Πάνε για 10 βουλευτές

Τη στήριξή τους στο νέο κόμμα εξέφρασαν επίσης ο Σπ. Κουβέλης, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές, και η Π. Ζούνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στην «Κοινωνική Συμφωνία» είναι πιθανό να προσχωρήσει ο βουλευτής του Κιλκίς Παραστατίδης, (ήταν να πάει μαζί με τους άλλους 5 στον Κουβέλη, αλλά άλλαξε γνώμη λόγω πιέσεων της οικογένειάς του) ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσχωρήσουν και άλλοι 2-3 βουλευτές. Γνωρίζουμε ότι γίνονται συζητήσεις και με τη Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές αποφάσεις της για το τι θα κάνει.

Την προσχώρησή τους στο νέο κόμμα έχουν επίσης ανακοινώσει και πολλά παραιτηθέντα στελέχη περιφερειακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, δημοτικών οργανώσεων, νομαρχιακών κ.λπ.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό της απήχησής του και το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανήκοντα στο επιτελείο του Β. Βενιζέλου (Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Αντωνίου, Κ. Καρτάλης, Μ. Ανδρουλάκης) έχουν ήδη εξαπολύσει οξύτατες επιθέσεις τόσο ενάντια στην «Κοινωνική Συμφωνία» όσο και προσωπικά ενάντια στη Λ. Κατσέλη και τον Χ. Καστανίδη. Η Λ. Κατσέλη απάντησε, ειδικά στον Μ. Ανδρουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «άνανδρο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μια επί της ουσίας πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς.

Τα στελέχη του νέου κόμματος είναι αισιόδοξα ότι θα μπουν στη νέα Βουλή και θα έχουν ρόλο σημαντικό στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ευελπιστούν, δε, ότι θα έχουν επιρροή και εισροές από δύο κομματικές «δεξαμενές», αυτήν του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, επειδή θεωρούν πολύ πιθανό αρκετοί απ’ τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΔΗΜΑΡ, να ψηφίσουν τελικά την «Κοινωνική Συμφωνία».

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Βενιζέλου, είναι χαρακτηριστική η άποψη της Λ. Κατσέλη ότι «σφραγίζεται η μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ στα δεξιά». Σε αυτό το μήκος κύματος θα αντιμετωπίζεται το ΠΑΣΟΚ τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και γενικότερα.

«Μπορούμε»…

Στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος, που έχει αντιμνημονιακά, αλλά ταυτόχρονα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Μπορούμε να ανατρέψουμε τη συλλογιστική μιας πολιτικής που βάζει τους δανειστές πάνω από τον λαό. Τις τράπεζες πάνω από τους φορολογούμενους. Την αγορά πάνω από τη δημοκρατία. Τα εξωθεσμικά κέντρα και τα συμφέροντά τους πάνω από το δημόσιο συμφέρον.

Προχωράμε μαζί, γιατί έχουμε ευθύνη να δούμε καθαρά το μέλλον. Οι πολιτικές του Μνημονίου βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση. Οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επιτευχθούν. Το χρέος θα αυξηθεί και δεν θα είναι διαχειρίσιμο παρά το “κούρεμα”. Επομένως, πρέπει αμέσως να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπου η βιωσιμότητα του χρέους μας, εντός του ευρώ, θα εξασφαλίζεται και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα ικανοποιούνται, όχι όμως με εξαθλίωση του λαού, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Προχωράμε μαζί για να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας. Όχι με μειώσεις των κατώτατων μισθών, που καθιερώνουν σύγχρονους όρους εργασιακής εκμετάλλευσης, αλλά με ενεργητικές πολιτικές διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας…

…Προχωράμε μαζί για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Με καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Ιταλία. Με αξιοποίηση της στρατηγικής και προνομιακής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Μαζί με τον Ελληνισμό της διασποράς.

Προχωράμε μαζί γιατί γνωρίζουμε ότι το μέλλον της Ελλάδας περνάει και μέσα από το μέλλον της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να συναντήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε σταθερές συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κάλεσμα είναι προς όλους. Γιατί θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική και την Ελλάδα. Να δώσουμε πνοή στην κοινή επιθυμία για κάτι καλύτερο…».


Σχολιάστε εδώ