Παίρνει σήμερα τη ρεβάνς ο Βενιζέλος

Έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια αφότου ηττήθηκε απ’ τον Παπανδρέου, στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007, επιστρέφει νικητής, αλλά σε ένα τοπίο που πλέον θυμίζει ερημιά, καταχνιά, κατήφεια, εγκατάλειψη, «παραίτηση»…

Την περασμένη Κυριακή ο Βενιζέλος έδωσε τη μάχη για την τήρηση του καταστατικού και «μπλόκαρε» τις υποψηφιότητες Παπουτσή και Τζουμάκα, όπως είχε γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», αφού δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες από το καταστατικό υπογραφές. Έτσι χρίστηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Γιώργου.

Σήμερα θα νομιμοποιηθεί και τυπικά ως ο τέταρτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ούτως ή άλλως, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο, αφού είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Απέναντί του, «αντιπάλους» έχει μόνο την αποχή και τα λευκά και άκυρα.

Ωστόσο, και επειδή το ποσοστό συμμετοχής θα παίξει μεγάλο ρόλο σε επίπεδο εντυπώσεων και πολιτικού κλίματος, ο μηχανισμός του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει τα μέτρα του.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι σε κλειστή σύσκεψη του οργανωτικού επιτελείου του Β. Βενιζέλου «εκτιμήθηκε» ότι σήμερα θα πάνε να ψηφίσουν από 130 έως 150.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποιοι πολύ αισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμα και για 200.000!

Είναι, βέβαια, νούμερα τα οποία δεν είναι δυνατό, αν τελικά δοθούν επίσημα απόψε το βράδυ, να ελεγχθούν, να επιβεβαιωθούν. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Πολύ περισσότερο, αφού η επίδειξη λευκών και ακύρων είναι μια διαδικασία «περίεργη», ανοιχτή σε τυχόν αυθαιρεσίες…

Όταν ρωτήσαμε στέλεχος του μηχανισμού του Β. Βενιζέλου τι θα γίνει αν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης (ο οποίος στην εσωκομματική αναμέτρηση στήριξε τον Χρ. Παπουτσή) εμμέσως αμφισβητήσει τα νούμερα που θα δοθούν ή δεν θελήσει να συνεργαστεί στην επίσημη ανακοίνωση, μας απάντησε: «Ας τολμήσει και ο Καρχιμάκης και οποιοσδήποτε άλλος να αμφισβητήσει και θα τους θυμίσουμε τι έγινε το 2007, πόσοι ψήφισαν και ποιο νούμερο δόθηκε τελικά»!

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι σχέσεις του Βενιζέλου με τον Χρ. Παπουτσή και το επιτελείο του (στο οποίο ήταν ενταγμένος και ο Καρχιμάκης) παραμένουν «παγωμένες» από την περασμένη Κυριακή, όταν ο Παπουτσής αποκλείστηκε έπειτα από ψηφοφορία των παριστάμενων μελών του ΕΣ από τη διεκδίκηση της θέσης του διαδόχου του Γιώργου.

Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι στελέχη και μέλη της επιρροής Παπουτσή σήμερα θα απέχουν από τις κομματικές κάλπες, ενώ ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας, ο Στ. Τζουμάκας, δήλωσε επίσημα ότι καλεί σε αποχή…

Η αλήθεια είναι πως ο Βενιζέλος, όπως είχε γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», είχε αποφασίσει να μη δεχτεί καμιά παραβίαση του καταστατικού σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες.

Δέχτηκε πιέσεις από στελέχη της επιρροής του να μην το κάνει, διότι μια δεύτερη υποψηφιότητα (του Χρ. Παπουτσή), ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα απειλούσε τη δική του, απ’ την άλλη θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάλπες, κι αυτό θα ήταν επιτυχία.

Όμως, ο Βενιζέλος έλαβε την οριστική του απόφαση, να μη δεχτεί αλλαγή στάσης, όταν άκουσε την ομιλία του Παπουτσή, την οποία θεώρησε «πολωτική και αυθάδη»…

Φόβοι για επεισόδια

Ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί τη σημερινή διαδικασία, πλην της μεγάλης αποχής, είναι οι φόβοι για τυχόν επεισόδια από αγανακτισμένους πολίτες στα σημεία (περίπου 750) που θα στηθούν οι (1.074) κάλπες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα έχουν ενημερώσει έγγραφα τις αστυνομικές αρχές και ζητούν την προστασία των εκλογικών τμημάτων.

