ΠΑΣΟΚ και δημοσκοπήσεις

Οι έρευνες κοινής γνώμης καταγράφουν ένα κατακερματισμένο ΠΑΣΟΚ με μικρή εκλογική επιρροή – και ως εκ τούτου αρκετοί σπεύδουν να θεωρήσουν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου τελειωμένη υπόθεση. Ωστόσο, όσοι σπεύδουν να ενταφιάσουν το ΠΑΣΟΚ στέκονται στην επιφάνεια των πολιτικών πραγμάτων, βασίζονται σε ευρήματα δημοσκοπήσεων που διεξάγονται σʼ ένα πρωτοφανές ρευστοποιημένο πολιτικό σκηνικό, και μάλιστα την ώρα που ακόμα δεν έχει οργανωθεί η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Άλλο πράγμα είναι να καταγράφονται σήμερα τάσεις και διαθέσεις που εκφράζουν θυμό ή αγανάκτηση κι άλλο πράγμα είναι η ψήφος που θα κυριαρχείται από ευθύνη και περίσκεψη για το αύριο της χώρας.

•Έπειτα οι δημοσκοπήσεις του σήμερα καταγράφουν το «χθες» του ΠΑΣΟΚ, κι όχι το «αύριο» που ήδη έρχεται, καθότι η αλλαγή ηγεσίας τώρα συντελείται, η ανασυγκρότηση του κόμματος τώρα επιχειρείται και η νέα πρόταση εξουσίας τώρα διαμορφώνεται. Με άλλα λόγια, η επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει χρόνο ωρίμασης για να κατασταλάξει στη συνείδηση του λαϊκού παράγοντα – ο χρόνος βέβαια μέχρι τις εκλογές είναι ελάχιστος, ωστόσο, αν αξιοποιηθεί επαρκώς, αρκεί για να ανατραπούν τα παλιά δεδομένα, ώστε το εκλογικό σώμα να ψηφίσει με βάση τη νέα εικόνα του νέου ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα οι εκλογικές επιδόσεις του στις κάλπες να διαψεύσουν τα δημοσκοπικά ευρήματα του σήμερα. Βέβαια, απαιτείται η νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να κινηθεί τάχιστα για να διατυπώσει και τη νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα του κόμματος και τη νέα πρόταση εξουσίας, χωρίς καθυστέρηση.

•Επίσης, στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αξιοποιηθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, με διακριτό ρόλο, έτσι ώστε το παπανδρεϊκό κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να έχει ένα σημείο αναφοράς και να μην αποσαθρωθεί. Άλλωστε, έτσι θα στηθούν και οι γέφυρες μεταξύ του παλαιού και του νέου ΠΑΣΟΚ – φυσικά το καθήκον αυτό πέφτει στους ώμους του Ευάγγελου Βενιζέλου, που διαθέτει και την πολιτική ικανότητα και την πολιτική σοφία να συνδέσει το χθες με το αύριο, χωρίς να ευνουχίσει τις προοπτικές του αύριο. Ασφαλώς χρειάζεται η κριτική του χθες, ωστόσο πρέπει να γίνει με δημιουργικό τρόπο και όχι συγκρουσιακό και αποσυσπειρωτικό.


Σχολιάστε εδώ