Μούδιασμα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Οι περισσότεροι νεολαίοι του Κινήματος έχουν απογοητευτεί στην πορεία από την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος ποτέ δεν είχε ιδιαίτερο ρεύμα στους οργανωμένους νέους του Κινήματος. Ακόμη και ο εκσυγχρονιστικός χώρος δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Εξαίρεση είναι οι τελευταίες δύο ημέρες, όπου το σύνολο του μηχανισμού κόμματος και νεολαίας προσπαθεί να κινητοποιήσει τον κόσμο για να πάει στην κάλπη. Η ανταπόκριση, από πλευράς νέων τουλάχιστον, είναι εξαιρετικά υποτονική, ενώ ακούγονται προβλέψεις για μόλις τριψήφιο αριθμό ψήφων (συνολικά από κόμμα και νεολαία) σε κάποιους νομούς… Πάντως παρατηρούμε ότι, χωρίς κεντρικό συντονισμό, έχει μεγαλώσει εξαιρετικά ένα «ρεύμα λευκού και άκυρου» για σήμερα, ιδίως από νεώτερα στελέχη, ενώ στο διαδίκτυο κάνει θραύση το σύνθημα «ψήφισε Βαγγέλη, να βγει ο Αντώνης», από πικραμένα πράσινα στελέχη. Για να καταπραΰνει τα πνεύματα και να δώσει γραμμή, ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση- «κάλεσμα συμμετοχής» στις εσωκομματικές εκλογές, για «τη νέα νίκη» (!) και «τη νέα Κεντροαριστερά»!

Αλλαγές στη νεολαία

Ο εκσυγχρονιστικός, ο βενιζελικός, αλλά και ο μεταρρυθμιστικός χώρος της νεολαίας φιλοδοξεί, με την επικράτηση Βενιζέλου, να αποκτήσει και τον έλεγχο της Nεολαίας του κόμματος σε λίγο καιρό. Επιτελικός θα είναι ο ρόλος σε αυτήν τη διαδικασία του Νίκου Ανδρουλάκη, που είναι άλλωστε ο οργανωτικός υπεύθυνος σε επίπεδο μηχανισμού του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά και (επί χρόνια) ομαδάρχης της Νεολαίας. Πάντως υπάρχουν (και πάλι…) εισηγήσεις για κατάργηση της Nεολαίας, που όμως λόγω των ραγδαίων εξελίξεων δεν έχουν συζητηθεί ακόμη σοβαρά. Είναι πάντως βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν διαδικασίες τόσο στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΠΑΣΠ, καθώς έχουν καθυστερήσει πολύ πέραν των καταστατικών τους προθεσμιών. Ακούμε ωστόσο, και είναι λογικό, ότι δεν θα γίνουν πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μπορεί μέχρι τότε να έχουν δρομολογηθεί.

