Και τώρα εκλογές…

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών με πιθανότερες ημερομηνίες την 29η Απριλίου και την 6η Μαΐου. Στο μεταξύ, οι συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία συνεχίζονται με ένταση και προκαλούν αναταράξεις κυρίως στα δυο μεγάλα κόμματα. Κι εκτός απροόπτου, θα συνεχιστούν σ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το θέμα αποτελεί σημείο τριβής και αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποψήφιους για την αρχηγία. Ο Β. Βενιζέλος εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ ο Χρ. Παπουτσής διαφωνεί κατηγορηματικά. Πίσω από τους δύο «στοιχίζονται» κορυφαία στελέχη, αλλά και βουλευτές. Στελέχη που πρόκειται να συμπορευτούν με τον κ. Βενιζέλο (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου) επιχειρούν «άνοιγμα» και προς την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Απαντώντας, ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι μετεκλογική συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο με μια προγραμματική συμφωνία κι εφόσον το ΠΑΣΟΚ αλλάξει πολιτική σε κρίσιμα ζητήματα.

«Εμπόδια»

ΣΤΗΝ αντίπερα όχθη, η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να βάλει φρένο στις συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες, εκτιμώντας ότι η σχετική φιλολογία «υπονομεύει» την προσπάθεια για την επίτευξη του βασικού στόχου, που είναι η αυτοδυναμία. Για τον λόγο αυτό η Λ. Συγγρού διαμηνύει προς όλα τα στελέχη της να μη μετέχουν σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά περιμένουν να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προκειμένου την επομένη να ξεκινήσουν την προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας θα υιοθετήσουν υψηλούς τόνους έναντι του ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα της διετίας 2009-11. «Εμπόδιο» στην προσπάθεια του κόμματος για την αυτοδυναμία, η παρουσία του κόμματος του Π. Καμμένου και οι διαγραμμένοι βουλευτές. Παράγοντες του κόμματος εκτιμούν ότι έστω και την ύστατη ώρα οι πολίτες θα αποφασίσουν με γνώμονα τη σωτηρία και τις προοπτικές της χώρας κι έτσι ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων την ώρα της κάλπης θα επιλέξει τη ΝΔ. Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης -και στην προσπάθειά να περιορίσει τις διαρροές προς τα… δεξιά- κήρυξε τον πόλεμο στη Χρυσή Αυγή, ενώ επανήλθε στην ατζέντα που είχε πριν από τις εκλογές του 2009!

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

ΘΕΤΙΚΗ κατάληξη είχε, όπως αναμενόταν, η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων, με την εθελοντική συμμετοχή να φθάνει το υψηλό 85,8%, προκαλώντας τη γενική ικανοποίηση. Η κυβέρνηση μίλησε για «ιστορική στιγμή», ενώ το γεγονός χαιρέτισαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ που επισήμαναν μεταξύ των άλλων ότι «ανοίγονται νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα». Τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα της διαδικασίας «ψήφο εμπιστοσύνης» τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη. Στην Αθήνα ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου: Η ΝΔ έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αρκεί η απομείωση του χρέους για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Τα κόμματα της Αριστεράς χαρακτήρισαν αδικαιολόγητες τις «θριαμβολογίες» της κυβέρνησης και προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα έχουν οι εξελίξεις για τον ελληνικό λαό.

«Αλαλούμ»

ΣΕ ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ εξελίχθηκε το θέμα της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτου, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κι αυτό, έξι μήνες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και τη διοίκηση της επιχείρησης. Στελέχη της ΔΕΗ ανακοίνωσαν ότι οι καταναλωτές, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, μπορούν να εξοφλούν μόνο την αξία του ρεύματος και το τέλος να παραπεμφθεί στις κατά τόπους εφορίες. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διαδοχικές ανακοινώσεις για να… διευκρινίσει ότι το τέλος πληρώνεται μόνο μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ άσκησε κριτική σε δηλώσεις και ενέργειες στελεχών της επιχείρησης. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος «απείλησε» ότι αν υπάρξει υστέρηση στα έσοδα θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, με τον Ν. Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ να τον κατηγορεί ότι «εκβιάζει τους καταναλωτές». Το «αλαλούμ» προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ με τον εκπρόσωπό της να επισημαίνει τις ευθύνες των κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, ενώ από την πλευρά τους τα κόμματα της Αριστεράς ζήτησαν την κατάργηση του τέλους ακινήτου.

Αποκαλύψεις

ΣΤΗΝ Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα προσέλθει αύριο το μεσημέρι ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Π. Νικολούδης προκειμένου να καταθέσει για την «υπόθεση του 1 εκατ.». Σε δήλωσή του επισήμανε ότι είναι έτοιμος να δώσει όποιες διευκρινίσεις χρειαστούν, ενώ ανέφερε ότι ποτέ δεν μίλησε για βουλευτή, αλλά για πολιτικό πρόσωπο με την ευρεία έννοια. Κι ακόμη ότι δεν είπε ποτέ ότι το ποσό είχε μεταφερθεί στην Ελβετία, αλλά γενικώς στο εξωτερικό. Τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι κατά την αυριανή κατάθεσή του θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό. Με αφορμή την αναφορά που είχε καταθέσει η Ντ. Μπακογιάννη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ασκήσει δίωξη σε βάρος του κ. Νικολούδη, καθόσον δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπέπεσε σε αδίκημα κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τους 20 και πλέον βουλευτές που μετέφεραν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