Νέες μειώσεις κατά 20% στο Mega
Την ίδια ώρα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, διαδικασία που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, θα καθορίσει και το μελλοντικό επενδυτικό σχήμα, με τους Δ. Κοπελούζο και Β. Ρέστη να είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους και τους ΔΟΛ και Πήγασο να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης μεριδίων. Τα σχέδια των μετόχων δεν ανακοινώνονται, ενώ την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε το ΔΣ της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία διαρροή.
Το Mega φέτος με ένα έξυπνο τρικ κατάφερε να μειώσει τις ζημίες του κατά 50%. Για να αντιμετωπίσει την ύφεση, προχώρησε στην αλλαγή του χρόνου αποσβέσεων των προγραμμάτων από τα 5 στα 7 χρόνια, γεγονός που μείωσε το κόστος του προγράμματος κατά 28,6 εκατ. ευρώ, στα 58,9 εκατ. ευρώ το 2011, μειώνοντας αντίστοιχα και τις ζημίες από 47,1 εκατ. ευρώ σε 21,7 εκατ. ευρώ! Ο τηλεοπτικός σταθμός χτυπήθηκε άσχημα και από τις ανεξόφλητες επιταγές. Την περασμένη χρονιά οι επισφάλειες της εταιρείας από τις συγκεκριμένες επιταγές και τα ανείσπρακτα ποσά των διαφημιστικών εταιρειών έφτασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 9,5% των διαφημιστικών του εσόδων!
Επαφές για ομολογιακό δάνειο
Ένα από τα ζητήματα για το Mega είναι η κάλυψη του τραπεζικού δανεισμού. Αυτήν την περίοδο συζητάει με τις τράπεζες που συνεργάζεται, Alpha Bank και Πειραιώς, για την έκδοση ομολογιακού δανείου, αλλά βασική προϋπόθεση θεωρείται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως και κατά 10 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ έχει να αντιμετωπίσει το Mega με βάση το δάνειο που σύναψε στα τέλη του 2009. Η δόση που πρέπει να καταβάλει στις 14 Σεπτεμβρίου στις δύο τράπεζες είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ (όσο και η σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).
Στη συνέχεια υπάρχουν διαδοχικές δόσεις κάθε Σεπτέμβριο έως το 2015. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας το 2011 ανήλθε σε 106,7 εκατ. ευρώ. Η επόμενη μέρα στο Mega δεν είναι σίγουρο αν θα βρει τους ίδιους μετόχους. Οι βασικοί μέτοχοι, ΔΟΛ και Πήγασος, έχουν δεσμευτεί πως θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και επιφυλάσσονται να διατηρήσουν το ποσοστό τους για μέγιστο διάστημα έξι μηνών από τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Κοινώς, και οι δύο δεν είναι σίγουρο αν θα μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος του επόμενου διαστήματος ή θα ανοίξει η πόρτα για νέους μετόχους. Επιπλέον, οι σχέσεις μεταξύ μετόχων και στελεχών έχουν ψυχραθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων των εταιρειών παραγωγής και την αλλαγή του τρόπου πληρωμής τους από το Mega.
Το κόστος για τους εργαζομένους είναι βαρύ, καθώς οι απολύσεις θα συνεχιστούν, όπως και οι μειώσεις στις αποδοχές. Οι μέτοχοι έχουν στα χέρια τους την απογραφή των εργαζομένων, αλλά ρωτούν και τους δικούς τους ανθρώπους για το ποιοι πρέπει να φύγουν και ποιοι να μείνουν.
Το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις για αποχώρηση εργαζομένων με αποζημίωση και «κάτι ακόμη», χωρίς ωστόσο να υπάρχει, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, οργανωμένο σχέδιο εθελουσίας εξόδου. Σε σχέση με το 2010, την περσινή χρονιά χάθηκαν 27 θέσεις εργασίας και το προσωπικό στο τέλος του προηγούμενου Δεκεμβρίου ήταν 601 άτομα.
***
• Περί τα 16,7 εκατ. ευρώ χρωστάει το Mega στις δύο θυγατρικές εταιρείες παραγωγής των μετόχων του, την Άνωση του συγκροτήματος Μπόμπολα και το Studio ΑΤΑ του ΔΟΛ. Τα περισσότερα, 10,1 εκατ., τα χρωστάει στην Άνωση, από την οποία πήρε τα περισσότερα προγράμματα για την προηγούμενη σεζόν.
• Μέχρι το 2009 ελέγχθηκε φορολογικά το Mega. Η επιπλέον επιβάρυνση ανήλθε σε 2.146.407 ευρώ και ρυθμίστηκε σε 36 δόσεις έως το 2014. Αλλά και οι «επιστροφές» στους διαφημιζόμενους είναι εδώ, παρά την κρίση. Το Mega το 2011 κατέβαλε 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού.