Ο Βενιζέλος σε ρόλο «πυροσβέστη» ανάμεσα σε Εκκλησία και ΥΠΕΚΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες αναγκάστηκαν να ζητήσουν μέσα στην εβδομάδα την παρέμβαση του Β. Βενιζέλου για να ξεκολλήσουν τα επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάζουν.

Δεν είναι μόνο οι πολιτικές εξελίξεις που κρατούν κολλημένα τα επενδυτικά σχέδια της Εκκλησίας. Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί και το σχέδιο της Εκκλησίας που έχει εκπονήσει με ελληνικές και ξένες εταιρείες από την Κίνα για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 300 μεγαβάτ στο Πεντελικό Όρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε το παράπονο γιατί υπάρχει «διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα στην Εκκλησία και τους ξένους επενδυτές». Υπονόησε πως κάθε σχέδιο εταιρείας γερμανικών ή γαλλικών συμφερόντων προωθείται με γοργούς ρυθμούς και ευνοϊκούς όρους μέσα σε λίγες μέρες. Τα σχέδια της Εκκλησίας, αντίθετα, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, έχουν κολλήσει αρκετούς μήνες, παρότι το όποιο κέρδος θα πάει βεβαιωμένα σε φιλανθρωπικά έργα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πέρασε στην αντεπίθεση βγάζοντας ανακοίνωση στην οποία αμφισβήτησε την κυριότητα της έκτασης στην Πεντέλη. «Η περιοχή είναι αναδασωτέα και ανήκει στις διακατεχόμενες εκτάσεις», είπε εν ολίγοις το υπουργείο. Κάλεσε επιπλέον τον Αρχιεπίσκοπο «να μην το μπερδεύει» με το Πρόγραμμα Ήλιος, όπου στόχος του «είναι η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη με χρήση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων (και όχι αναδασωτέων) από ιδιώτες έλληνες και ξένους επενδυτές».

«Θα γνωρίζει ίσως καλύτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου πως και η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του προγράμματος “Ήλιος” μπορεί να διατίθεται στην εγχώρια αγορά, μέχρι να δημιουργηθεί το δίκτυο που θα την εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη», έλεγε άνθρωπος της Εκκλησίας που έχει άριστη γνώση του θέματος. «Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Πριμοδοτεί ξένες εταιρείες και αφήνει εκτός την Εκκλησία», τόνιζε.

Ζήτησαν την παρέμβαση Βενιζέλου

Μετά τα εμπόδια που έθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες που ασχολούνται με τα οικονομικά και επενδυτικά σχέδια της Εκκλησίας (Ελασσώνος, Νεαπόλεως, Μεσογαίας) συναντήθηκαν με τον Ευ. Βενιζέλο.

Στη συνάντηση του εξέθεσαν όλα τα θέματα και κυρίως την υπόθεση του φωτοβολταϊκού πάρκου. Διευκρίνισαν πως η έκταση ανήκει στη Μονή Πεντέλης με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Με τη δημιουργία του πάρκου, είπαν στον υπουργό, σε άγονη και βραχώδη έκταση μόλις 3.500 στρεμμάτων θα αναδασωθούν 20.000 στρέμματα που θυμίζουν κρανίου τόπο, θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα στηριχτεί το προνοιακό έργο της Εκκλησίας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα της Εκκλησίας και θα την αντιμετωπίσει (αν οι πολιτικές εξελίξεις δεν τους προλάβουν) τουλάχιστον όπως και τους ξένους επενδυτές.


Σχολιάστε εδώ