Θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα…

Η βόμβα που έσκασε στην Εξεταστική Επιτροπή με την αποκάλυψη από τον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή της ηλεκτρονικής επιστολής του προέδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου προς τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τον Οκτώβριο του 2010, που ζητούσε να αλλάξει ο ισχύων νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ, επειδή δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τα μέλη του ΔΣ, τα οποία προφανώς του δημιουργούσαν προβλήματα, είναι ενδεικτική των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου προς την «τρόικα» και των εντολών που εκτελούσε.

Ο Π. Κουρουπλής, από κοινού με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, μέλος επίσης της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και ζήτησαν την αντικατάσταση του Γεωργίου από τη θέση τού επικεφαλής της Αρχής, κρίνοντας την αποπομπή του απαραίτητη εξαιτίας των επιλογών του, που «όπως αποδεικνύεται, προσβάλλουν βάναυσα τους θεσμούς της δημοκρατίας μας και κάθε έννοια σεβασμού στις αρχές που τη διέπουν».

Αντί απάντησης, ο κ. Γεωργίου, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή, είπε ότι δεν σχολιάζει προϊόντα υποκλοπής.

Την επομένη της κατάθεσης του κ. Γεωργίου εξετάστηκε η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, που έκανε τις καταγγελίες για τεχνητή και με προτροπή της Eurostat διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος, ώστε η χώρα να φτάσει στο Μνημόνιο. Σύμφωνα με όσα είπε, το έλλειμμα φουσκώθηκε, είτε από ανικανότητα είτε από απειρία είτε από σκοπιμότητα, και αν έγινε συνειδητά, «τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα»… Εκτίμησε ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να συγκρατηθεί αν η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα, ενώ θεωρεί ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν 12,5% και τα υπόλοιπα ήταν φούσκωμα. Τέλος, διαπίστωσε μεγάλη ανοχή στους χειρισμούς του προέδρου της Αρχής, που δεν ενημέρωνε τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, παρά μόνο τον τότε υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Γεωργαντά διευκρίνισε ότι προσπαθούσε να πει στον κ. Τόμσεν ότι ο κ. Γεωργίου δεν έχει τα προσόντα να είναι μάνατζερ, επικεφαλής στατιστικής υπηρεσίας σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για τα στατιστικά στοιχεία. «Αυτό προσπαθούσα να πω και στον κ. Τόμσεν», είπε. «Και του το είπα στο τηλέφωνο. Αυτό που του έγραψα, του το έγραψα για να τον εξαναγκάσω να μου στείλει το τηλέφωνό του, να κουβεντιάσουμε και να του πω ότι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Και του είπα και αυτό: “Να τον αποσύρετε και να μας φέρετε κάποιον άλλο”. Διότι ήξερα ότι εκείνοι τον έφεραν. Μπορεί να έτυχε να είναι φίλος του κ. Παπακωνταντίνου, αλλά πιστεύω ότι εκείνοι τον επέβαλαν. Αυτό πιστεύω. Εγώ γιʼ αυτόν τον λόγο τον πήρα. Να μας στείλει έναν άλλον άνθρωπο, γιατί είπα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι γεγονός… Εγώ ξέρω πολλούς ερευνητές εκεί. Μας έστειλαν τον χειρότερο. Ο κ. Γεωργίου είναι loner. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους. Δεν μπορεί. Και γιʼ αυτό επιμένει τώρα να είναι ο κύριος υπεύθυνος».

Λόγω φόβου
Στο μεταξύ, με το… αιτιολογικό ότι δεν είναι… κρίσιμοι και δεν έχουν τίποτα το ουσιαστικό να προσθέσουν κόπηκαν οι επικίνδυνοι για την τύχη τών εμπλεκομένων στο φούσκωμα του ελλείμματος 14 μάρτυρες. Μεταξύ αυτών είναι η Λούκα Κατσέλη, ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, οι Σ. Ρομπόλης, Γ. Ρωμανιάς, Επ. Μαριάς και ο Ν. Χουντής.

Θυμίζουμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή ελέγχεται αριθμητικά από το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ δεν μετέχει…


Σχολιάστε εδώ