Κουκούτσι μυαλό δεν έχουν…

Τέτοια μεταχείριση επιθυμούσαν τα κόμματα που οφείλουν 244 εκατ. ευρώ και έχουν υποθηκεύσει την κρατική ετήσια επιχορήγηση, έχουν απλήρωτους τους εργαζομένους και τώρα απαιτούν να τους καταβληθεί η τελευταία δόση της χρηματοδότησης του 2011, την ώρα που πλήθος δανειοληπτών κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο επειδή αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις. Τελευταία στιγμή επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και η συγκεκριμένη ρύθμιση απαλείφθηκε. Η εκπρόθεσμη, ωστόσο, βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο απορρίφθηκε χωρίς καμία συζήτηση, υπό το φόβο της καταψήφισης σε μια ονομαστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να προκαλέσει ο ΛΑΟΣ… Στις ρυθμίσεις που πρότειναν ο Μ. Καρχιμάκης και ο Α. Λυκουρέντζος για το θέμα της αποπληρωμής του κεφαλαίου των δανείων που έχουν συνάψει τα κόμματα προβλεπόταν η εξόφλησή τους σε ετήσιες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 4%, ενώ απαγορευόταν να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων ποσοστό άνω του 50% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής τους. Ζητούσαν επίσης για τα κόμματα των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ οι ετήσιες δόσεις να ανέρχονται στο 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης που δικαιούνται, ενώ όσων οι υποχρεώσεις δεν ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό να καθοριστεί στο 20%.

• Και ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ανακάλυψαν ότι χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος περί «πόθεν έσχες» για να διασφαλιστεί η διαφάνεια του δημόσιου βίου. Αφορμή, η σχετική πρόταση νόμου του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, η συζήτηση της οποίας συνέπεσε με τα αρνητικά φαινόμενα πολιτικών που βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τη σκληρή κριτική που ασκήθηκε από την κοινή γνώμη. Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας δέχτηκε με πολλούς επαίνους την πρόταση Κακλαμάνη και 74 ακόμη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητων και του Μαξ. Χαρακόπουλου από τη ΝΔ, για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στον νόμο περί «πόθεν έσχες». Δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις στην κατεύθυνση της διαφάνειας και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του επείγοντος που θα ενσωματώνει τις παρατηρήσεις των κομμάτων.
Ο κ. Κακλαμάνης και οι 74 βουλευτές προτείνουν, μεταξύ άλλων, να δοθεί έμφαση στο «έσχες», καθώς ο προηγούμενος νόμος είναι ανεπαρκής και ικανοποιεί μόνο την περιέργεια του κοινού, προβλέπεται η ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων λεπτομερώς, η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής, πλην των δηλώσεων των πολιτικών και λοιπών υπόχρεων προσώπων, επιχειρηματιών ΜΜΕ, δημοσιογράφων κ.ά., και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν συμπεριλήφθηκαν στη δήλωση «πόθεν έσχες». Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρόκειται να διαμορφώσουν προτάσεις για αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων που ανέλαβαν αξίωμα από το 1974 μέχρι σήμερα.

Δευτέρα των αποκαλύψεων…

Με το τσιγκέλι βγάζουν του Νικολούδη όσα γνωρίζει και αρνήθηκε να πει απ’ την αρχή. Ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος καλείται επειγόντως αύριο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να δώσει σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις για τις δηλώσεις του «περί διευκρινίσεων μεγάλης σημασίας» που προφανώς είναι σε θέση να κάνει. Πρόκειται μάλλον για τη Δευτέρα των αποκαλύψεων, καθώς αύριο η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών για τους υπόλοιπους 11, από τους συνολικά 24 της λίστας Βενιζέλου που έβγαλαν άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό το 2010 και μέχρι τον Ιούνιο του 2011, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τρεις εν ενεργεία βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές. Από τα 12 πρώτα πορίσματα που συνέταξαν δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα. Τον δρόμο για τον Εισαγγελέα Εφετών έχουν ήδη πάρει οι περιπτώσεις του συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρου Κούβελου, και του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Δημητρακόπουλου, που προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία πριν από έναν χρόνο.
Ο κ. Δημητρακόπουλος δεν υπέβαλε δήλωση «πόθεν έσχες» για το διάστημα που ελέγχει η Βουλή, αν και εμφανίζεται να έστειλε εμβάσματα στο εξωτερικό. Ο πρώην ευρωβουλευτής επικαλέστηκε προσωπικό του ζήτημα και ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν εμβάσματα προς το Βέλγιο, όπου κατοικούσε από το 1994 έως το 2010 με την οικογένειά του, τα οποία προορίζονταν για την εξόφληση διδάκτρων του σχολείου των τριών από τα πέντε παιδιά του καθώς και για την εξόφληση λειτουργικών υποχρεώσεων λόγω της εκεί διαμονής του.


Σχολιάστε εδώ