ΠΑΙΡΝΟΥΝ «ΑΝΑΣΕΣ» ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, Η ΑΓΟΡΑ;

Αυτό γίνεται με την απόφασή της, την Παρασκευή, να δέχεται με μεγαλύτερη αξία ως εγγύηση για δανεισμό των τραπεζών τα ομόλογα που έχουν εκδώσει με κρατική εγγύηση.

Αυτό σημαίνει ότι με τα ίδια ομόλογα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν περισσότερη ρευστότητα. Σημειωτέον ότι αυτή η θετική εξέλιξη υποβοηθήθηκε από τον γαλλικών συμφερόντων οίκο αξιολογήσεων Fitch, που πρώτος έσπευσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά έξι κλιμάκια, στην κατηγορία Β-, ενώ η αμερικανική Standard and Poorʼs ήταν πολύ λιγότερο «γενναιόδωρη», αφού συνεχίζει να κατατάσσει την Ελλάδα στη βαθμίδα του «selective default» επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί το PSI για τα ομόλογα ξένου δικαίου. Αυτή η «υποβοήθηση», από έναν οίκο που στο παρελθόν έχει αξιολογήσει θετικά και πολλούς αμφίβολης αξίας τίτλους ελληνικών τραπεζών και γενικώς θεωρείται «φιλικότερος» προς την Ελλάδα, διευκόλυνε τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Πάντως, η μεγαλύτερη ανακούφιση στις τράπεζες ήλθε την περασμένη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ, λίγο πριν ολοκληρωθεί επίσημα το PSI, έκανε και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού των τραπεζών. Κατά τη διάρκεια του PSI, η ΕΚΤ ήταν υποχρεωμένη από το καταστατικό της να μην κάνει δεκτά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προσφύγουν προσωρινά στον εθνικό μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος έχει πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτές οι «ανάσες» είναι πολύτιμες για τις τράπεζες, αλλά δεν έχουν μεγάλη αξία αν τα 25 δισ. ευρώ δεν πέσουν στην αγορά. Η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ στις τράπεζες επανέρχεται στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το PSI, ενώ προς το παρόν η αποφυγή της χρεοκοπίας δεν φαίνεται να έχει πείσει τους καταθέτες να επαναφέρουν μεγάλου ύψους κεφάλαια στο σύστημα, αλλά απλώς σταματά τις εκροές. Θα χρειασθεί να γίνουν πολύ περισσότερα για να δούμε έστω σταθεροποίηση των αρνητικών ροών ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι οι περίοδοι απότομης «απομόχλευσης» (μείωσης των δανείων), όπως αυτή που περνά η Ελλάδα, έχουν διάρκεια αρκετών χρόνων.


Σχολιάστε εδώ