Με το καλημέρα ξήλωσε από την Ιπποκράτους τον μηχανισμό του Γιώργου

«Πάνω από αυτόν τον αριθμό θα είναι θρίαμβος τις μέρες που ζούμε», αναφέρει κορυφαίος συνεργάτης του Βενιζέλου, που θα είναι ο τέταρτος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχοντας το… πλεονέκτημα ότι εκλέγεται χωρίς αντίπαλο.

Από την αρχή της εβδομάδας στελέχη του Βενιζέλου που εγκαταστάθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν πίστευαν αυτά που έβλεπαν. Ολόκληρα φορτηγά φορτώνονταν με προσωπικά αντικείμενα και είδη γραφείου, κούτες ολόκληρες από την εποχή του Παπανδρέου με αντικείμενα συνεργατών του, που πακετάριζαν μέχρι και ομπρέλες από Συνόδους Κορυφής…

Δημιουργήθηκαν πολλά ευτράπελα από συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού που στις σκάλες και στα ασανσέρ ήρθαν αντιμέτωποι με στελέχη του Βενιζέλου και δεν αντάλλαξαν ούτε «καλημέρα», αν και γνωρίζονται χρόνια. Κάποια στιγμή, κρατώντας κάτι λάπτοπ στα χέρια τους για να τα πάνε στα αυτοκίνητα που μετέφεραν τα προσωπικά είδη του Παπανδρέου, ρωτήθηκαν πού τα πάνε και αν ελέγχθηκαν πριν φορτωθούν στα φορτηγά που ήταν παρκαρισμένα στον δρόμο έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

Μέχρι και ένα χαλί Μπουχάρα έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης, αφού όταν βγήκε από το γραφείο της κ. Καλογεροπούλου -συνεργάτιδας του Γ. Παπανδρέου- μέχρι να εξακριβωθεί ότι ήταν δικό της, έγινε της… Πόπης, και με το δίκιο της βέβαια, ενώ συνεργάτες του Βενιζέλου μπαίνοντας στην Ιπποκράτους βρέθηκαν σαν να μην υπάρχει ούτε νερό να πιουν… Και οι ίδιοι όμως μπήκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος σχεδόν σαν εισβολείς, όπως περιγράφουν άλλοι εργαζόμενοι του κτιρίου. Τώρα καπνίζουν ελεύθερα στους χώρους του κτιρίου, τοποθετήθηκαν σταχτοδοχεία στα γραφεία, από κει που τα πέταγε ο Γιώργος στα σκουπίδια, και ξεφύγαμε από το κλίμα μυστηρίου, ησυχίας, ηρεμίας και ψιθύρων στους διαδρόμους… Τώρα όλα αυτά άλλαξαν, νέα πλέον ήθη, λένε. Στο γυμναστήριο του Γιώργου θα γίνουν γραφεία και έχουν αναλάβει εργαζόμενοι να διαμορφώσουν τους χώρους, ενώ ο 5ος όροφος έγινε ήδη χώρος συνεντεύξεων για τον νέο αρχηγό, που τον εγκαινίασε με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, κάνοντας σαφές το στίγμα του.

Από την πρώτη κιόλας μέρα μπήκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ οι υπαρχηγοί του Βενιζέλου, ο Στέλιος Αγγελούδης και ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος με ειρωνεία λέει συχνά σε συνομιλητές του: «Εγώ τον Γιώργο το ’74 τον έστελνα να βγάλει φωτοτυπίες τη Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ για να τη μοιράσουμε στους δημοσιογράφους». Ο Βενιζέλος έχει δέκα κύκλους με στελέχη που ασχολούνται με την οργάνωση των εκλογών, τα κομπιούτερ για το online σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων απόψε, την οργάνωση του γραφείου, τις επαφές με τις οργανώσεις και τους γραμματείς των περιφερειακών επιτροπών. «Τώρα όλα αυτά θα αλλάξουν. Θα γίνει ένα σύστημα πιο κλειστό και όχι χαλαρό όπως ήταν μέχρι τώρα». Ωστόσο, παρατηρούνται αντιπαραθέσεις, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που αναζητούν ρόλους… Εκτός από τους Αγγελίδη και Ζαφειρόπουλο στους οποίους δίνουν αναφορά όλοι οι υπόλοιποι, επέστρεψε ο κ. Λυμπερόπουλος, που θα αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι, ο κ. Τσολιάς μαζί με τον κ. Πέππα, που είχε να πατήσει στο κόμμα από την εποχή του Σημίτη, η Τόνια Αντωνίου σε πολιτικό επίπεδο, ο Γιάννης Δατσέρης, που ανέλαβε ήδη το επικοινωνιακό κομμάτι και πραγματοποιεί συναντήσεις με διευθυντές ΜΜΕ, ο Διονύσης Παναγιωτάκης, σύζυγος της Ελένης Κούρκουλα, (πολύ στενοί φίλοι με τον Βενιζέλο) που έχει τον τομέα της παραγωγής των εκδηλώσεων (σε αυτόν οφείλεται η αίθουσα συνεντεύξεων του 5ου ορόφου με τον λευκό τοίχο και την πράσινη οριζόντια γραμμή με τη λέξη «Αρχίζουμε»), ο Λ. Κατσικαρέλης, ο Ν. Σκλαβενίτης και ο Φελώνης, με τον οποίο κάποιοι άλλοι από το στρατόπεδο του Βενιζέλου έχουν κόντρα για διάφορες υποθέσεις.

