Ανασχηματισμός… για την Άννα!

Από την άλλη πλευρά, όμως, κυρίως εσωκομματική του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί θεωρούν ότι με τη μετακίνηση στο υπουργείο Ανάπτυξης ο (αγαπημένος της Άννας) Λουκάς Παπαδήμος «διέσωσε» την πρώην υπουργό Παιδείας. Επικαλούνται γι’ αυτή την ερμηνεία το γεγονός ότι θα έπρεπε, μέσα σε προεκλογική περίοδο, να διαχειριστεί το επικίνδυνο, όπως εξελίσσεται, θέμα των ελλείψεων στα υλικά των πανελλήνιων εξετάσεων, το θέμα της (μη…) εφαρμογής του νέου τρόπου διοίκησης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αλλά και ορισμένα άλλα, δυνητικά εκρηκτικά, ζητήματα, όπως ο νέος οργανισμός του υπουργείου Παιδείας. Σημειώνουμε ότι η πρόταση για τον νέο οργανισμό του υπουργείου είναι το τελευταίο επίσημο κείμενο που διένειμε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου πριν από τον «αποχαιρετισμό» που έστειλε η υπουργός στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, παρότι συζητείται επί μήνες.

Το κείμενο της παρουσίασης δεν περιλαμβάνει το σύνολο της πρότασης (το οποίο έχουμε στα χέρια μας), αλλά μόνο «διθυραμβικές μεταρρυθμιστικές» αναφορές σε εκσυγχρονισμό, βελτίωση και μείωση κόστους. Θυμίζουμε ότι η στήλη και η εφημερίδα έχουν αναδείξει κάποιες από τις αλλαγές που προτείνονται, κυρίως στο σκέλος της κατάργησης Γενικών Γραμματειών, εδώ και ένα χρόνο, ενώ πριν από δύο περίπου μήνες σάς αποκαλύψαμε την οριστική κατάργηση της ΓΓΝΓ, που πράγματι προτείνεται από το νέο οργανόγραμμα. Οι αλλαγές αυτές θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όμως δημιουργεί ερωτήματα το ότι ο νέος υπουργός Γιώργος Μπαμπινιώτης δεν αναφέρθηκε καθόλου, δημοσίως, στο ζήτημα αυτό, παρά τόνισε ότι θα ασχοληθεί με το τρίπτυχο «εξετάσεις, βιβλία, διοίκηση ΑΕΙ-ΤΕΙ», βελτιώνοντας την κατάσταση όπου υπάρχουν λάθη και αστοχίες! Ωστόσο, η πίεση από το ΥΠΕΣ περί μείωσης των δομών διοίκησης (και περιορισμό των οργανικών θέσεων προσωπικού) είναι δεδομένη και έντονη, ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει σύντομα.

****

Καψής – Μιχελάκης «λογομάχησαν» στα γαλάζια γραφεία

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ το πέμπτο, κατά σειρά, debate με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία. Ως «λογομάχους» είχε προσκεκλημένους, στο φιλόξενο γαλάζιο openplace, τον υπουργό Επικρατείας – κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παντελή Καψή, και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη «σύγκρουση» αναμενόταν καιρό, καθώς η ΟΝΝΕΔ είχε αναβάλει την εκδήλωση (κατόπιν επιθυμίας των προσκεκλημένων) προ εβδομάδων. Τίτλος της συζήτησης ήταν το ερώτημα «Υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα;» και από όσα είδαμε, οι δύο πρώην δημοσιογράφοι φάνηκε να συμφωνούν σε περισσότερα από όσα περιμέναμε.

Ο Παντελής Καψής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον ρόλο της χρηματοδότησης και του δανεισμού, από τη μια πλευρά, και της κρατικής διαφήμισης, από την άλλη, ως μέσων άσκησης πίεσης στα Μέσα Ενημέρωσης. Υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις είχαν διάφορες μεθόδους επηρεασμού των Μέσων και των ειδήσεων που παρουσίαζαν, ωστόσο η ικανότητά τους να διαμορφώνουν την ενημέρωση έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό και τα ίδια τα Μέσα να αναπτύσσουν αντιστάσεις στις προσπάθειες επηρεασμού τους. Τέλος, εκφράστηκε υπέρ της διαδικτυακής ενημέρωσης και των μπλογκ, επειδή προάγουν την αμεσότητα της επικοινωνίας και αλλάζουν τις δομές κοινωνικής οργάνωσης. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μιχελάκης μίλησε για τον κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να σέβονται τα Μέσα Ενημέρωσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στους δημοσιογράφους, που πρέπει να σέβονται τη δεοντολογία αυτή και να διαχωρίζουν την είδηση που αναμεταδίδεται από το σχόλιο που γίνεται σχετικά με την είδηση αυτή. Υποστήριξε πως η ενημέρωση δεν επηρεάζεται μόνο από τις κυβερνήσεις, αλλά και από άλλου είδους οργανωμένα συμφέροντα και πως ο επηρεασμός αυτός διευκολύνεται όταν υποχωρεί η πολιτική. Μίλησε, τέλος, για την ανάγκη δημιουργίας κανόνων δεοντολογίας των διαδικτυακών μέσων και των μπλογκ. Σημειώνουμε ότι οι παρευρισκόμενοι στη συζήτηση νεαροί ΟΝΝΕΔίτες συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, εκφράζοντας τη γνώμη τους πάνω στις τοποθετήσεις των ομιλητών και καταθέτοντας τις δικές τους ερωτήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου (το ίδιο έγινε και στο διαδίκτυο, λόγω της γαλάζιας ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης), ενώ στο τέλος κάθε ενότητας «ψήφιζαν» για το αν πείστηκαν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε το «βαρύ πυροβολικό» της Μεσογείων, ο (υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού) Νίκος Λυσιγάκης, ενώ στο κοινό, προς έκπληξη πολλών γαλάζιων νέων, είδαμε την (καθηγήτρια – δημοσιογράφο) Άννα Παναγιωταρέα.

Από τα παραλειπόμενα της συζήτησης αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Παντελής Καψής, προκειμένου να αποδείξει τα λεγόμενά του περί ποικιλίας του τρόπου «επηρεασμού» των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων από τις κυβερνήσεις, ανέφερε παράδειγμα υπουργού (χωρίς να αναφέρει, ωστόσο, όνομα) που διόρισε σε θέσεις του Δημοσίου το σύνολο των δημοσιογράφων που κάλυπταν το ρεπορτάζ του υπουργείου του!

****

Κόκκινη διαμαρτυρία

Η ΚΝΕ κατήγγειλε με έντονο τρόπο περιστατικά αυταρχικής αντιμετώπισης στελεχών της οργάνωσης από δυνάμεις της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, σε Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλονίκη, η ΚΝΕ καταγγέλλει ότι αστυνομικοί απαίτησαν να κάνουν ελέγχους στα αυτοκίνητα και τα προσωπικά αντικείμενα των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Θοδωρή Μπολέτη και Γρηγόρη Κλιγκόπουλου. Η ΚΝΕ τονίζει ότι τα στελέχη επέδειξαν ταυτότητα, δήλωσαν την ιδιότητά τους και αρνήθηκαν (δικαιολογημένα και νόμιμα, όπως λένε) την έρευνα. Σε απάντηση, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους συλλάβουν, αλλά τελικά κινητοποιήθηκε το κόμμα και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Η ΚΝΕ σημειώνει, μάλιστα, ότι σε μία εκ των περιπτώσεων οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ψάχνουν ναρκωτικά, παρότι τους έγινε γνωστό ότι το αυτοκίνητο ανήκει στο ΚΚΕ, δηλαδή το κόμμα που έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά. Οι κόκκινοι νέοι τονίζουν ότι όλα αυτά δεν τους πτοούν (αντίθετα, τα περιμένουν…) και φυσικά θα δημοσιοποιούν κάθε αντίστοιχο περιστατικό, προς γνώση και συμμόρφωση των Αρχών…

****

Νεανική πρωτοβουλία PIGS

Ανοιχτό κάλεσμα στους νέους της Ευρώπης απευθύνει με κείμενό της η Νεολαία του ΛΑΟΣ, το οποίο φέρει τον ευρηματικό τίτλο «Νεανική πρωτοβουλία PIGS». Σε αυτό, η ΝΕΟΣ σημειώνει την ευρωπαϊκή της προσήλωση, αλλά τονίζει ότι η Ευρώπη σήμερα συρρικνώνει τους θεσμούς της και τα εκλεγμένα όργανα αποφάσεων, αποκλίνοντας από τον στόχο της. Επίσης, χαρακτηρίζει την Ευρώπη πληγωμένη, που πληγώνει τα παιδιά και τα έθνη της. Στο κείμενο η ΝΕΟΣ δηλώνει ότι «οι νέοι της Ευρώπης της ελευθερίας και της δημοκρατίας δεν δεχόμαστε την Ευρώπη τιμωρό και εκμεταλλευτή, που βάζει τα παιδιά της σε κατηγορίες και ταχύτητες» και καλεί, «από την Ελλάδα, το “σημείο G” των PIGS», τους νέους όλης της Ευρώπης να αποδεχτούν το κάλεσμα και με την ενεργό συμμετοχή τους να βοηθήσουν στη γέννηση ενός «νέου κύματος για την Ευρώπη των εθνών».

