Κάτω στον Πειραιά

// Τι… παλάντζες είναι αυτές που κάνει ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Τσαβαρής; Πριν από δύο χρόνια, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει ότι το λατομείο Αγγέλου, που βρίσκεται στο νησί, είχε παραβεί τους όρους λειτουργίας του, αφού διέθετε τα προϊόντα του σε νησιά των Κυκλάδων ενώ η άδεια του επιτρέπει να τα διαθέτει μόνο εντός των ορίων της Περιφέρειας Πειραιά και μάλιστα είχε ζητήσει να επιβληθούν στο λατομείο κυρώσεις ή και να κλείσει. Πριν από λίγες μέρες η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας έστειλε εγκύκλιο με την οποία ζητά τη διακοπή της λειτουργίας του λατομείου, γιατί έχει προβεί σε υπερεξόρυξη, με αποτέλεσμα –αν συνεχίσει να λειτουργεί– να υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον. Αυτό το έγγραφο όμως ο κ. Τσαβαρής κάνει ότι δεν το… γνωρίζει και αφήνει το λατομείο να λειτουργεί ανενόχλητο! Τι συνέβη, άραγε, και άλλαξε γνώμη;

// Με πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά τοποθετούνται κάδοι ανακύκλωσης σ’ όλη την πόλη, ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών σε όλα τα σχολεία για την ανακύκλωση, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το οποίο θα ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου.

// Με 200 συμβασιούχους θα ενισχυθεί για τους επόμενους δύο μήνες ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Πειραιά. Ο δήμος από τον Ιούλιο έχει ζητήσει έγκριση για οκταμηνίτες συμβασιούχους, αλλά απάντηση δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής. Έτσι, υποχρεώθηκε να καταφύγει στη λύση των διμηνιτών…

// Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ο δήμαρχος ζήτησε να κλείσουν τα μικρόφωνα γιατί ήθελε -λέει– να πει… αλήθειες! Δηλαδή τόση ώρα που μιλούσε από μικροφώνου, ψέματα έλεγε; Ήμαρτον!

// Και κάτι ακόμα από το Κερατσίνι: Επί 3,5 ώρες προσπαθούσαν να εκλέξουν γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου (που, όπως είναι γνωστό, εκλέγεται από την αντιπολίτευση, αφού η συμπολίτευση έχει εκλέξει τον πρόεδρο του Σώματος). Αν ήταν να εκλέξουν κανέναν άλλον, σε μεγαλύτερο αξίωμα, πόσο θα έκαναν; Τρεισήμισι χρόνια;

// Η πρώην αντιδήμαρχος του Λουκά Τζαννή, Μαρία Μαράκου, που έχει αποχωρήσει από τον συνδυασμό καταγγέλλοντας ατασθαλίες, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα πως δόθηκαν από τον δήμο 70.000 ευρώ πέρυσι, μόνο για εκτυπώσεις! Γενικά, πάντως, ο Λουκάς Τζαννής φαίνεται ότι έχει προβλήματα, μια και παραιτήθηκε άλλος ένας στενός του συνεργάτης, ο κ. Κούβαρης, που ήταν πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, καταγγέλλοντας κι αυτός ατασθαλίες.

// Σταθερά αντίθετος σε οποιαδήποτε πρακτική μεταφοράς λυμάτων από περιοχές της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια, παρέμεινε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου. Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Μπάρδη δεν θα επιτρέψει άλλη επιβάρυνση της Ψυττάλειας που τα τελευταία 50 χρόνια έχει γίνει η χαβούζα όλων των ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων της Αττικής.

// Ανάστατοι είναι οι ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτικοί, μετά την υπαγωγή του στον ΕΟΠΥΥ, μια και οι ασάφειες που υπάρχουν στην απόφαση της ένταξης αφήνουν μετέωρα θέματα που αφορούν στις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα προνοιακά επιδόματα, τα επιδόματα ανεργίας, τις παιδικές εξοχές κ.λπ. Για να υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος, οι βουλευτές Δ. Καρύδης, Γ. Νιώτης, Γ. Διαμαντίδης και Δημ. Λιντζέρης με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν στην διάταξη περί υπαγωγής του ΟΝ στην ΕΟΠΥΥ, να μπει η πρόταση «από 1-4-2012 μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ ο Οίκος Ναύτου, ως σύνολο αρμοδιοτήτων υπηρεσιών και προσωπικού».

// Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά» διοργανώνουν την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι δήμοι Πειραιά, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Περάματος. Η ημερίδα θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 7 το βράδυ.

// 5.400 κουτιά γάλα (ΝΟΥΝΟΥ KID του 1,5 λίτρου) διένειμε την περασμένη Πέμπτη ο Δήμος Πειραιά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, έπειτα από προσφορά που εξασφάλισε από την εταιρεία Friesland. Επιλέχθηκαν τα σχολεία στα οποία έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα φαινόμενα οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών των μαθητών.

// Μια διαφορετική βόλτα στο κέντρο της πόλης διοργανώνει την επόμενη Κυριακή ο Δήμος Κορυδαλλού και ο Οργανισμός Άθλησης και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο «Κρόνος», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Στόχος της διοργάνωσης η γνωριμία με ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και διασκέδασης, αλλά και με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αθλήματα. Σημείο αναφοράς της διοργάνωσης η πλατεία Ελευθερίας, απ’ όπου θα ξεκινήσει και θα τερματίσει τόσο η ποδηλατο-βόλτα, όσο και το διασυλλογικό ποδηλατικό σιρκουί με διαδρομή: πλατεία Ελευθερίας – Δημητρακοπούλου – Γρ. Λαμπράκη – Ταξιαρχών. Στον ποδηλατικό περίπατο μπορούν να πάρουν μέρος πολίτες όλων των ηλικιών, δηλώνοντας συμμετοχή την ίδια μέρα από τις 9 έως τις 10 το πρωί.

// Τη διάθεση στους δημότες πατάτας και ρυζιού απευθείας από παραγωγούς και σε χαμηλές τιμές ξεκινά ο Δήμος Κορυδαλλού στην προσπάθεια να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια των μεσαζόντων. Συγκεκριμένα θα διατεθούν: Πατάτες Νευροκοπίου από παραγωγούς από τα Λευκόγεια Νευροκοπίου Δράμας σε συσκευασίες των 20 κιλών προς 6 ευρώ (0,30 λεπτά το κιλό). Ρύζι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Σερρών «Ο Ορυζόμυλος» σε συσκευασίες των 5 κιλών. Οι ποικιλίες είναι ρύζι καρολίνα 0,95 λεπτά το κιλό, ρύζι γλασσέ 0,85 λεπτά το κιλό, μπονέ 0,75 λεπτά το κιλό. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.korydallos.gr καθώς και στο δημαρχείο Γρ. Λαμπράκη 231 (3ος όροφος) έως και την Πέμπτη 15 Μαρτίου, εργάσιμες ημέρες 9.00 έως 18.00.

// Εκδήλωση τιμής για την πειραιώτισσα μάνα, εργαζόμενη, σύντροφο, φίλη διοργανώνει την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο καφέ «Πισίνα» η πολιτευτής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά Μαρία Τσέγκα. Σύνθημα της εκδήλωσης είναι «Οι γυναίκες του Πειραιά, ΜΠΡΟΣΤΑ».

// Τα 130.000 ευρώ που δεν εισπράχθηκαν από τις άδειες του παζαριού στο Σχιστό από τον Δήμο Περάματος δεν βαρύνουν τον σημερινό δήμαρχο Γ. Ζουμπούλη, αλλά τον προηγούμενο Γ. Γλύκα. Γιατί επί δημαρχίας του εισπράχτηκαν λιγότερα χρήματα από εκείνα τα οποία εισέπραξε ο σημερινός δήμαρχος. Άρα εκείνος θα πρέπει να δώσει «λογαριασμό». Για να δούμε…

// Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Φοιτητικό Οργανισμό AIESEC ξεκινά κύκλο σεμιναρίων γνωριμίας με τη Βραζιλία. Εισηγήτρια των σεμιναρίων είναι η Christianne Machado, εθελόντρια και μέλος του οργανισμού. Η συνεργασία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου και τα σεμινάρια είναι δωρεάν για τα μέλη και τους φίλους του ομίλου. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την κουλτούρα της Βραζιλίας και παράλληλα θα ανακαλύψουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της χώρας αυτής. Τα σεμινάρια ξεκινούν την Πέμπτη 15/3/2012 και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 18.00 στον Πολυχώρο του Ομίλου International Action Art (Π. Ράλλη 210 και Θησέως 1) Νίκαια-Περιβολάκι.

// Καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ επισκεψιμότητας το σάιτ του Καναλιού 1, του δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά. Στις 15 μέρες που λειτουργεί, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι χρήστες του ίντερνετ το επισκέπτονται και παρακολουθούν είτε ραδιοφωνικά είτε τηλεοπτικά μέσω web το πρόγραμμά του. Μέσω web το Κανάλι 1 συνδέεται και με πολλά ελληνόκτητα κανάλια του εξωτερικού και μεταδίδει το πρόγραμμά τους, ενώ τα κανάλια αυτά αναμεταδίδουν το δικό του πρόγραμμα. Σε λίγες μέρες το Κανάλι 1 σε μια από τις τηλεοπτικές θυρίδες που διαθέτει θα μεταδίδει μέσω web ζωντανές σκηνές από τη ζωή και την κίνηση της πόλης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

// Μετά 5 χρόνια απίστευτων γραφειοκρατικών περιπετειών και διαδικασιών, πήρε τελικά άδεια λειτουργίας ο μοναδικός στην Αττική αποτεφρωτήρας νεκρών ζώων συντροφιάς που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ στο Σχιστό.Όλα άρχισαν το 2007, όταν ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, ανταποκρινόμενος θετικά σε ένα “παράξενο” για την εποχή του αίτημα του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, χρηματοδότησε με 100.000 ευρώ την προμήθεια ενός αποτεφρωτήρα για τις ανάγκες του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων που ανήκει στον σύνδεσμο. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια συνεχών πιέσεων γεμάτα από απρόβλεπτα εμπόδια, απίθανες απαιτήσεις και αρνήσεις των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να λειτουργήσει επιτέλους αυτή η καινοτόμος δράση της αυτοδιοίκησης. Η ανεπίτρεπτη πρακτική της παράνομης απόρριψης των νεκρών ζώων σε κάδους απορριμμάτων, που αποτελεί την πραγματικότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιμετωπίζεται πλέον με την καινοτόμο πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του νόμου. Επιτέλους, μπαίνουν τίτλοι τέλους στις εικόνες αθλιότητας και βαρβαρότητας, που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό μας, καθώς πλέον με την εφαρμογή του Ν. 4039/12, η ευθύνη της περιβαλλοντικής διαχείρισης των νεκρών ζώων μεταφέρεται στους δήμους, όσοι εκ των οποίων δεν φροντίσουν να αναπτύξουν αντίστοιχη δράση θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος αυτός νόμος.

// Ξεκαθαρίζουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Α΄ και Β΄ Περιφέρεια Πειραιά. Στην Α΄ Περιφέρεια οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή της Μαρίας Ρεπούση και του Νότη Ανανιάδη ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να περιλαμβάνεται και όνομα έκπληξη που θα προέρχεται από την αθλητική οικογένεια της πόλης. Σε ό,τι αφορά την Β’ Πειραιά σίγουροι είναι οι προταθέντες από τους «Ελεύθερους Πολίτες» Νίκος Γαλανός και Μιχάλης Νικητάκης ενώ θα υπάρχουν και ονόματα από τον ευρύτερο αριστερό χώρο. Εμφανής πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό και οι όποιες επιλογές γίνονται με γνώμονα την διείσδυση των προτεινόμενων υποψηφίων στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Πάντως, οι προτάσεις που έχουν γίνει θα συζητηθούν από τους συνεργαζόμενους πόλους σε κεντρικό επίπεδο και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αντικείμενο διαλόγου από τις κομματικές οργανώσεις.

***

// Ημερίδα Μνήμης για τον αείμνηστο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη διοργανώνουν την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Δραπετσώνας ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και οι Νέοι Δραπετσώνας. Θα μιλήσουν οι: Απόστολος Κακλαμάνης, Μανώλης Γλέζος, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Νικητιάδης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Σπύρος Λυκούδης, Λουκάς Τζανής, Γιώργος Ιωακειμίδης, Γιάννης Αδαμόπουλος, Γιώργος Πατούλης, Γιάννης Νισύριος, Ειρήνη Μαρούπα-Ταουξή.


Σχολιάστε εδώ