Εσωκομματικές
αντιδράσεις

Η υποψηφιότητα και η επερχόμενη εκλογή Βενιζέλου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει δεκτή χωρίς αντιδράσεις. Από τη μία πλευρά έχουμε τους Νέους Μεταρρυθμιστές που αναγνωρίζουν στον Βενιζέλο πρόθεση διαλόγου και στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Από την άλλη όμως, πολλά νεαρά στελέχη, πολύ πιο σοσιαλιστικών ιδεών, «ψάχνονται» και συζητούν με διαφόρους χώρους, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσά τους οι (ανένταχτοι) Σακελλάρης, Ελευθεριάδης, Σαμιωτάκης, Τζήμας, αλλά και άλλοι, όπως οι Μπρέγιαννης και Σκούρας, που στήριξαν Παπουτσή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η στενή ομάδα της ΑΣΟΕΕ, αν και δεν θέλει καν να βλέπει «βενιζελικούς», δεν συμμετείχε στις αρχηγικές κόντρες του τελευταίου τριμήνου και δεν φαίνεται να αποχωρεί από το Κίνημα. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι γραμματείς νομαρχιακών Νεολαίας αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ μετά την υποψηφιότητα Βενιζέλου, με τελευταία παραδείγματα τους Ροδονακάκη από το Λασήθι (ομάδα Καρχιμάκη) και Ντονάκο από τη Χίο (ομάδα Τριαντάφυλλου). Ανάμεσα στις τάσεις στήριξης Βενιζέλου και αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η μοναδική συντεταγμένη δύναμη της Νεολαίας, η (πρωην) ομάδα Πανταζή, που έχει αυξήσει την επιρροή της και φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά επίσημης τάσης, απέναντι στην «ηγεμονία» Βενιζέλου. Το κείμενο που κυκλοφόρησαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο σας παρουσιάσαμε, έκανε αίσθηση. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θέλουν να ιδρύσουν επίσημα τάση στο Κίνημα, ενώ οι περισσότερες από δύο χιλιάδες εξακόσιες υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει αποτελούν «καλή μαγιά». Οργανωτικός υπεύθυνος της νέας τάσης, από πλευράς Nεολαίας, και βασικός υπεύθυνος των πολλών υπογραφών είναι ο νεαρός δικηγόρος Παύλος Χρηστίδης. Από πλευράς κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν οι Καμάς, Κίτρου, Κοσυδάκη, Κουδαρά, Πανταζής, Τρίχας (από το ΕΣ) και τρεις γραμματείς νομαρχιακών (Καστοριά, Θεσπρωτία, Πρέβεζα), ενώ η μεγάλη δύναμή τους είναι στη Νεολαία, με περισσότερα από πενήντα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, δεκαεννέα γραμματείς της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, επτά γραμματείς της ΠΑΣΠ ΑΕΙ, πολλούς γραμματείς και στελέχη νομαρχιακών.

****

Εξελίξεις στη ΓΓΝΓ

Τελικά η κριτική από τα ΜΜΕ, όταν είναι εμπεριστατωμένη, φέρνει αποτελέσματα. Θυμάστε που είχαμε αναδείξει αστοχίες της ΓΓΝΓ σε πρόσφατο διαγωνισμό για το θέμα του εθελοντισμού; Τώρα λοιπόν, που έγιναν κάποιοι άλλοι σχετικοί, μικροί διαγωνισμοί, η ΓΓΝΓ ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της (και όχι μόνο στη Διαύγεια και μισά) τα αποτελέσματα… Παρεμπιπτόντως, αν θέλετε μπορείτε να συμμετέχετε μέχρι την Κυριακή σε έρευνα της ΓΓΝΓ για την κατάσταση του εθελοντισμού στην Ελλάδα, η οποία βέβαια έπρεπε να έχει γίνει πέρυσι που ήταν έτος εθελοντισμού… Βέβαια απορούμε με το ότι η έρευνα γίνεται διαδικτυακά, χωρίς σταθμισμένο δείγμα, με δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο, καθώς θυμόμαστε ότι η ΓΓΝΓ έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα που διεξάγει ιδιωτική εταιρεία με 30.000 ευρώ, οπότε απορούμε για το τι ακριβώς πληρώνουμε την εταιρεία να κάνει… Πέρα από αυτά, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι επιτέλους, ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων και σχετικών προτάσεων, αποκτούμε και στη χώρα μας ένα επίσημο δίκτυο ερευνητών για θέματα νεολαίας, που θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς τη ΓΓΝΓ ή όποιον αρμόδιο κρατικό φορέα νεολαίας υπάρξει. Οι δέκα επιστήμονες που θα αναλάβουν αυτόν τον ρόλο είναι οι: Ειρήνη Ανδριοπούλου, Ναυσικά Αντωνιάδου, Ντόρα Γιαννάκη, Μαρία Εμμανουηλίδου, Ευάγγελος Λαγός, Ματίνα Μάγκου, Γεωργία Ρήτου, Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δημήτρης Σκλαβενίτης και Κατερίνα Φλωρά. Επίσης ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες και η (άμισθη) «συμβουλευτική επιτροπή» του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οργανώσεις όπως Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Παιδιά εν δράσει, Aegee Πειραιάς, Asante, Νεολαία Ευρωπαϊκή Έκφραση, Έλιξ, Όμιλος Unesco Νέων Θεσσαλονίκης, Τοπικό Συμβούλιο Νέων Τυλίσου – Δήμου Μαλεβιζίου, Δίκτυο Νέων Ελλάδος. Ξεπερνούμε το θέμα του ατυχούς τίτλου της επιτροπής, καθόσον προφανώς η πολιτική ηγεσία της ΓΓΝΓ και οι συνεργάτες της δεν γνωρίζουν (ή δεν σκέφθηκαν) την ιστορία αυτού του τόπου και ευχόμαστε καλή επιτυχία. Πάντως, στους «γνωρίζοντες», έχει προκαλέσει ερωτήματα το γεγονός ότι η πλειονότητα των οργανώσεων που συμμετέχουν έχουν «στενούς δεσμούς» με γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπάλληλο της ΓΓΝΓ και συνεργάτη ευρωβουλευτή που ασχολείται επί χρόνια επισταμένως με διάφορες ΜΚΟ σε Ελλάδα και άλλες χώρες. Στο θέμα της αναδιοργάνωσης του υπουργείου Παιδείας (και της επακόλουθης κατάργησης της ΓΓΝΓ) ο νέος υπουργός Παιδείας δεν έχει αναφερθεί καθόλου δημοσίως. Έτσι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες ορισμένων ότι δεν θα γίνουν αλλαγές και καταργήσεις. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών πιέζει για μείωση της διοίκησης, και οι δύο γραμματείες (ΓΓΝΓ και ΓΓΔΒΜ) είναι εύκολος στόχος. Είτε πριν είτε μετά τις εκλογές…

