αμυντικά θέματα

Ναι στη δημιουργία Ενώσεων, όχι στον συνδικαλισμό

• Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επικύρωσε την εβδομάδα που πέρασε, με 36 ψήφους υπέρ και 3 κατά, το δικαίωμα της δημιουργίας «Ενώσεων Στρατιωτικών», αλλά όχι «Σωματείων». Ανάμεσα στους τρεις ήταν και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.
Πάντως, τον ρόλο του «Σωματείου» έχει αναλάβει εδώ και 7 χρόνια ο ΣΥΣΜΕΔ, ο οποίος κινείται δραστήρια στον χώρο του διαδικτύου. Παλιοί αξιωματικοί εξέφραζαν ανοικτά τη διαφωνία τους στην προοπτική του συνδικαλισμού στις ΕΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «ταφόπλακα για την πειθαρχία και τη χρηστή διοίκηση».

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Στρατού (ΗΣΣ)

• Στο προηγούμενο φύλλο, αναφέραμε εντελώς συνοπτικά και μόνον όσον αφορά στην οικονομική του πλευρά, το φιάσκο προμήθειας του συστήματος και τη μαύρη τρύπα των 40 εκατ. ευρώ που υπάρχει στο ΥΕΘΑ, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται. (Η όλη υπόθεση μπορεί να αποτελέσει συγκλονιστικό σενάριο για την τηλεόραση).
• Η καταγγελία μας προκάλεσε αίσθηση στο Στρατό, λάβαμε πολλά μηνύματα αγανάκτησης και οργής γιατί, κυρίως, ο ΕΣ στερείται σήμερα ενός βάσιμου συστήματος που αφορά στην ασφάλειά του. Εφόσον η πολιτική εξουσία, από το 2000 και εντεύθεν, αποφάσισε να δωρίσει στη SONAC τα 40 εκατ. ευρώ της προκαταβολής, ας φρόντιζε τουλάχιστον να εφοδιάσει το ΓΕΣ με ένα άλλο σύστημα, παρά να το αφήνει εντελώς «ξεβράκωτο».

Persona non grata

• Είναι γνωστός διπλωματικός όρος, τον οποίο γνωρίζουν καλά και ο κ. ΥΕΘΑ, ως παλαιός διπλωμάτης, και ο εξαίρετος και διακεκριμένος διπλωμάτης-πρέσβης ε.τ. Δ. Κοδέλλας, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού.

• Παρακαλούνται αμφότεροι να εξετάσουν κατά πόσον πρέπει να εφαρμοσθεί σε μερικά πρόσωπα.

• Υπάρχει και μια λαϊκή παροιμία που λέει: «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του». Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να καταλάβουν αρκετοί ότι πρέπει να αποσυρθούν στο παρασκήνιο και να μη συνεχίζουν να προκαλούν.

• Στο προηγούμενο φύλλο αναφέρουμε, συνοπτικά, 3 αμαρτωλές συμβάσεις (Ελικόπτερα ΝΗ-90, Ηλεκτρονικός Πόλεμος, Σύστημα Αυτοπροστασίας F-16), των οποίων οι πρωταγωνιστές έπρεπε να μην τολμούν να εμφανίζονται. Οι πολιτικοί έχουν «ταφεί», αλλά παραμένουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, αμφιλεγόμενα πρόσωπα, και μερικοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

• Διαβάζω σε τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις της ΓΔΑΕΕ (πού να τις απαριθμήσω όλες;) τα παρακάτω καταπληκτικά:
– την 14η Φεβρουαρίου εγένοντο δεκτοί οι εκπρόσωποι της εταιρείας NORTHROP GRUMMAN, κ.κ. L, M, N, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόσωπο τους στην Ελλάδα κ. Χ (ΑΧΟΝ) και συζήτησαν το θέμα του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS των F-16. O κ. Χ. είναι ακριβώς ο ίδιος που διαπραγματευόταν το… 2002 με κρατικούς «παράγοντες» την προμήθεια του υπερκοστολογημένου συστήματος το οποίο δεν έχει παραδοθεί ακόμη, αλλά έχει εισπραχθεί μια μεγάλη προκαταβολή! Τα F-16 εξακολουθούν να είναι μη πλήρως επιχειρησιακά. Φταίει ο υπάλληλος τον εκπρόσωπο; Κάτι φταίει, εντούτοις.
– Την 16η Φεβρουαρίου έγινε συζήτηση στη ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους της εταιρείας LOCKHEED MARTIN και τον πρόεδρο της SONAC (ΑΧΟΝ) κ. Ψ, όπου εξετάσθησαν ΑΩ των εκτοξευτών πυραύλων MLRS και πυρομαχικών ATACMS. Ο κ. Ψ είναι ο ίδιος που το 2001 επέβαλε τους όρους του και έλαβε προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ για το ΗΣΣ και το σύστημα δεν έχει παραδοθεί, γιατί δεν γίνεται αποδεκτό από τον Στρατό! Ο κ. Ψ απτόητος πηγαινοέρχεται στη ΓΔΑΕΕ.
– Την 17η Φεβρουαρίου έγινε σύσκεψη στη ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους της εταιρείας SONAC (ΑΧΟΝ) κ. Ψ για ΑΩ των ΑΠΑΤΣΙ (Σύμβαση ΑΩ 22/9). Είπαμε παραπάνω ποιος είναι ο κ. Ψ. Ειρήσθω εν παρόδω ότι τα ΑΠΑΤΣΙ αγοράστηκαν το 2003 από τον κ. Παπαντωνίου απευθείας από την BOEING και όχι από τα FMS (πολύ φθηνότερες τιμές), με καπέλωμα της τιμής κατά 10% από SWAPS, της ΝΤΟΪΤΣΕ ΜΠΑΝΚ, πάντα. Δέκα χρόνια μετά και η εταιρεία δεν ικανοποίησε τα ΑΩ!

