Απειλεί με προσάρτηση ο Μπαγίς

Είναι, επίσης, εμφανές από τις δημοσκοπήσεις ότι, ακόμη κι αν επιχειρήσει να διεκδικήσει ξανά την Προεδρία, θα είναι δύσκολο να κερδίσει τις εκλογές. Γι’ αυτόν τον λόγο εντός του ΑΚΕΛ γίνονται δεύτερες σκέψεις. Όμως, εάν ο κύπριος Πρόεδρος θελήσει να είναι υποψήφιος, κανείς δεν θα μπορεί να του αντισταθεί εσωκομματικά. Την ίδια ώρα ο Εγκεμέν Μπαγίς απειλεί με προσάρτηση των κατεχομένων, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό ως την 1η Ιουλίου.

Πολυμερής και Συμβούλιο Ασφαλείας

Το κρυφό χαρτί του Προέδρου Χριστόφια, το οποίο συζητά με συνεργάτες του, είναι η άρνησή του το επόμενο διάστημα να συμμετάσχει σε Πολυμερή, εάν τον πιέσει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μέσω της έκθεσής του που θα την υποβάλει ενώπιον του Μπαν Κι Μουν, ο οποίος θα διαβουλευτεί με τις δύο πλευρές για τα περαιτέρω βήματα. Ποια είναι αυτά τα περαιτέρω βήματα; Με βάση την τελευταία συνάντηση στο Green Tree της Νέας Υόρκης, τα βήματα αυτά αφορούν τη σύγκληση της Πολυμερούς τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου με στόχο τη λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Ιουλίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. Το κρυφό του όπλο για να αποτρέψει τους όποιους σχεδιασμούς των Άγγλων και των Αμερικανών εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η στήριξη την οποία μπορεί να έχει από την Κίνα και τη Ρωσία. Και αυτό διότι για τη νομιμοποίηση της σύγκλησης Πολυμερούς χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το τουρκικό παιχνίδι

Από την άλλη, η τουρκική πλευρά πιέζει τα πράγματα εντός της ΕΕ. Ο τούρκος υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε στο Λονδίνο ότι, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό ως την 1η Ιουλίου, είναι ενδεχόμενη ακόμη και αυτή η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία! Η δήλωση Μπαγίς έχει δύο σκέλη:

1. Αποτελεί τμήμα της αυτοκρατορικής τουρκικής ρητορικής και συνέχεια της κεμαλικής γραμμής, η οποία αποφασίζεται διαχρονικά στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

2. Συνιστά τμήμα μιας πονηρής τουρκικής στρατηγικής, η οποία στηρίζεται στην ακόλουθη βάση: Εάν δεν θέλετε να προκύψει προσάρτηση, πιέστε τους Ελληνοκύπριους να δεχτούν τη λύση που θα τους επιβάλουμε με τους Αγγλοαμερικανούς ως την 1η Ιουλίου. Αυτό συνέβη και με την τουρκική θέση σχετικά με το ότι η Άγκυρα δεν θα συζητά με την Κυπριακή Προεδρία, επειδή δεν την αναγνωρίζει. Η ΕΕ κακίζει μεν την τουρκική στάση, χωρίς όμως να την καταδικάζει, και ταυτοχρόνως ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να δώσει επί της Προεδρίας της κίνητρα προς την Τουρκία, δηλαδή άνοιγμα κεφαλαίων, για να μην υπάρξει πρόβλημα εντός της ΕΕ. Βεβαίως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο Εγκεμέν Μπαγίς έχει δηλώσει ότι η χώρα του μπορεί να αναμένει άλλους έξι μήνες για το άνοιγα οποιουδήποτε κεφαλαίου, αλλά δεν πρόκειται να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πάγωμα

Το Κυπριακό –και αυτό ελέχθη και από τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Εθνικό Συμβούλιο– θα μείνει παγωμένο ως τις προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2013.

Εκτός κι αν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις κατά το επόμενο διάστημα, που θα εξουδετερώσουν τα κρυφά όπλα του κύπριου Προέδρου και θα κολλήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά στον τοίχο.


Σχολιάστε εδώ