Έπεσαν ελικόπτερα και αεροσκάφη από νοθευμένα καύσιμα
Έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια, δεκάδες ερωτήσεις, εκατοντάδες αναφορές, αναρίθμητες επισκέψεις στο υπουργείο Άμυνας, για να αποκαλυφθεί ότι κάποιοι επιτήδειοι, βασιζόμενοι σε νόμους του 1969(!), κατάφερναν να νοθεύουν τα καύσιμα του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας και να χάνονται -κατά δήλωση Σούρλα- 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο… Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε ευθέως όλους τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας των τελευταίων δεκαετιών, γιατί επέτρεπαν τέτοια κατάσταση. Ειδικότερα ανέφερε: «Είναι απαράδεκτο ότι, ενώ από οκταετίας έχει αποκαλυφθεί η νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει χημικών αναλύσεων, στις οποίες συνεχώς προστίθενται νέες, και παρά τις καταθέσεις των συγκεκριμένων στοιχείων, οι πολιτικές, στρατιωτικές και δικαστικές αρχές δεν προέβησαν σε καμιά ουσιαστική ενέργεια πάταξης των κυκλωμάτων, που συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα». Επίσης, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι η εκάστοτε πολιτική και φυσική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν είχε αντιληφθεί ότι «τα καύσιμα είναι νοθευμένα, κατώτερης ποιότητας, αγοράζονται σε υψηλότερες τιμές, είναι αμφίβολης απόδοσης, μέχρι που ενδεχομένως να είναι η αιτία για την πτώση ελικοπτέρων και αεροσκαφών».
Βαριές κουβέντες από ένα ιστορικό στέλεχος, που αφήνει έκθετους τους υπουργούς Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Πάνο Μπεγλίτη. Ελπίζουμε ότι η εισαγγελική έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, θα εντοπίσει τους «επιτήδειους»!
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Σπ. Σπηλιόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι σχετικές καταγγελίες διαβιβάστηκαν ήδη στην κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελία Στρατοδικείου, ενώ, σε συνεννόηση με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, βρίσκεται σε εξέλιξη μια σε βάθος διερεύνηση όλων των καταγγελιών και ισχυρισμών. Επίσης, διευκρίνισε ότι ο νόμος (ΚΥΑ) του έτους 1969 έχει ήδη σταματήσει να εφαρμόζεται και αποκάλυψε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης από το υπουργείο Ανάπτυξης της προμήθειας καυσίμων για τις ανάγκες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αξίας 586.500.000 ευρώ, με ανοικτό διαγωνισμό.
Με την πρωτοβουλία, τέλος, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ ολοκληρώθηκε η εκπόνηση μελέτης για την εγκατάσταση σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου της διακίνησης των καυσίμων από και προς κάθε κατεύθυνση. Μακάρι!