Διάδρομοι και Ψίθυροι

• Ας ξεκινήσουμε με ένα δεδομένο: Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τις εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρηματιών αλλά και των αναλυτών και, τέλος, τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις εισηγμένες, οι συνολικές ζημίες για τη χρήση 2011 όσον αφορά το σύνολο των εταιρειών που τίθενται σε διαπραγμάτευση στο ΧΑ θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους και σύγκρισης, πέρυσι τέτοια εποχή, δηλαδή για τη χρήση 2010, οι αντίστοιχες ζημίες των εισηγμένων ήταν ελάχιστα περισσότερες από 4 δισ. ευρώ. Και υποτίθεται ότι πέρυσι η χώρα και η οικονομία βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας και της αβύσσου, ενώ από το δεύτερο μισό του 2011 έως σήμερα ΟΛΟΙ, εγχώριοι και ξένοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, είχαν βαλθεί να μας… σώσουν, κάτι που ισχυρίζονται ότι το έπραξαν τελικά! Με βάση αυτά τα στοιχεία και αυτήν τη λογική, του χρόνου μπορεί να μην υπάρχουν καν εισηγμένες. Θα έχουν βάλει λουκέτο όλες!

• Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Θα είναι ένα πρώτο δείγμα η έκβασή της, καθώς μπροστά μας, και δη στις αρχές του καλοκαιριού, θα έχουμε ένα μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες. Και το φθινόπωρο αναμένεται να έχουμε πλήρη εικόνα του νέου τοπίου. Γιατί το «κούρεμα» στα ομόλογα, η ανακεφαλαιοποίηση, το πώς και πόσα θα καλύψουν στις αυξήσεις οι παλαιοί μέτοχοι, όλα αυτά θα αλλάξουν το προφίλ των τραπεζών όπως τις ξέρουμε σήμερα.

• Γενικώς, ο τραπεζικός κλάδος τις τελευταίες ημέρες «γεννάει» μεν ειδήσεις, αλλά όχι θετικές. Ξεκινάμε με το μίνι θρίλερ της Marfin Popular και των Ρώσων της VTB και καταλήγουμε στο οριστικό κλείσιμο/ναυάγιο της συγχώνευσης Alpha – Eurobank.


Σχολιάστε εδώ