****

Νέα ηγεσία

Ο Σταύρος Καράμπελας, που είχε διατελέσει για χρόνια πρόεδρος της ΕΣΔΗΝ (μετέπειτα ΕΔΗΝ), είναι ο νέος επικεφαλής του κόμματος της ΕΔΗΚ, μετά την απώλεια του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή. Είναι ο δεύτερος πρόεδρος Νεολαίας που αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής του κόμματός του, μετά τον Αλέξη Τσίπρα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σύνθεση των νέων οργάνων του ιστορικού κόμματος του Κέντρου είναι εξαιρετικά νεανική, καθώς στο (ολιγομελές) Εθνικό τους Συμβούλιο τα μέλη έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και να καταφέρουν αυτήν τη φορά να έχουν παρουσία στις εκλογές.

****

Συμμαχία Νέων

Με μεγαλύτερη προσέλευση από αυτήν που οι ίδιοι ανέμεναν, ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο της νεολαίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η Συμμαχία Νέων, όπως πρώτοι σας αποκαλύψαμε ότι θα ονομάζεται, εξέλεξε το κεντρικό της όργανο και πρόεδρό της, όπως ήταν αναμενόμενο, τον Βασίλη Τσιατσάμη. Στην Εθνική Αντιπροσωπεία Νέων (ΕΑΝ) εκλέχθηκαν 80 στελέχη, με το μικρότερο μέλος να είναι 21 ετών και το μεγαλύτερο 29. Η Διοικούσα Επιτροπή της Nεολαίας θα εκλεγεί στην πρώτη συνεδρίασή της, στις αρχές Απρίλη. Μας έκανε εντύπωση ότι στο συνέδριο δεν ανακοινώθηκαν πολιτικές θέσεις και προτάσεις, αλλά μας πληροφόρησαν ότι αυτές θα προκύψουν με ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο, έπειτα από εισηγήσεις ομάδων εργασίας που θα δημιουργηθούν. Το σήμα που επέλεξε η νεοσύστατη οργάνωση είναι το σημείο (+) που συμβολίζει όχι μόνο τα αρχικά τους (ΣΥ.Ν.), αλλά και τη θετική σκέψη που θέλουν να δείχνουν απέναντι στη μιζέρια του πολιτικού τοπίου. Ωστόσο στους παρατηρητές προκάλεσε σούσουρο το σήμα, καθώς θυμίζει εξαιρετικά (σχεδόν ίδιο είναι) την «ομάδα θετικής ενέργειας» της Amita Motion!

