Ως πρωθυπουργό τον υποδέχθηκαν…

Κορυφαία στιγμή, η συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που έθεσε τέρμα σε μια μακρά περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις τους. Οι περισσότεροι από τους ηγέτες, μάλιστα, έσπευσαν να του ευχηθούν «καλή επιτυχία» στις εκλογές, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μαρτένς να διατυπώνει την ευχή του δημόσια και εις επήκοον όλων. «Πήγαμε πολύ καλά», είπε ο κ. Σαμαράς στους στενούς συνεργάτες του αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ενώ στο επιτελείο του επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες. «Οι κακές στιγμές ανήκουν στο παρελθόν», σημείωναν, αναφερόμενοι προφανώς στην περίοδο που ο πρόεδρος της ΝΔ προκαλούσε τον εκνευρισμό των ευρωπαίων εταίρων με την αρνητική στάση του στο αρχικό Μνημόνιο και την ευθεία αμφισβήτηση των πολιτικών της «τρόικας».

Παράγοντες της Λ. Συγγρού εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η αλλαγή κλίματος για τον κ. Σαμαρά στην Ευρώπη θα έχει θετικό αντίκτυπο, ενώ πρέπει να θεωρείται ότι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα κατά την προεκλογική περίοδο. Η αλλαγή κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον, στην απόφαση του κ. Σαμαρά να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να στηρίξει με πολιτικό κόστος τη νέα δανειακή σύμβαση, αναλαμβάνοντας σαφείς δεσμεύσεις για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεύτερον, στην κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, με τους Ευρωπαίους να βλέπουν ότι μετά τις εκλογές θα είναι ο κ. Σαμαράς ο βασικός συνομιλητής τους.

Στις Βρυξέλλες τούς ενδιαφέρει πρωτίστως, αν όχι μόνο αυτό, η ομαλή πορεία του προγράμματος και διαπιστώνουν ότι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το εγγυηθεί αυτό είναι η ΝΔ. Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς φρόντισε να διαβεβαιώσει όλους τους συνομιλητές του για την προσήλωσή του στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Έθεσε ωστόσο με έμφαση και το ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι, αν δεν υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από τον «φαύλο κύκλο» της ύφεσης. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν οι περισσότεροι ηγέτες απέρριπταν τις «αιτιάσεις», αυτήν τη φορά οι απόψεις του βρήκαν πολλούς ακροατές, κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι φωνές στην Ευρώπη (ακόμη και στη Γερμανία) που ζητούν επειγόντως μέτρα για την ανάπτυξη.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε και το θέμα των εκλογών, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε την πάγια θέση του ότι «θα λειτουργήσουν λυτρωτικά» και θα εκτονώσουν την κοινωνική ένταση. «Οι εκλογές θα δώσουν ελπίδα στον ελληνικό λαό», φέρεται να είπε στη κ. Μέρκελ. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, η εντύπωση που αποκόμισε είναι ότι έχουν αμβλυνθεί οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που υπήρχαν μέχρι πρότινος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση του ότι η προσφυγή στις κάλπες θα έθετε σε κίνδυνο την υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ακόμη κι αν ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις, αντιλαμβάνονται ότι οι εκλογές έχουν καταστεί αναπόφευκτες. Οι περισσότεροι ηγέτες, οι πληροφορίες λένε και η κ. Μέρκελ, ζήτησαν να ενημερωθούν για την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, ενώ έγινε ειδική αναφορά και στην αύξηση των ποσοστών των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και εκείνων που διατυπώνουν αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία.


Σχολιάστε εδώ