****

Πρωτοβουλία για Νέα Κεντροαριστερά

Η στήλη μας έχει αναφέρει ήδη ότι κυκλοφορεί προς συνδιαμόρφωση αρχικά και υπογραφή αργότερα κείμενο νεαρών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας επί αρχών και πολιτικών ζητημάτων, χωρίς να παίρνει θέση στο ζήτημα της εκλογής αρχηγού. Βάση του κειμένου αποτελεί το κείμενο των 19 νεαρών στελεχών που κυκλοφόρησε προ διμήνου (και σας παρουσιάσαμε), ενώ «μαγιά» των υπογραφών αποτελούν στελέχη που συντάχθηκαν αρχικά με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πρόκειται πλέον, από όσα μαθαίνουμε, για ένα σύντομο τετρασέλιδο διακηρυκτικό κείμενο, σε αντίθεση με το προηγούμενο, που ήταν πολύ αναλυτικό, προκειμένου να αποτελέσει πεδίο συναίνεσης. Ο τίτλος του είναι «Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα, Νέα Κεντροαριστερά» και ξεχωρίζει η πικρή διαπίστωση ότι η Ελλάδα της ταπείνωσης δεν είναι η Ελλάδα που θέλουν. Στοχεύει στη συγκρότηση ενός πόλου στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν (ρητά) στη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, που θα λειτουργήσει ως βάση μιας νέας ευρείας κεντροαριστερής παράταξης, αλλά με νέα πρόσωπα, νέα ηγεσία και «αλλαγή γενιάς» σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Οι συμμετέχοντες στην κίνηση διαχωρίζουν ξεκάθαρα τη θέση τους «τόσο από τους λαϊκιστές όσο και από τους εραστές της “τρόικας”», ενώ για τη χώρα ζητούν βαθιές αλλαγές, νέο αναπτυξιακό σχέδιο, κοινωνική συνοχή και ενδυνάμωση του διεθνούς ρόλου της. Με βάση όσα μαθαίνουμε, το ανωτέρω κείμενο πιθανότατα θα αποτελέσει προοίμιο ή ίσως και διακήρυξη συγκρότησης μιας νέας τάσης (πολιτικού ρεύματος) μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι μπροστά στη βέβαιη επικράτηση Βενιζέλου χρειάζεται η συγκρότηση ενός αντίρροπου πολιτικού πόλου. Η αρχική μας αναφορά στο κείμενο ήταν μικρή, καθώς εκτιμούσαμε ότι πρόκειται για ένα ακόμη κείμενο στελεχών με επιμέρους αναφορές. Όμως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι η πρωτοβουλία γιγαντώθηκε, αποκτώντας σοβαρά εσωκομματικά χαρακτηριστικά, καθώς συμμετέχουν πολλά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αρκετοί πρόεδροι νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας, εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε μαζικούς φορείς, ενώ το σύνολο των υπογραφών μαθαίνουμε ότι πλησιάζει τις δυόμισι χιλιάδες και συνεχώς αυξάνεται! Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το κείμενο θα κυκλοφορήσει επισήμως κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Σε κάθε περίπτωση, θα κυκλοφορήσει πριν από τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, προκειμένου οι συμμετέχοντες (που δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποψηφιότητες) να διαχωρίσουν, πολιτικά, τη θέση τους.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Απορίες

Γιατί κάποιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας «φοβούνταν» ότι μπορεί στις συνόδους πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ να γίνει «της κολάσεως»; Δεν είναι όλοι σίγουροι (λέμε τώρα…) για την εφαρμογή του νέου νόμου; Τι ακριβώς ποντάρουν για την απόφαση του ΣτΕ; Και τι ακριβώς σημαίνει η (πολλαπλή) αναφορά Μπαμπινιώτη σε αλλαγές του νόμου; Μήπως όλοι περίμεναν να φύγει η Άννα από υπουργός;