Περί εθελοντισμού

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, την οποία διοργανώνει το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, γίνεται το επόμενο Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων των κεντρικών γραφείων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, στην Αθήνα, με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ενημερωτικής ιστοσελίδας euractiv. Με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, που πέρασε και δεν ακούμπησε στη χώρα μας, χιλιάδες ευρωπαϊκές εθελοντικές οργανώσεις, με την υποστήριξη της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημιούργησαν την «Πολιτική Ατζέντα για τον Εθελοντισμό στην Ευρώπη». Η εκδήλωση θα αφορά τα επόμενα βήματα της Ατζέντας αυτής στη χώρα μας. Καλεσμένοι ομιλητές είναι βουλευτές και ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίοι θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό τα μελλοντικά θεσμικά βήματα για το θέμα του εθελοντισμού. Η Πολιτική Ατζέντα περιλαμβάνει τα ζητήματα της αξίας, της αναγνώρισης, της ενδυνάμωσης, του θεσμικού πλαισίου, των δομών του εθελοντισμού και περιλαμβάνει άξονες πολιτικής και συγκεκριμένες προτάσεις. Άντε να δούμε, μήπως με ευρωπαϊκή «συμπαράσταση» λύσουμε τα προβλήματα των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ και ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι…

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Κόντρες

Εν όψει εκλογών, το επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ μερικών νέων υποψηφίων της ΝΔ ακούμε ότι έχει περάσει σε πολύ άσχημο επίπεδο, κυρίως στην Α’ Αθήνας, αλλά όχι μόνο. Οι σχέσεις μεταξύ τους είναι κάκιστες και οι χαρακτηρισμοί που ακούγονται «ακατάλληλοι», κυρίως μεταξύ όσων έχουν την αμέριστη υποστήριξη της Συγγρού. Τις συνήθειες των υποψηφίων αρχίζουν να ακολουθούν και τα νεαρά στελέχη της ΟΝΝΕΔ που τους υποστηρίζουν. Αν ξεφύγουν περισσότερο, μάλλον θα χρειαστεί να επανέλθουμε με ονόματα…

Φοιτητικά

Δεν πέρασε τελικά η πρόταση και επιδίωξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ οι φοιτητικές εκλογές να γίνουν αρχές Απρίλη. Οι άλλες παρατάξεις επέμειναν στον Μάιο, προφανώς μετά τις εθνικές εκλογές. Οι ΔΑΠίτες «χαλάστηκαν» λίγο, γιατί δεν θα προσφέρουν μία ακόμη νίκη, προεκλογικά, στη ΝΔ, αλλά από την άλλη στη Μεσογείων θα αφιερωθούν στον εκλογικό αγώνα. Πάντως Ιωαννίδης και Αντωνάκης ήδη ξεκινούν περιοδείες. Η ΔΑΠ θα παρουσιάσει νέα καμπάνια και νέα πολιτική πρόταση πριν από τις εκλογές.

Εκδήλωση

Εκδήλωση για την Παιδεία ακούμε ότι θα κάνει τις επόμενες ημέρες η ΟΝΝΕΔ στα γραφεία της, με περισσότερους από δύο ομιλητές. Στρώνουν το έδαφος για αλλαγές στον νόμο Διαμαντοπούλου;

Φήμες

Από τη μια έχουμε τη μεγάλη καμπάνια της ΟΝΝΕΔ που ετοιμάζεται να βγει στον αέρα, προφανώς προεκλογικά. Από την άλλη βλέπουμε πολύ έντονη δραστηριοποίηση Παπαμιμίκου στο κόμμα. Παράλληλα έχει αρχίσει και δίνει πολλές συνεντεύξεις. Να υποθέσουμε ότι θα έχει αναβαθμισμένη (και πολυποίκιλη) παρουσία στον προεκλογικό αγώνα; Ή ότι έχουν βάση οι φήμες για υποψηφιότητα; Ο ίδιος διαψεύδει, αλλά ακούσαμε συζητήσεις μέχρι και για Επικρατείας…

Ενθουσιασμός

Η φράση του Αντώνη Σαμαρά «μας συναρπάζει η Ελλάδα» και το σχετικό βίντεο, από την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, έχουν ενθουσιάσει πολλούς γαλάζιους νέους, που το αναπαράγουν διαρκώς.

