Αλαλούμ στις εργασιακές σχέσεις μετά τον νέο νόμο
Στον χώρο των ΜΜΕ η εικόνα είναι μεικτή, ενώ όπως προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις υπάρχει διαφοροποίηση των νομικών συμβούλων στους ξεχωριστούς κλάδους.
Έτσι, για τη Συλλογική Σύμβαση των δημοσιογράφων τίθενται δύο βασικά ερωτήματα.
Το πρώτο είναι εάν τα μισθολογικά κλιμάκια της διετίας, που είναι κατοχυρωμένα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι «επιδόματα ωρίμανσης», με την έννοια ότι κλιμακώνονται με βάση τη συνολική προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη. Νομική απάντηση από την ΕΣΗΕΑ δυστυχώς δεν δίνεται, σε αντίθεση με τη γνωμοδότηση για τους τεχνικούς της τηλεόρασης, όπου δηλώνεται από τη Νομική Υπηρεσία της ΕΤΙΤΑ πως τα κλιμάκια (διετίας) είναι μέρος του βασικού μισθού. Σε αυτόν τον βασικό μισθό μετά τον Μάιο προστίθενται μόνο τα επιδόματα παιδιών, παραμονής στον ίδιο εργοδότη, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Για τους δημοσιογράφους ισχύει μόνο το επίδομα τέκνων.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά την ισχύ των ατομικών συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί στα περισσότερα ΜΜΕ.
Και σε αυτό το θέμα υπάρχει ασάφεια στον πρόσφατο μνημονιακό νόμο για το αν παραμένουν σε ισχύ με βάση τους μισθούς της προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης ή με τους νέους κατώτατους μισθούς, με αποτέλεσμα να μπορούν οι εργοδότες να ζητήσουν νέες ατομικές συμβάσεις, με ακόμη μικρότερες αμοιβές.
Και σε αυτό το σημείο η Νομική Υπηρεσία της ΕΤΙΤΑ δηλώνει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στις ατομικές συμβάσεις γιατί, ακόμη κι αν είναι ευνοϊκότερες από τις Συλλογικές Συμβάσεις, ο εργαζόμενος παύει να έχει οποιαδήποτε προστασία και ο εργοδότης μπορεί να ζητήσει όποια μείωση θελήσει, να πάει, δηλαδή, τον μισθό απευθείας στα 500 ευρώ.