Γαλάζια καμπάνια

Σας είχαμε πει ότι η ΟΝΝΕΔ ετοιμάζει κάτι μεγάλο, ακούμε, δε, ότι το έχουν σχεδόν έτοιμο. Πρόκειται για καμπάνια με τίτλο κάτι κοντινό στο «Χάρτα Νέων», η οποία θα έχει οκτώ θεματικές ενότητες και επιδιώκουν να κάνει πάταγο. Αν οι φοιτητικές εκλογές γίνουν νωρίς, θα δημοσιοποιήσουν την καμπάνια ύστερα από αυτές και πριν από τις εθνικές εκλογές. Αν οι φοιτητικές καθυστερήσουν, θα βγει στον αέρα πολύ πιο σύντομα, ακούμε…

Φοιτητικές εκλογές

Αφού αναφερθήκαμε στις φοιτητικές εκλογές, να σας πούμε ότι η 4η Απριλίου «παίζει» σοβαρά ως ημερομηνία (σας γράψαμε σχετικά), αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις, που θέλουν τις φοιτητικές ακόμη και μετά τις εθνικές εκλογές. Την Πέμπτη το βράδυ έγινε και πάλι συνάντηση του διαπαραταξιακού της ΕΦΕΕ, αλλά λόγω της ώρας που έκλεινε η στήλη δεν μάθαμε τις αποφάσεις. Όσον αφορά τις τάσεις, ακούμε κάποιες αντικρουόμενες εκτιμήσεις, με ορισμένα κοινά σημεία, όσον αφορά τη φετινή επιρροή των παρατάξεων. Το παιχνίδι θα κριθεί στη συμμετοχή – και ρόλο σε αυτήν θα παίξει η ημερομηνία των εκλογών…

Αγροτική ΟΝΝΕΔ!

Με επίσημη ανακοίνωση η ΟΝΝΕΔ επικροτεί τις πρωτοβουλίες διάθεσης γεωργικών εκτάσεων προς καλλιέργεια σε «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες, αναφέροντας τα παραδείγματα του ΑΠΘ και ορισμένων περιφερειών, αλλά «ξεχνώντας» το αντίστοιχο πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας. Οι γαλάζιοι, όμως, δεν περιορίζονται σε αυτό, αλλά κάνουν και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της προσπάθειας αυτής.

Φήμες

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπάρχει νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ που συζητά την ένταξή του στο υπό εκκόλαψη κόμμα Καμμένου, αλλά από τις πηγές μας δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος, εκτός από τους διαγραμμένους βουλευτές της ΝΔ, έχει προτείνει και σε νεαρά μέλη των οικογενειών τους να τον ακολουθήσουν. Φαίνεται ότι προς το παρόν, τουλάχιστον, η ανταπόκριση δεν είναι αυτή που ήλπιζε… Λέτε να δούμε οικογενειακά δράματα;

Κουίζ

Ποιο νεαρό πρώην γαλάζιο μεγαλοστέλεχος δήλωσε πρόσφατα ότι είναι υπερήφανος που στα 32 του χρόνια, ύστερα από την ταμπέλα του «εθνικιστή», απέκτησε και αυτήν του «αναρχικού κουκουλοφόρου» (λόγω συχνών συμμετοχών του σε διαδηλώσεις), μαζί «με τόσες ακόμα χιλιάδες ανεξάρτητους έλληνες πατριώτες»; Δεν είναι δύσκολη η απάντηση…

Παντοπωλείο

Η νεολαία του ΛΑΟΣ στηρίζει την προσπάθεια ίδρυσης Κοινωνικού Παντοπωλείου – Πρατηρίου του κόμματος (!), δίπλα στα γραφεία της Καλλιρρόης, το οποίο αρχικά ξεκινά με το μοίρασμα λαδιού, ενώ θα «δένει» και με διαφημίσεις ελλήνων παραγωγών στο (κομματικό) Τηλεάστυ. Βρε, τι σκαρφίζονται…

Οργάνωση

Τα πρώτα τους οργανωτικά βήματα κάνουν οι πυρήνες της Νεολαίας της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες. Από όσα ακούμε, φαίνεται ότι η εσωκομματική κατάσταση είναι πολύ πιο νεανική στη συμπρωτεύουσα και στην Πάτρα παρά στην Αθήνα…

Συνέδριο

Το ιδρυτικό συνέδριο της Συμμαχίας Νέων ολοκληρώνεται σήμερα, με την εκλογή 80μελούς, τελικά, εθνικής αντιπροσωπείας από το σώμα των 370, περίπου, συνέδρων. Θα ακολουθήσει η εκλογή 12μελούς (συν τον πρόεδρο) Διοικούσας. Σημειώνουμε ότι σήμερα είχε προγραμματιστεί ανοιχτός διάλογος της Ντόρας Μπακογιάννη με νεαρά μέλη της ΔημΣυμ στον χώρο του συνεδρίου.

****


Σχολιάστε εδώ