«Όχι» από τον Μπαρόζο για τους ισολογισμούς

Δεν εμπίπτει στην προστασία του πλουραλισμού και της πολυφωνίας η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μέσω του γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η απάντηση της Διεύθυνσης, με την υπογραφή του Γκέραρντ ντε Γκράαφ, βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ένωσης Συντακτών και αποτελεί απόδειξη για τη συνολική καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στον Τύπο.
Το επιχείρημα της Κομισιόν είναι πως η πολυφωνία και ο πλουραλισμός είναι έργο των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά το νομικό πλαίσιο για τη δημοσιοποίηση και τη δημοσίευση των εταιρικών εγγράφων και πληροφοριών ορίζει πως τα κράτη-μέλη έχουν «τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν» τον τρόπο και τα μέσα δημοσίευσης!
Η θέση της Κομισιόν είναι η εξήγηση για την πρόσφατη παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη, που μετέθεσε την ευθύνη για τη μη κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στους επιχειρηματικούς φορείς και τα Επιμελητήρια, τα οποία κατήγγειλε πως άλλαξαν θέση. Η δήλωση του Σ. Ξυνίδη προκάλεσε την οργή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, που κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό. Το ζήτημα είναι ότι, ακόμη κι αν κατατεθεί η περίφημη τροπολογία για την άμεση κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών, το αρμόδιο ΓΕΜΗ δεν μπορεί να δεχθεί τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών. Μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΓΕΜΗ, ενώ απαιτούνται κι άλλες Υπουργικές Αποφάσεις για τη δομή της διοίκησης και τις αμοιβές του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι και τον Ιούνιο είναι αδύνατη η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών.


Σχολιάστε εδώ