Όλοι αυτοί στήνουν το νέο σκηνικό στην Ιπποκράτους, ενώ καμία συμμετοχή δεν έχουν τα παλιά στελέχη και οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό πως την ημέρα που ο Βενιζέλος έδωσε τη συνέντευξη και επί μιάμιση ώρα ανέλυε την τακτική του, η εντολή που δόθηκε στους εργαζομένους στο γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ήταν να πάρουν άδεια και να φύγουν, καθώς «δεν τους χρειάζονταν άλλο».

Σε αυτόν τον κύκλο μπήκαν και στελέχη του Ανδρέα Λοβέρδου, που βλέπουν όλους αυτούς να τσακώνονται πολλές φορές μεταξύ τους, να διαφωνούν και έχουν αποτραβηχτεί, γιατί -όπως λένε- το σύστημα είναι πολύ χύμα… Την εβδομάδα αυτή ο Λοβέρδος ήταν άρρωστος και έμεινε στο σπίτι. Ωστόσο, ο μηχανισμός του στη Β’ Αθήνας κινήθηκε για τη σημερινή εκλογική διαδικασία. Έγιναν συνελεύσεις οργανώσεων, κινητοποίησαν στελέχη σε Αγ. Παρασκευή, Περιστέρι, Γλυφάδα και στελέχωσαν τον μηχανισμό μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Όλα αυτά σε χρόνο-μηδέν, αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργού Υγείας, «συμπόρευση με τον κ. Βενιζέλο δεν σημαίνει πως συμφωνούν στη λάθος πολιτική, αλλά ούτε σημαίνει και ότι δεν σε βοηθάω στα εύκολα και στα δύσκολα». Αυτό είναι, άλλωστε, το γενικότερο σύνθημα του Λοβέρδου.

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του έναν Γολγοθά. Κατά πρώτο λόγο να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος, που είναι «ανοιχτό» σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται αύριο ή την Τρίτη να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, για να ριχτεί στην προεκλογική μάχη με στόχο να περισώσει ό,τι μπορεί. Περιγράφοντας την επόμενη μέρα στη συνέντευξη είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της δραχμής, όπως χαρακτήρισε το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να προσκαλέσει τη ΔΗΜΑΡ σε διάλογο αν αλλάξει πολιτική.

Ο κ. Βενιζέλος σκέφτεται ακόμη να αλλάξει και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ, τον ήλιο, αλλά δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στη σχετική ερώτηση, ενώ παρόμοια σκέψη υπάρχει και για το όνομα. Η λέξη «Αρχίζουμε» είναι μόνο για τις εσωκομματικές εκλογές, για να δείξει ότι φέρνει κάτι καινούργιο. Θέλησε ακόμη να δείξει από την πρώτη παρουσία του ως υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ταυτίζεται με την περίοδο του Γ. Παπανδρέου, γι’ αυτό και δεν είχε δίπλα του κανένα άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ούτε τον γραμματέα του κόμματος, που αναμένεται να παραιτηθεί απόψε, αν και διαφωνεί ριζικά ο Λοβέρδος, ο οποίος έχει ζητήσει να παραμείνει ο Καρχιμάκης τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού το αργότερο.


Σχολιάστε εδώ