Προχωρούν οι «16» σε κόμμα μαζί με τον Καμμένο

Θα ανταποκριθούν σ’ ένα κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ, σ’ ένα προσκλητήριο ενότητας εν όψει της μάχης των εκλογών. Χωρίς όμως όρους και μάλιστα ταπεινωτικούς, λένε βουλευτές από τους 16, οι οποίοι δεν παύουν να τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι τους.

Στην περίπτωση που ο Σαμαράς δεν αναφερθεί καθόλου στο θέμα αυτό ή επαναλάβει τη γνωστή θέση που δημόσια έχει εκφράσει, ότι αυτοί που καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο, πηγαίνοντας κόντρα στη γραμμή του κόμματος, θα πρέπει εμπράκτως να αποδείξουν ότι αποδέχονται τις αποφάσεις της ηγεσίας, τότε θα θεωρήσουν ότι κάθε γέφυρα έχει κοπεί και θα προχωρήσουν στη δημιουργία πολιτικού σχήματος. Που, όπως τονίζουν πολύ καλές πληροφορίες, πιθανότατα ως βάση θα είναι η κίνηση που ήδη έχει ανακοινώσει ο Πάνος Καμμένος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή τού ποιος θα είναι ο επικεφαλής θα αποφασιστεί σε σύσκεψη όλων.

Ο Πάνος Καμμένος, όπως λένε, δεν έχει θέσει ως προϋπόθεση ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πρόεδρος της πολιτικής αυτής κίνησης θα είναι ο κ. Βασίλης Μαρκεζίνης δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και δεν αποκλείεται η επισημοποίηση αυτής της συνένωσης να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, με βάση τα λεγόμενα τις προηγούμενες μέρες από βουλευτές που έχουν διαγραφεί, ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα εξελίξεων.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κίνηση που εξήγγειλε ο Καμμένος παρουσιάζει μια δυναμική ικανή να του εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή κι έτσι αρκετοί από τους διαγραμμένους που θα μπουν στα ψηφοδέλτια θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκλεγούν. Στο κόμμα μετακινούνται ψηφοφόροι τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΛΑΟΣ, ενώ υπάρχει η πληροφορία ότι ενδέχεται να προσχωρήσουν 2-3 βουλευτές προερχόμενοι από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα στις τάξεις των διαγραμμένων είναι τεταμένο και οι περισσότεροι είναι πικραμένοι με την αντιμετώπιση που είχαν από τον Σαμαρά. «Δεν είμαστε εμείς που αλλάξαμε στάση στο θέμα του Μνημονίου, η ηγεσία άλλαξε» λένε με έμφαση, ενώ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι τους ζητείται «δήλωση μετανοίας» προκειμένου να επιστρέψουν στην παράταξη. Στη Λ. Συγγρού είναι ενήμεροι για την κατάσταση και τις προθέσεις των βουλευτών, όσο κι αν κάποιοι διατείνονται ότι δεν θα τολμήσουν να κάνουν κάτι που θα βλάψει την παράταξη. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν ότι στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή θα αναφερθεί στο θέμα των διαγραμμένων, αλλά απέφευγαν να διευκρινίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι αν η κίνηση δεν είναι αυτή που πρέπει, οι βουλευτές θα αναχωρήσουν για «άλλες πολιτείες». Ευνόητο είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη δυναμική που χρειάζεται η ΝΔ μπροστά στη μεγάλη μάχη για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.


Σχολιάστε εδώ