• Φυσικά, έχει τις ευθύνες της η ΓΔΑΕΕ, αλλά μεγαλύτερες έχει, το υπουργείο Άμυνας, που επιτρέπει σε ασυνεπείς και αφερέγγυους, με αμετάβλητη νοοτροπία και αρχές, να μπαινοβγαίνουν στις υπηρεσίας του (δε θέλω να χρησιμοποιήσω βαρύτερους χαρακτηρισμούς που αρμόζουν) και οι ξένες εταιρείες που τους στέλνουν να τις εκπροσωπήσουν. Εδώ ισχύουν τα σχόλια του ΟΤΕ.

• Μήπως, επαναλαμβάνω, πρέπει κάποιος να εξετάσει το χαρακτηρισμό PERSONA NON GRATA; Και, επιτέλους, πρέπει να αλλάξει κάτι στον χώρο που παίζεται το παιχνίδι των εξοπλισμών. Η ατιμωρησία καλλιεργεί τη συνέχιση της διαπλοκής και τεχνασμάτων. Έλεος!

Αλλαγή φρουράς

• Ένας αξιωματικός, γλωσσομαθής, απόφοιτος του ΕΜΠ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών), με σπουδές σε ιδρύματα εξωτερικού στα αμυντικά θέματα και με πλούσια διοικητική πείρα, ο Ταξίαρχος ε.α. Κ. Κωνσταντίνος Πιλάλης, επελέγη, από πίνακα 10 υποψηφίων, ως νέος πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ.

• Επειδή η εταιρεία ασθενεί βαρέως, υπήρξε αρχική σκέψη να τοποθετηθεί εκεί γιατρός, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε…

• Σημειώνω, από το βιογραφικό του νέου προέδρου, ότι έχει διδαχθεί, στο Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών, τον χειρισμό επίλυσης κρίσεων. Σε κρίση, από μακρού, βρίσκονται τα ΕΑΣ, κ. πρόεδρε. Καλή επιτυχία…

• Ο απερχόμενος κ. Στ. Ανδριάνης κατέβαλε, ομολογουμένως, προσπάθειες, αλλά τορπιλίσθηκε αγρίως από τους συνδιακαλιστές…

Στο περιθώριο της επίσκεψης Ιρακινών

• Για την οποία γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, έγινε και μια λίαν ενδιαφέρουσα σκέψη με την ΕΛΒΟ. Θέμα: Η συνεργασία σε αξιοποίηση του τροχαίου υλικού που αφήνουν για «σουβενίρ» οι Αμερικανοί που αποχωρούν. Πρόκειται για πολύ πράγμα.

• Οι συνομιλίες που άρχισαν δίνουν αισιόδοξες προοπτικές για οργάνωση επισκευαστικών κέντρων στη Θεσσαλονίκη και το Ιράκ. Σπουδαία δουλειά, αν ευοδωθεί και δεν τους γίνει βλακώδης χειρισμός, όπως το 2004. Αμήν…

• Κύριε Αβραμόπουλε, «μαστιγώστε τα άλογα»…

Επιστολή – διαμαρτυρία

• Πήραμε από τους εργαζόμενους στο ΓΕΑ και το ΓΕΝ. Τις μελετάμε και θα τις σχολιάσουμε στο επόμενο.

Εκδόσεις

• Μάνος Ηλιάδης, Δράση των Τούρκων και η σύγχρονη ΜΙΤ (Έκδοση Ινφογνώμων). Ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο, που αποκαλύπτει το οργανωμένο και ανεξέλεγκτο, εντελώς, δίκτυο κατασκοπείας του ΜΙΤ στην Ελλάδα. Όλο το παρασκήνιο της μεθοδευμένης διείσδυσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη βαθιά κοιμωμένη, Χώρα μας. Οργάνωση, εκπαίδευση, δράση της ΜΙΤ. Για όποιον θέλει να έχει τα μάτια του ανοικτά.

• Ελληνική Εταιρεία Στρατηγικών Μελετών (ΕΕΣΜ). Προβληματισμοί (Περιοδική Έκδοση). Σειρά εμπεριστατωμένων άρθρων και αναλύσεων. Είχα σημειώσει και στο παρελθόν ότι την ΕΕΣΜ θα πρέπει να συμβουλεύεται κάθε υπουργός, παρά το εντελώς απονεκρωμένο και κομματικοποιημένο Κρατικό Ινστιτούτο Αμυντικών Ερευνών.


Σχολιάστε εδώ