Υποστήριξη

Για όποιον δεν καταλαβαίνει τη στενή σχέση ΟΝΝΕΔ και Σαμαρά, φροντίζει συνεχώς ο πρόεδρος της ΝΔ να την κάνει σαφή. Στη συνεδρίαση της ΠΕ της ΝΔ είχαν ξεκινήσει πηγαδάκια και φασαρία από τους συμμετέχοντες, ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι ομιλίες των ηγετικών στελεχών. Στο βήμα ήταν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, αλλά από κάτω γινόταν πολύ θόρυβος. Οπότε επενέβη, από μικροφώνου, ο Αντώνης Σαμαράς: «Όποιος δεν θέλει να ακούσει, να σηκωθεί και να βγει έξω. Εγώ θέλω να ακούσω»!

Επιστροφή

Ρίγη συγκίνησης έχει προκαλέσει σε μερικά γνωστά νεαρά γαλάζια στελέχη η επιστροφή στη ΝΔ του… Ζήση Τζηκαλάγια! Ο βουλευτής με την αψεγάδιαστη κόμμωση ήταν για πολύ καιρό το ίνδαλμα και το σημείο αναφοράς πολλών πολιτικών και ιστορικών σχολίων αρκετών ΟΝΝΕΔιτών…

Κουίζ

Για ποιον πρόεδρο γαλάζιας νομαρχιακής στο Ιόνιο ακούγεται ότι έχει φορτώσει «στον κόκορα» τα ΟΝΝΕΔίτικα καθήκοντά του από όταν προσελήφθη σε γραφείο περιφερειάρχη; Δεν σηκώνει, συνήθως, τέτοια ο Μαρτάτος στο Επαρχιακό…

Χάσαμε τη Μελίνα…

Η Μελίνα Τσιλιμίγκρα, στέλεχος της Νεολαίας του ΛΑΟΣ, είχε γίνει γνωστή ως φοιτήτρια Νομικής λόγω αναφοράς του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή, αλλά και λόγω του ύφους της. Μάλιστα ακουγόταν και ως διάδοχη κατάσταση για την ηγεσία της Νεολαίας. Ανακοίνωσε όμως, μεγαλοπρεπώς, πριν από λίγες ημέρες ότι αποχωρεί. Μέσω του ιστολογίου της, μας είπε ότι θα μας ενημερώσει για τα επόμενα πολιτικά της βήματα. Και σπάραξαν τα ΜΜΕ… Έχουμε όμως μία απορία: Τα καλάμια στο Ναύπλιο είναι γερά, αντέχουν τις πτήσεις; Γιάννη (Παναγιωτακόπουλε), σε βλέπουμε να μένεις αιωνίως πρόεδρος της ΝΕΟΣ…

Ταξίδι

Στην Ευρώπη ταξιδεύει η «νεανική πρωτοβουλία PIGS» της ΝΕΟΣ, που σας παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να δομήσει συμμαχίες και να γίνει γνωστή. Στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο θα γίνουν τα πρώτα βήματα αυτήν την εβδομάδα.

Συζητήσεις

Δεν φαίνεται προς το παρόν να φτιάχνουν Νεολαία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τα νεαρά πρώην γαλάζια στελέχη (Λιάπης, Βωβός, Μπενής) δεν ενδιαφέρονται να ξαναασχοληθούν με τους νέους και προτιμούν τον κομματικό αγώνα. Ούτε ο Κώστας Χατζής, όπως σας γράψαμε, ο οποίος, σημειωτέον, δεν είχε προσχωρήσει μέχρι την ώρα που γραφόταν η στήλη στο κόμμα Καμμένου, όπως και ο Ζαΐμης, παρά τα σχετικά ραντεβού και τις συζητήσεις.


Σχολιάστε εδώ