Ποιοι ήθελαν να δολοφονήσουν τον Καραμανλή;

Παράλληλα ενισχύει τις ενδείξεις (αποδείξεις), αλλά και το γενικό αίσθημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποτέλεσε πολλαπλώς στόχο, λόγω των πολιτικών και στρατηγικών επιλογών του σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως ήταν οι ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία του Βλ. Πούτιν, το «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, που ενόχλησαν πολλούς, εξόργισαν ακόμη περισσότερους και πάνω απ’ όλους τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει κι ο ίδιος, με βάση τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που τα τελευταία χρόνια περιήλθαν υπόψη του. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του μάλιστα εκφράζει «ανοιχτά» την εκτίμηση ότι πολλά από τα δραματικά γεγονότα (επεισόδια στην Αθήνα, πυρκαγιές στην Ηλεία κ.ά.) της πενταετίας ήταν μέρος του «σχεδίου υπονόμευσης», με στόχο την αποδυνάμωση και την ανατροπή της κυβέρνησής του. Είχε, ως γνωστόν, προηγηθεί το 2006 το πρωτοφανές σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, όπου αποκαλύφθηκε ότι κάτοχοι των καρτοκινητών μέσω των οποίων γίνονταν οι παρακολουθήσεις ήταν υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα ήταν τότε αδιάσειστα και ο αρμόδιος Εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ωστόσο η εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε να προσφέρει οποιαδήποτε συνδρομή για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δράστες υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνομιλίες υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά ακόμη και του (τότε πρωθυπουργού) Κ. Καραμανλή.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Ορνεράκης, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, για το «σχέδιο δολοφονίας» συνοδεύεται από βαρύτατες κατηγορίες για «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας», «διατάραξη ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος», αλλά και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα». Η υπόθεση προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς από τα στοιχεία συνδέεται με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας το 2008, τα οποία εντάσσονται στις λεγόμενες «προπαρασκευαστικές πράξεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την περίοδο εκείνη ο Κ. Καραμανλής είχε ενημερωθεί από ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ για πιθανό «σχέδιο δολοφονίας» του, ενώ είχε ζητηθεί από την προσωπική φρουρά του να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Γεγονός που επιβεβαίωσε κι ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής. Σε σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας γίνεται επίκληση ενός ενημερωτικού δελτίου που φέρεται να συνέταξε «ρώσος αξιωματούχος» που σχετίζεται με την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, Μάρτιο του 2008 είχε έρθει στη χώρα μας ομάδα στελεχών της FSB με αφορμή «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών» του κ. Καραμανλή με τους Βλ. Πούτιν και Γκ. Παρβάνοφ. Στόχος της ομάδας ήταν «η διοργάνωση επιχειρήσεων αντιπαρακολούθησης» και να εντοπίσουν τα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού». Από την έρευνα που διενήργησαν, πέραν των άλλων, εντόπισαν «σχέδιο επίθεσης εις βάρος του κ. Καραμανλή με σκοπό την αναβολή ή ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας». Αναφέρθηκαν μάλιστα σε συγκεκριμένο συμβάν που τοποθετείται χρονικά μεταξύ 20 και 25 Απριλίου του 2008, όπου οι ρώσοι πράκτορες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με άνδρες που παρακολουθούσαν το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο στην περιοχή της Ν. Μάκρης. Οι ύποπτοι κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά στο βαν που άφησαν πίσω βρέθηκαν χάρτες και εκρηκτικές ύλες που έδειχναν ότι σχεδίαζαν δολοφονική επίθεση σε βάρος του Κ. Καραμανλή.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για τόσο σοβαρά αδικήματα, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης. Κι αυτό καθώς πρόσωπα που βρίσκονταν την περίοδο εκείνη στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, υποστηρίζουν ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης θα φέρει στο φως σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και παράλληλα θα αποκαλύψει τον ρόλο ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