Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο συζητούσε με τον Ερντογάν ο Παπανδρέου!

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά «καρφώνει» τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι συζητούσε θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, με τον τελευταίο να μην έχει διαψεύσει τουλάχιστον μέχρι τώρα τους τουρκικούς ισχυρισμούς και να «σφυρίζει αδιάφορα».

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έριξε «βόμβα» μεγατόνων, όταν με δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες αποκάλυψε ότι ο έλληνας τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συζητούσε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιλντίζ δήλωσε ότι «κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ελλάδα είχε συζητηθεί και το θέμα αυτό», αναφερόμενος στην έλευση Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο του 2010, όπου είχε πραγματοποιηθεί και κοινό Υπουργικό Συμβούλιο. Το θέμα είχε συζητηθεί προφανώς στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες Ερντογάν – Παπανδρέου.

Ωστόσο, η πλευρά του κ. Παπανδρέου τηρεί «σιγήν ιχθύος», κάτι που ενισχύει τους προβληματισμούς για τη «μυστική διπλωματία» που ασκούσε τόσο ο ίδιος όσο και οι «κηπουροί» του στο ΥΠΕΞ. Οι προβληματισμοί αυτοί εντείνονται περισσότερο, καθώς φαίνεται ότι είχαν προχωρήσει «στο ψητό» και οι περιβόητες διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, με την τουρκική πλευρά, όπως λένε οι πληροφορίες, να έχει θέσει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τις περιβόητες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και το καθεστώς τους, ενώ σε ό,τι αφορά το άλλο μείζον θέμα, αυτό του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 10 ναυτικά μίλα, υπήρξε προσέγγιση στο περίφημο «δαντελωτό», δηλαδή σε άλλα σημεία να έχει 6 ν.μ. και σε κάποια ελάχιστα (που δεν επηρεάζουν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας) στα 10 ν.μ.

Πάντως, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να εμμένει στη θέση της για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, καθώς διαμηνύει πως «η Τουρκία είναι ανοιχτή σε τέτοιες προτάσεις, αν υπάρξουν κοινά σχέδια».

Πέρα, όμως, από τις «πονηριές» περί συνεκμετάλλευσης, η Άγκυρα δεν φαίνεται να ξεχνά το παιχνίδι των ανοιχτών προκλήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή η τουρκική πλευρά διά του υπουργού Ενέργειας ανακοίνωσε πως η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα προβεί τις επόμενες μέρες σε γεωτρήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Τουρκίας – Κατεχομένων.

Το όλο σκηνικό συμπλήρωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΟ, που ξεκαθάρισε: «Αρχίζουμε γεωτρήσεις στη Βόρεια Κύπρο μέσα στις επόμενες μέρες, έχουμε ξεκινήσει την αποστολή εξοπλισμού μας εκεί», ενώ διευκρίνισε ότι οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν πριν από το τέλος Μαρτίου…


Σχολιάστε εδώ