκ περιτροπής Προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος, η παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων και η παραχώρηση δικαιωμάτων ευρωπαίου πολίτη σε όσους Τούρκους, εποίκους και μη, διαμένουν στην Κύπρο. Ένας τρίτος υποψήφιος πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ, που θα υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ και από το σύνολο του κεντρώου χώρου ή κόμματα του κεντρώου χώρου, μπορεί να δώσει λύση.

Τα παίζει όλα για όλα
ο Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης, πάντως, τα παίζει όλα στον δεύτερο γύρο.

Θεωρεί ότι θα είναι ο ένας από τους δυο και ότι εάν ο Χριστόφιας είναι ο αντίπαλός του θα κερδίσει τις εκλογές.

Πρόβλημα όμως θα δημιουργηθεί εάν δεν είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γεγονός που θα δημιουργήσει ευρύτερες συμμαχίες με αποκλεισμό του ΔΗΣΥ.

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται από την Ελένη Θεοχάρους, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι στην κούρσα των εκλογών, με την προοπτική να υποστηριχθεί από τον χώρο του κέντρου και να αναγκαστεί ακόμη και αυτός ο Νίκος Αναστασιάδης, πράγμα που μοιάζει δύσκολο, να αποσυρθεί, για να έχουν οι Κύπριοι με εκλογές ενός γύρου απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Χριστόφια.

Ο ενδιάμεσος χώρος

Το ζητούμενο είναι πώς θα ενεργήσει ο ενδιάμεσος χώρος, δηλαδή το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, και κατά πόσο θα βρουν κοινό υποψήφιο.

Μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι της Ελένης Θεοχάρους και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι μετά το Πάσχα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