στα ενδότερα των ομάδων

• Ο ΠΑΟΚ έφερε τα πάνω κάτω στο πρωτάθλημα με το διπλό στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι», βέβαια, κρατούν το δικαίωμα να ρυθμίσουν μόνοι τους την τύχη τους, καθώς μπορούν να επιστρέψουν στην κορυφή εάν νικήσουν τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής.

• Ψυχολογικά, όμως, η ήττα από τον «δικέφαλο του Βορρά» και το σοβαρό πρόβλημα με τον Σεμπάστιαν Λέτο έπληξαν καίρια τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Στις συζητήσεις της Παιανίας μόνο ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έδειξε ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην κατάκτηση του τίτλου.

• Το άσχημο για τον Πορτογάλο είναι ότι έχασαν την πίστη τους βασικοί παίκτες. Η συζήτηση που είχε με τον Κώστα Κατσουράνη για το χαμένο πέναλτι κόντρα στον ΠΑΟΚ απέδειξε ότι στα αποδυτήρια σκέφτονταν μόνο τις διοικητικές εξελίξεις.

• Όταν ένας παίκτης όπως ο Κατσουράνης κάνει την ευθύνη εκτέλεσης ενός πέναλτι μπαλάκι σε συμπαίκτη του, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται την ψυχολογία που επικρατεί στην Παιανία. Γι’ αυτό προσπάθησε ο Φερέιρα να ξυπνήσει τον εγωισμό των ποδοσφαιριστών του.

• Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ έδειξε ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν σε εκτίμηση τον Ζήση Βρύζα. Έπαιξαν και για τον πρόεδρο της ομάδας τους, καθώς γνώριζαν ότι θα γινόταν στόχος εάν ο «δικέφαλος του Βορρά» επέστρεφε ηττημένος στη Θεσσαλονίκη.

• Κάποιοι παίκτες, όμως, έπαιξαν και για τον εαυτό τους. Ο Κώστας Χαλκιάς και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είχαν μπει στο στόχαστρο εξαιτίας της κακής απόδοσής τους στο ματς του πρώτου γύρου αλλά και λόγω του περάσματός τους από τον Παναθηναϊκό.

• Η μπάλα, όμως, αποδίδει δικαιοσύνη τις περισσότερες φορές. Υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας, αλλά 9 στις 10 φορές επικρατεί το δίκιο, και αυτό συνέβη την περασμένη Κυριακή στο Μαρούσι.

• Ο Χαλκιάς αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα με τις εξαιρετικές αποκρούσεις του τόσο στο πρώτο ημίχρονο όσο και μετά το προβάδισμα του ΠΑΟΚ από το γκολ του Λίνο. Μέχρι και πέναλτι έπιασε ο διεθνής τερματοφύλακας στην εκπνοή του αγώνα και με το αποτέλεσμα να έχει κριθεί.

• Με την απόδοσή του κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Χαλκιάς έψησε τον Λάζλο Μπόλονι να του δώσει τις απαραίτητες ευκαιρίες στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για την Πολωνία, όπου θα ταξιδέψει το καλοκαίρι η εθνική ομάδα για να αγωνιστεί στην τελική φάση του Euro 2012.

• Ο Φερνάντο Σάντος έχει δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των προκριματικών και στα φιλικά 9 τερματοφύλακες! Ανάμεσά τους και τον Χαλκιά, ο οποίος θεωρήθηκε ξεγραμμένος, αλλά την περασμένη Κυριακή μπήκε στην κούρσα για να προλάβει το αεροπλάνο που θα πάει την ελληνική αποστολή στην Πολωνία.

• Δικαιοσύνη αποδόθηκε και στην περίπτωση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο διεθνής φορ είχε χάσει στο πρώτο ημίχρονο την κορυφαία ευκαιρία του ΠΑΟΚ και στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ προέβλεπε ότι θα γινόταν κόκκινο πανί εάν έχανε η ομάδα του.

• Η γκάφα του Σαριέγκι, που ανέτρεψε χωρίς προφανή λόγο τον Αθανασιάδη, λύτρωσε τον Σαλπιγγίδη. Στην πορεία πέτυχε και το δεύτερο γκολ και έτσι όλα εξελίχθηκαν τέλεια για τον βραχύσωμο επιθετικό, ο οποίος απέφυγε να πανηγυρίσει, σεβόμενος το ψωμί που έφαγε στον Παναθηναϊκό.

