Ανοίγει πανιά ο Σαμαράς

Σε μια στιγμή που η απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις, διαγραφές και αποχωρήσεις. Ενώ εντείνονται και οι πιέσεις από κορυφαία στελέχη (μεταξύ αυτών -ως λέγεται- και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής) που επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να κλείσουν τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλά επίπεδα (Κοινοβουλευτική Ομάδα, ΔΑΚΕ κ.α.).

Ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται κρίσιμη και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η σημερινή ομιλία του κ. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Μένει να φανεί αν αυτά που θα πει θα αποδειχθούν ικανά για να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να αλλάξει άρδην το κλίμα.

Στενοί συνεργάτες του σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα τοποθετηθεί με σαφήνεια σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, θα αναφερθεί στην κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών και την άμεση συνάρτησή τους με το μέλλον της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, και κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου (τυπικά θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ), θα υπογραμμίσει ότι κεντρικός στόχος είναι μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους συζητούν ή ζητούν μετεκλογικές συνεργασίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό το «μήνυμα» θα έχει αποδέκτες και εντός της παράταξης, καθώς δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους για μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Παράγοντες της Λ. Συγγρού τονίζουν ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν πρέπει να μπαίνουν σε τέτοιου είδους συζητήσεις ή εκτιμήσεις, διότι αυτό αποπροσανατολίζει από τον κεντρικό στόχο, που είναι η αυτοδυναμία.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει, με μεγαλύτερη ένταση αυτήν τη φορά, την πρόσκληση για «πανστρατιά» όλων των στελεχών, είναι ωστόσο αδιευκρίνιστο αν θα κάνει ένα βήμα παραπέρα στην περίπτωση των διαγραμμένων βουλευτών. Ορισμένοι το θεωρούν αναγκαίο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή τους, άλλοι το χαρακτηρίζουν δύσκολο γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με «μεγάλη υποχώρηση» από την πλευρά του κ. Σαμαρά. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί διεξοδικά στην απόφασή του να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, όπου θα υπογραμμίσει τα θετικά σημεία της συμφωνίας και θα επισημάνει τις συνέπειες που θα υπήρχαν σε αντίθετη περίπτωση. Θα επιμείνει ιδιαίτερα στη θέση του, ότι «έπρεπε να σωθεί η οικονομία και η χώρα». Παράλληλα θα ασκήσει δριμύτατη κριτική στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2009-11, ανεβάζοντας κατά πολύ τους τόνους, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για μια «θερμή» προεκλογική εκστρατεία.

Κλείνει «μέτωπα»

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς είχε διαδοχικές επαφές, άλλες δημοσιοποιήθηκαν άλλες όχι, προκειμένου να κλείσει όλα τα «μέτωπα», έτσι ώστε το κόμμα να βαδίσει ενωμένο προς τις εκλογές. Συναντήθηκε και συζήτησε επί μακρόν με τα στελέχη της ΔΑΚΕ του δημοσίου τομέα, που τον ενημέρωσαν για τη δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και επιδομάτων. Ο πρόεδρος της ΝΔ τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε νέες μειώσεις, αλλά και σε απολύσεις – θα επιμείνει στη θέση του για εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Ακόμη τους υποσχέθηκε ότι μετά τις εκλογές θα συνεργαστούν για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον κρατικό μηχανισμό. Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, πρόεδρος της οποίας είναι ο Θ. Λυμπερόπουλος. Ο τελευταίος διεγράφη πριν από μερικούς μήνες από τη ΝΔ και για κάποιο διάστημα φάνηκε να «φλερτάρει» με τον ΛΑΟΣ, ωστόσο ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Λ. Συγγρού έχει αποκατασταθεί και πλέον δηλώνει «στρατιώτης της παράταξης». Πιο δύσκολη θα είναι η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τα στελέχη της ΔΑΚΕ του ιδιωτικού τομέα, που πήρε σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές του κόμματος, ενώ ο επικεφαλής της κ. Κιουτσούκης με δημόσιες δηλώσεις του στράφηκε εναντίον του προέδρου της ΝΔ προσωπικά.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς γίνεται αποδέκτης εισηγήσεων και προτάσεων να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη διεύρυνση του κόμματος με στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Ορισμένοι μάλιστα συμπεριλαμβάνουν στο προσκλητήριο τόσο τον Γ. Καρατζαφέρη όσο και την Ντ. Μπακογιάννη, αλλά ακόμη και τον Στ. Μάνο. Προοπτική που δεν φαίνεται να ενθουσιάζει αρκετούς στη Λ. Συγγρού, άλλα στελέχη όμως θεωρούν τη διεύρυνση αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και να καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας. Στο τραπέζι επανήλθε και το όνομα του Αθ. Πλεύρη, ωστόσο τροχοπέδη αποτελεί το οικογενειακό παρελθόν του, έτσι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα μέχρι τις παραμονές των εκλογών.


Σχολιάστε εδώ