Υπουργοί βάζουν εμπόδια σε επενδυτικά προγράμματα της Εκκλησίας
Οι επενδυτές από το εξωτερικό (Ρώσοι, Κινέζοι, Καταριανοί) που έχουν κάνει κάποιες προχωρημένες επαφές με την ιεραρχία, όπως προκύπτει από εκκλησιαστικές πηγές, έχουν αρχίσει να αγανακτούν με την άνευ προηγουμένου τυπολατρία συγκεκριμένων υπουργών. Όχι πως ήταν και ποτέ δίπλα στην Εκκλησία αυτοί οι υπουργοί, λένε οι κληρικοί που ασχολούνται με τα επενδυτικά «πρότζεκτ» της Συνόδου. «Όμως, βάζουν τέτοια εμπόδια σαν να μη θέλουν να προχωρήσει τίποτε από την Εκκλησία», έλεγε σε συνεργάτες του κληρικός που εργάζεται στις οικονομικές υπηρεσίες. Αντίθετα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε καθετί ξένο και συγκεκριμένων συμφερόντων.
Γιʼ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έριξε τα βέλη του παρουσία τριών υπουργών (Διαμαντοπούλου, Ξενογιαννακοπούλου, Αρβανιτόπουλος) στο… εθνικό μπάχαλο που υπάρχει στα υπουργεία. Επιδίωξε να «ξυπνήσει» την κρατική μηχανή, μήπως και προχωρήσει κάποιο από τα έργα. Δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένος από τη συνεργασία του με τα περισσότερα υπουργεία και επέκρινε την «απίστευτη γραφειοκρατία αλλά και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές». Διερωτήθηκε γιατί «ξαφνικά» μπαίνουν εμπόδια, «όταν η Εκκλησία επιχειρεί να πραγματοποιήσει και να επεκτείνει το κοινωνικό και το προνοιακό της έργο». «Δεν μπορεί», είπε, «για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερα από τρία χρόνια, σε μια περίοδο μάλιστα που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας…. Δεν μπορεί ουσιαστικά η Πολιτεία να της στερεί τη δυνατότητα να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αυτό μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
«Η Εκκλησία αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία σε σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας της με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους γερμανούς επενδυτές», είπε ο κ. Ιερώνυμος, καταγγέλλοντας τον αρμόδιο υπουργό… «Φαίνεται πως η Εκκλησία στη χώρα μας, παρά τη μακρόχρονη προσφορά της στον λαό και το έθνος, αντιμετωπίζεται ως οργανισμός β΄ και γ΄ κατηγορίας», επισήμανε.
Η πίεση έχει αρχίσει, λένε, να γίνεται ασφυκτική και στην Εκκλησία. Ο χρόνος περνά χωρίς να γίνεται τίποτε που να φέρνει έσοδα, τα χρήματα στη Σύνοδο και τις Μητροπόλεις έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν επικίνδυνα, κάτι που ίσως φανεί σύντομα και στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Γιʼ αυτό και η σπουδή από τον Αρχιεπίσκοπο, εξηγούν οι συνεργάτες του.