• Τρελό πανηγύρι στήθηκε στην Κύπρο για την τεράστια πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί της Λιόν. Ο θρύλος του κυπριακού ποδοσφαίρου μπήκε στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά όλοι στη Λευκωσία εκφράζουν την πίστη ότι η περιπέτειά τους στην Ευρώπη θα ‘χει και συνέχεια παρά την παρουσία πανίσχυρων ομάδων στα προημιτελικά του θεσμού.

• Ο άθλος του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτιμηθεί σωστά στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Ο ΑΠΟΕΛ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το κυπριακό ποδόσφαιρο στο μέλλον, θα βοηθήσει στη βελτίωση όλων των συνθηκών που επικρατούν στο άθλημα και επίσης θα λειτουργήσει ως κράχτης για να πάνε στο νησί παίκτες εγνωσμένης αξίας.

• Το σημαντικότερο κέρδος για τους πρωταθλητές Κύπρου, όμως, είναι ότι διατηρούν τα μυαλά τους στο κεφάλι τους. Απέφυγαν να ξοδέψουν αλόγιστα τα χρήματα που τους έχει δώσει έως σήμερα η τρελή πορεία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

• Ο ΑΠΟΕΛ κράτησε το μπάτζετ σε φυσιολογικό πλαίσιο. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ελληνικών ομάδων, που για χρόνια έβγαζαν 5 ευρώ και ξόδευαν 10, με συνέπεια να ‘ναι αυτή την περίοδο όλες καταχρεωμένες και να περιμένουν από το κράτος, μέσω του ΟΠΑΠ, να τους διατηρήσει στη ζωή.

• Οι Κύπριοι, όμως, παρέδωσαν μαθήματα συνετούς διαχείρισης. Πορεύτηκαν σε Τσάμπιονς Λιγκ και εγχώριες διοργανώσεις με μπάτζετ περίπου 8 εκατ. ευρώ, αν και γνώριζαν από τον Νοέμβριο πως μπορούσαν να υπολογίζουν μίνιμουμ στα έσοδα 14 εκατ. ευρώ.

• Άλλη σημαντική λεπτομέρεια; Τον κορμό του ΑΠΟΕΛ αποτελούν παίκτες που έφυγαν ως αποτυχημένοι από την ελληνική Σούπερ Λίγκα και, μάλιστα, κάποιοι από μικρομεσαίες ομάδες.

• Ο Χιώτης έφτασε ως την πόρτα της Εθνικής, αλλά στην ΑΕΚ κρίθηκε περιττός, επειδή προσπαθούσε να στηριχτεί στις δικές του πλάτες και απέφευγε τα πάρε – δώσε με τη διοίκηση της ΠΑΕ επί θητείας Νικολαΐδη. Ο Γκουστάβο Μαντούκα απαξιώθηκε στην «Ένωση», επειδή κάποιοι άσχετοι με το ποδόσφαιρο επί διοίκησης Σταύρου Αδαμίδη έκριναν υπερβολικά υψηλό το συμβόλαιό του.

• Ο Σάββας Πουρσαϊτίδης αφέθηκε στη μοίρα του από τον Ολυμπιακό, επειδή τον έκριναν αδύναμο να αντέξει το βάρος της φανέλας του. Στην Κύπρο κάνει… παπάδες και με τη φανέλα της Ανόρθωσης και με εκείνη του ΑΠΟΕΛ.

• Ο Ολιβέιρα παρακαλούσε στον Ατρόμητο να του ανανεώσουν το συμβόλαιο. Όταν απελπίστηκε, στράφηκε στη λύση της Κύπρου και έτσι έφτασε στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ.

• Ανέκδοτο είχε γίνει στον Παναθηναϊκό ο Κώστας Χαραλαμπίδης και αρκετοί έσπευσαν να χλευάσουν τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, όταν εντάχθηκε ο Κύπριος στους «πρασίνους». Οι περισσότεροι έλεγαν ότι «με τον Μπίδη δεν έχουμε τύχη», αλλά στην πορεία αποδείχτηκε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο διεθνής μεσοεπιθετικός.

• Ο ΑΠΟΕΛ απέδειξε ότι τα κουρέλια όχι μόνο τραγουδούν ακόμα, αλλά και τρελαίνουν την Ευρώπη. Με προγραμματισμό, σωστή δουλειά, έναν προπονητή-σημείο αναφοράς και με κατάθεση ταλέντου και ψυχής από τους παίκτες.


Σχολιάστε εδώ