ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

Γεγονός που πέραν των άλλων καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή όσο και ριψοκίνδυνη οποιαδήποτε πρόβλεψη (εκτίμηση) για την έκβαση των επικείμενων εκλογών και «απειλεί» να θέσει σε… καθεστώς εφεδρείας τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Οι επικεφαλής των εταιρειών έχουν σηκώσει τα χέρια, κάνουν λόγο για… «πορεία στα τυφλά» καθώς εκτός από τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό έχουν να αντιμετωπίσουν και την άρνηση των πολιτών (επτά στους δέκα) να συμμετάσχουν στις έρευνες. Κατά συνέπεια το δείγμα δεν είναι ικανό, δεν είναι και αξιόπιστο ώστε οι μετρήσεις να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις τάσεις που επικρατούν στην κοινή γνώμη. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ανάλογα με το ποσοστό που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές πρέπει στις έρευνες να βρεθούν να απαντήσουν περί τους 450 με 460 ψηφοφόρους του. Σε όλες τις έρευνες ο αριθμός αυτός δεν υπερβαίνει τους 200 με 250. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ενδεχόμενο οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτή την περίοδο να τιναχτούν στον αέρα είναι κάτι περισσότερο από ορατό, είναι αναπόφευκτο. Κίνδυνο που αναγνωρίζουν και οι υπεύθυνοι των εταιρειών που θεωρούν απολύτως λανθασμένη διαδικασία τόσο την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος όσο και την αναγωγή του ποσοστού εκείνων που δηλώνουν ότι θα απόσχουν της ψηφοφορίας ή δηλώνουν αναποφάσιστοι. Επιπροσθέτως οι μετακινήσεις ψηφοφόρων είναι συνεχείς και προς διάφορες κατευθύνσεις, η συσπείρωση στα δύο μεγάλα κόμματα παραμένει χαμηλά, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μέσα σ’ αυτό σκηνικό και προκειμένου να αποφύγουν ένα «πατατράκ» στις εκλογές οι επικεφαλής των εταιρειών ζητούν να αρθεί η απαγόρευση για τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων το τελευταίο 15ήμερο πριν από τις εκλογές. Υπέβαλαν μάλιστα το αίτημά τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διενέργεια των ερευνών τους. Ειδικότερα ο Ηλ. Νικολακόπουλος σημείωσε ότι η «πρωτοφανής ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και οι διαφαινόμενες ανατροπές στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος συνιστούν ένα πρωτόγνωρο τοπίο για την καταγραφή των μετακινήσεων των ψηφοφόρων». Επισήμανε δε μια επιπλέον ιδιαιτερότητα στην όλη υπόθεση, το γεγονός ότι με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα δημοσιοποιηθούν την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Λόγω του κλίματος των ημερών κανείς και τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι έρευνες θα αποτυπώσουν το πραγματικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Απαντώντας στο αίτημα των εταιρειών για άρση της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθ. Τσούρας σημείωσε ότι υπάρχει χρόνος για να αναληφθούν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί διακομματική συμφωνία.

Οι υπεύθυνοι των εταιρειών προειδοποίησαν και για το «όργιο φημολογίας» που θα επικρατήσει το 15ήμερο πριν από τις εκλογές, όπου αποτελέσματα δημοσκοπήσεων θα διοχετεύονται μέσω του διαδικτύου ή με διάφορους άλλους τρόπους. Χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους. Κάτι που κατά κόρον είχε συμβεί στις εκλογές του 2009 όταν ίσχυσε για πρώτη φορά η απαγόρευση για τις δημοσκοπήσεις.


Σχολιάστε εδώ