Δεν φαίνεται φως…

ΜΑΚΡΑ και επίπονη θα είναι η πορεία (προσπάθεια) της χώρας προς την έξοδο από το τούνελ της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν έχουν εκλείψει οι αμφιβολίες (επιφυλάξεις) ως προς την τελική επιτυχία του εγχειρήματος. Στον απόηχο των πανηγυρισμών για την ολοκλήρωση του PSI και την (και τυπικά) έγκριση του δανείου, οι εκτιμήσεις (προβλέψεις) αρμόδιων φορέων και διεθνών οργανισμών κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Σύμφωνα με αυτές, η εξάρτηση της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης θα συνεχιστεί και μετά το 2014, οπότε τελειώνει το δάνειο των 130 δισ. (εξ ου και οι αναφορές για τρίτο δάνειο), ενώ η πολιτική λιτότητας θα παραταθεί και πέραν του 2020. Στο μεταξύ, τμηματικά, κάτω από συνεχή (αυστηρή) επιτήρηση και αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων, θα δοθεί το δάνειο των 130 δισ. Τα επιτελεία του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν ελέγχους σε μηνιαία βάση στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Εντός των προσεχών εβδομάδων πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή η ίδρυση ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται τα ποσά του δανείου, ώστε η εξυπηρέτηση του χρέους να αποτελεί την κύρια προτεραιότητα.

Νέα μέτρα

ΠΡΙΝ καν ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την έγκριση του δανείου, η Κομισιόν θέτει θέμα νέων μέτρων. Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει η χώρα μας να ανακοινώσει μέτρα ύψους 11 δισ. για τη διετία 2013-14. Μεταξύ αυτών ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και η περικοπή (μία ακόμη) των συντάξεων. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που συνεχιστεί η ύφεση και η ανεργία, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Παράλληλα, ισχύουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου οι μειώσεις των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να πέσουν κάτω από τα 600 ευρώ, ενώ το επίδομα ανεργίας μειώνεται κατά 22%. Ακόμη, με τα νέα μέτρα «παγώνουν» στο εξής κάθε είδους αυξήσεις μέχρις ότου η ανεργία στη χώρα μας μειωθεί στο 10% από 21% που είναι σήμερα! Την ίδια στιγμή, οι αποκλίσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012 εγείρουν κινδύνους για τη λήψη νέων μέτρων τους αμέσως επόμενους μήνες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τον Απρίλιο.

«Αγκάθια»

ΚΑΙ ενώ ο προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών είναι θέμα ολίγων ημερών (πιθανότατα 29 Απριλίου), το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό και οι αναταράξεις στα δύο μεγάλα κόμματα είναι έντονες, καθώς πέρα από τη φθορά που έχουν υποστεί λόγω της υπερψήφισης του δεύτερου Μνημονίου έχουν να αντιμετωπίσουν και τους νέους πολιτικούς σχηματισμούς που ιδρύονται από διαγραμμένους βουλευτές. Κοινωνική Συμφωνία ονομάζεται το κόμμα της Λ. Κατσέλη και του Χ. Καστανίδη, στο οποίο προσχώρησαν πέντε προς το παρόν από τους διαγραμμένους βουλευτές. Το κόμμα αυτό αποτελεί «αγκάθι» για τον Β. Βενιζέλο, που και τυπικά σήμερα θα εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι Χρ. Παπουτσής και Στ. Τζουμάκας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να είναι υποψήφιοι. Το «μεγάλο στοίχημα» για τον κ. Βενιζέλο είναι ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν στη σημερινή ψηφοφορία, καθώς από το ύψος της συμμετοχής θα φανεί κατά πόσο η εκλογή του αλλάζει και σε ποιον βαθμό το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Διαρροές

ΣΤΗ ΝΔ το πρόβλημα ακούει στο όνομα Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Π. Καμμένου ποσοστά που του δίνουν το δικαίωμα να ελπίζει σε είσοδό του στη Βουλή. Το πρόβλημα για τη ΝΔ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού με το νεοσύστατο κόμμα θα είναι υποψήφιοι αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους διαγραμμένους βουλευτές. Ο Αντ. Σαμαράς ξεκίνησε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία με στόχο την αυτοδυναμία (κάτι εξαιρετικά δύσκολο με βάση τις δημοσκοπήσεις) και βασικό σλόγκαν «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία». Μετά την εκλογή -σήμερα- του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, ενώ θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική και στα κόμματα της Αριστεράς προκειμένου να ανακόψει τη διαρροή απογοητευμένων νεοδημοκρατών ψηφοφόρων προς τα αριστερά. Στο μεταξύ, πιθανότατα αύριο θα συγκροτηθούν σε ομάδα (κοινοβουλευτική) οι βουλευτές που διαγράφηκαν από τη ΝΔ και θα προσχωρήσουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μετά τον Γ. Καρατζαφέρη και ο Π. Καμμένος επιτέθηκε εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Παρέλαση με ΜΑΤ!

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ προκαλεί στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα το θέμα των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία για τη δημιουργία επεισοδίων από «αγανακτισμένους» πολίτες. Αυθόρμητους και μη. Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις ανά τη χώρα εκδηλώσεις θα δώσουν το «παρών» υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να λάβει δρακόντεια μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τυχόν αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς πολιτικών.

Που σημαίνει ότι οι παρελάσεις θα γίνουν υπό την… εποπτεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Μ. Θεοδωράκη, ο οποίος κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων να μην παραστούν στις εκδηλώσεις. Με το σκεπτικό ότι δεν είναι σε θέση να τιμήσουν την επέτειο από τη στιγμή που με το Μνημόνιο έχουν παραδώσει στους ξένους την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας!


Σχολιάστε εδώ