Αποχωρήσεις στελεχών πανελλαδικά

Τις τελευταίες μέρες η τάση για παραιτήσεις και αποχωρήσεις στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Κι αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια της νέας ηγεσίας για συσπείρωση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό…

Ήδη δεκάδες νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις έχουν αποψιλωθεί, άλλες υπολειτουργούν με τα μισά ή και ακόμα λιγότερα μέλη τους, ενώ έως και χτες έφταναν στην Ιπποκράτους επιστολές παραιτήσεων και αποχωρήσεων.

Ενδεικτικά, από οργανώσεις της Β’ Αθήνας (Β1, Β3, Νεολαία, συνδικαλιστικό) έχουν παραιτηθεί εκατοντάδες στελέχη.

Επίσης, γραμματείς περιφερειακών οργανώσεων, όπως από τη Στερεά και τη Δυτ. Ελλάδα. Πολλοί απ’ τους παραιτηθέντες έχουν προσχωρήσει στην Κοινωνική Συμφωνία, το νέο κόμμα της Λ. Κατσέλη και του Χ. Καστανίδη, άλλοι επιλέγουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι με τη ΔΗΜΑΡ.

Αποχωρήσεις επίσης καταγράφονται και από οργανώσεις της περιφέρειας, όπως τη Σάμο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία.

Έχει ακόμα αποψιλωθεί η Νεολαία, ήδη παραιτήθηκαν οι γραμματείς στο Λασίθι και στη Χίο, οι οποίοι πήγαν με την Κοινωνική Συμφωνία, ενώ τσουνάμι αποχωρήσεων υπάρχει και από το συνδικαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες μας, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 για τους συνδικαλιστές είχαν στηθεί 12 κάλπες (στο Σπόρτινγκ) και ψήφισαν περίπου 12.000, τώρα έχουν στηθεί 3 κάλπες (στην Ιπποκράτους) και υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα ψηφίσουν πάνω από 1.500!

Όλοι στην αφετηρία…

Ωστόσο, από τον μηχανισμό του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταδίδεται ένας τόνος αισιοδοξίας.

Στενός του συνεργάτης έλεγε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι «ξαναβλέπουμε να επιστρέφει η αυτοπεποίθηση» και μας ανέφερε περιοχές (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος) όπου διαπιστώνεται μια αύξηση της συσπείρωσης.

Σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης στον καλύτερο δυνατό βαθμό ο Βενιζέλος έχει δεσμευτεί ότι θα φτιάξει συλλογικά όργανα με τη συμμετοχή όλων, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει πρόσκληση επιστροφής σε κατά καιρούς διαγραφέντες ή αποχωρήσαντες.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι είναι πιθανή η επιστροφή της Μιλ. Αποστολάκη (η οποία δεν ψήφισε μεν το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά δεν ανήκε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ αφού είχε ανεξαρτητοποιηθεί) ή του Γ. Φλωρίδη, ο οποίος πάντως δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως πρόθυμος…

Επίσης, πρόκειται να δημιουργηθεί μια άτυπη γραμματεία μέχρι το συνέδριο, που θα περιλαμβάνει όλα τα κορυφαία στελέχη (Ρέππα, Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη, Διαμαντοπούλου, Ευθυμίου, Σκανδαλίδη, ίσως ακόμα και τον Παπουτσή) και θα καθοδηγήσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην εκλογική επιτροπή θα συμμετέχουν όλοι.

Μετά το συνέδριο θα γίνουν οι αλλαγές και στο καταστατικό και σε πρόσωπα.

Μέχρι τις εκλογές είναι πιθανό να είναι εκπρόσωπος Τύπου η Σ. Ράπτη, ενώ έπειτα από αυτές θα τοποθετηθεί άλλος, διότι σε άλλη περίπτωση ο εκπρόσωπος θα έπρεπε (λόγω των περιορισμών εκ του εκλογικού νόμου στην παρουσία σε ΜΜΕ) να είναι υποψήφιος στο Επικρατείας (η Ράπτη είναι ευρωβουλευτής, οπότε δεν δεσμεύεται για την παρουσία της σε ΜΜΕ).

Υπάρχουν, πάντως, εισηγήσεις συνεργατών του στον Βενιζέλο να τα «αλλάξει όλα, ακόμα και το σήμα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείεται και το όνομα», ενώ συζητήθηκε έντονα το ότι στη συνέντευξη που έδωσε στην Ιπποκράτους την Πέμπτη δεν υπήρχε ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε πράσινος ήλιος…

Χαρακτηριστικά, πάντως, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ» πως σε ό,τι αφορά τα στελέχη, θα τοποθετηθούν «όλοι στην αφετηρία, απ’ το μηδέν», ενώ σχετικά με τις προοπτικές συνολικότερα επισήμαινε ότι «ο Βαγγέλης θα ξανανοίξει το μαγαζί της δημοκρατικής παράταξης»…


Σχολιάστε εδώ