Εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις ετοιμάζουν τα μνημονιακά κόμματα υποστηρίζει το ΚΚΕ

1Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ -τονίζουν τα στελέχη του κόμματος-, που είναι κόμματα συνένοχα για τη σημερινή κατάσταση του λαού, θα προσπαθήσουν με άγριο αντικομμουνισμό και εμφυλιοπολεμική φρασεολογία να πολώσουν την κατάσταση και θα επιχειρήσουν να στρέψουν αλλού τη συζήτηση και όχι στο ποιος ευθύνεται για τα δεινά που περνάνε τα λαϊκά στρώματα. Είναι ορατά, λένε, τα πρώτα στοιχεία αυτής της τακτικής, ακόμα και μέσα στη Βουλή όπου, για παράδειγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΚΚΕ με φρασεολογία που ο «Ριζοσπάστης» χαρακτήρισε «ύφος στρατοδίκη».

Η ίδια η Α. Παπαρήγα, την εβδομάδα που πέρασε, σε ομιλία της προειδοποίησε ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και μάλιστα εκτίμησε ότι θα είναι οι πιο τρομοκρατικές εκλογές που έχουμε ζήσει.

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι παρ’ όλα αυτά το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ θα είναι καλύτερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές και πρόσθεσε με νόημα ότι το κόμμα δεν υποτιμάει τα χαρτιά που θα ριχτούν κατά την προεκλογική περίοδο. Έχουμε, είπε, και πληροφορίες, αλλά διαθέτουμε και την απαραίτητη εμπειρία και, ως εκ τούτου, προειδοποιούμε ότι θα ζήσουμε τον χειρότερο αντικομμουνισμό από ποτέ.

«Δεν θέλω να τον εξομοιώσω με τη δεκαετία του ’40 και του ’50, αλλά πιθανά, με μέτρο την αστική δημοκρατία σήμερα, να τον ξεπεράσει.

Εμείς καλούμε τον λαό να μη φοβηθεί. Τίποτα άλλο. Ας έχει όποιες απόψεις θέλει και για μας και να μην τον έχουμε πείσει. Δεν πρέπει να δεχτεί να ψηφίσει κάτω απ’ τον φόβο.»

Η εκτίμηση που κάνει το ΚΚΕ είναι ότι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την επιτυχία του «κουρέματος» του δημόσιου χρέους, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για τον λαό είναι ακόμα μπροστά μας, και ως εκ τούτου, εάν η κρίση βαθύνει και άλλο, τότε δεν θα υπάρχει άλλη λύση τελικά από το να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων και να πάρει την εξουσία η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της. Όλα τα άλλα είναι, κατά τον Περισσό, μεσοβέζικες καταστάσεις και, όπως είπε χαρακτηριστικά η Α. Παπαρήγα, το ΚΚΕ δεν μπορεί να προσφέρει στον λαό «τις απαλές, κουβελικές, τσιπρικές ή της Λ. Κατσέλη λύσεις».

Ξεκάθαρα υπογραμμίζουν ότι καμία κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε και του ίδιου του ΚΚΕ, δεν μπορεί μέσα σε συνθήκες της αστικής οικονομίας να δώσει φιλολαϊκές λύσεις και δεν υπάρχει, λένε, χειρότερο πράγμα η αντίθεση προς τα κόμματα εξουσίας να αντικατασταθεί απ’ την αυταπάτη μιας Αριστεράς που έχει μία ενδιάμεση λύση ανώδυνη και πιο εύκολη για τον λαό. Αυτό, ξεκαθαρίζουν, θα φέρει απογοήτευση, που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην απάθεια, αλλά και στο να γίνουν πιο αντιδραστικά τα απογοητευμένα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια στιγμή, και επειδή ακριβώς το ΚΚΕ συνήθως μετράει τα όσα λέει δημόσια, έχει ιδιαίτερη σημασία η εκτίμηση της Α. Παπαρήγα ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνουν εκτεταμένες προβοκάτσιες στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου με πρόσχημα τη διαμαρτυρία κατά των πολιτικών για ψήφιση των απανωτών Μνημονίων.

Υπάρχουν, είπε, ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όπως φαίνεται από τα σχετικά καλέσματα διάφορων απόστρατων οι οποίοι καλούν εφέδρους των ειδικών δυνάμεων να δώσουν το δυναμικό παρών, ειδικά στην παρέλαση της Αθήνας.

Μάλιστα έκανε λόγο για προετοιμασίες αποστράτων που γίνονται ήδη και τόνισε ότι απέναντι στα «τυφλά και προβοκατόρικα ξεσπάσματα» το ΚΚΕ αντιπαραβάλλει την οργανωμένη δράση στους τόπους δουλειάς, εκεί όπου πραγματικά πονάει το σύστημα.


Σχολιάστε εδώ