Μικρά & ενοχλητικά

Μόνο σημείο τριβής

Αναίμακτα πέρασε τελικά η έκτακτη ιεραρχία για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πολλά ακούγονταν πως θα συμβούν, όμως στο τέλος, όπως αποδείχτηκε, η λογική και η ψυχραιμία επικράτησαν. Το μόνο σημείο τριβής, που χώρισε σχεδόν στα δύο την ιεραρχία, ήταν το αν θα έπρεπε να προχωρήσουν στην εκλογή (ακόμη) δύο επισκόπων. Με δύο ψήφους διαφορά αποφασίστηκε τελικά να εκλέξουν επισκόπους. Όμως και αυτό έγινε από συγκυρία, αφού υπήρξαν και ηχηρές απουσίες σε αυτήν την ιεραρχία, όπως για παράδειγμα του Θεσσαλονίκης.

Αν ήταν παρόντες όλοι οι μητροπολίτες, δύσκολα θα προχωρούσε η εκλογή. Οι πληροφορίες λένε πως οι ιεράρχες δεν ήθελαν να προχωρήσουν στην εκλογή για δύο λόγους: πρώτον, γιατί θεωρούν πως με την «παραγωγή» επισκόπων χάνει την αξία του ο θεσμός και δεύτερον, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής (από την εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου) ο ένας εκ των υποψηφίων, ο ηγούμενος της Μονής Πετράκη. Τελικά, οι ιεράρχες έριξαν νερό στο κρασί τους και εξέλεξαν Επίσκοπο Σαλώνων τον Αντώνιο Αβραμιώτη, διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας, έναν φιλότιμο και εργατικό κληρικό, και Επίσκοπο Θαυμακού τον ηγούμενο της Μονής Πετράκη, που δεν φημίζεται για τις καλές του δημόσιες σχέσεις…

***

Διαρροές

Να εμπλέξουν δικηγόρο της Εκκλησίας σε διαρροές που τη βλάπτουν επιχείρησαν τρεις μητροπολίτες. Τον κατηγόρησαν στον Αρχιεπίσκοπο πως δήθεν διατηρεί στενούς δεσμούς με μπλογκ που είναι φίλα προσκείμενο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους εκθέτει συνεχώς κάνοντας επανειλημμένα διαρροές. Στους διαδρόμους της Συνόδου ψιθυρίζεται πως ζήτησαν ακόμη και την απομάκρυνσή του. Τελικά, η παρεξήγηση φαίνεται να λύθηκε με την παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου.

***

Τι συμβαίνει στο Ίλιον;

Με το χαμόγελο στα χείλη είναι πάντοτε ο νέος Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας. Έχει πολλά πλεονεκτήματα ως άνθρωπος, λένε στον περίγυρό του (άνετος, ευδιάθετος, χαλαρός), όμως αντιμετωπίζει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα στη Μητρόπολή του με μία ελαφρότητα αδιανόητη για το βάρος του αξιώματος, σύμφωνα με έμπειρους ιεράρχες. Τέτοιο είναι και το τελευταίο περιστατικό με τον επαίσχυντο κληρικό που φέρεται να ασελγούσε σε ανηλίκους.

Ο κόσμος το είχε τούμπανο και ο δεσπότης αγρόν ηγόραζε, λένε παπάδες της περιοχής. Με μία μετάθεση, ακούγεται, προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα. Αν αυτό δεν λέγεται διοικητική ανικανότητα, τότε πώς το αποκαλείτε, Σεβασμιότατε; Τι, αλήθεια, συμβαίνει στη Μητρόπολη Ιλίου;

***

«Είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι»

Φόρους δίνουμε, βοήθεια προσφέρουμε, ευθύνη για την κρίση έχουμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ανακοίνωση της ιεραρχίας για την κρίση. Οι ιεράρχες δήλωσαν πως πληρώνουν περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, διαθέτουν 700 ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα για να ανακουφίζουν τον κόσμο, υπογραμμίζοντας πως «κανένας οργανισμός και καμία άλλη οργάνωση δεν επιτελούν τέτοιο και τόσο μεγάλο έργο όπως η Εκκλησία, που θα ήταν μεγαλύτερο, αν δεν είχε ήδη προσφέρει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της στο κράτος και αν μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα απ’ αυτό ακίνητά της».

Η ιεραρχία αποδοκίμασε τις νοοτροπίες που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση, συνεχίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως είναι και οι ιεράρχες συνυπεύθυνοι «στην επιλογή των κυβερνώντων και τις φωνές που καταφέρονται κατά του ελληνικού λαού». Οι ιεράρχες καλούν τους Έλληνες με μετάνοια, αυτοκριτική και το φιλότιμό τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.

***


Σχολιάστε εδώ