Τι ζητούν οι διαγραφέντες για να γυρίσουν

Οι βουλευτές περιμένουν εναγωνίως τις κινήσεις της ηγεσίας που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για τη… μεγάλη επιστροφή τους, ενώ ο Αντ. Σαμαράς επιθυμεί προφανώς να διαμορφωθούν οι πολιτικές συνθήκες προκειμένου να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτές ωστόσο δεν μπορούν να βραδύνουν για πολύ, καθώς σε δύο μήνες θα διεξαχθούν εκλογές και όποιοι εκ των διαγραμμένων επανέλθουν θα πρέπει να ξεκινήσουν πάραυτα προεκλογική εκστρατεία. Προς το παρόν, αμφότερες οι πλευρές έχουν ρίξει τους τόνους στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις. Από τη Λ. Συγγρού το θέμα χειρίζονται ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τασούλας και ο Κ. Μπούρας. Ορισμένοι από τους βουλευτές τονίζουν ότι η όποια πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά πρέπει να είναι με πολιτικά κριτήρια και να μην έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα (τιμωρία, μετάνοια και άφεση αμαρτιών).

Μετά τις ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους, στις αρχές της εβδομάδας έχει σʼ ένα βαθμό ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο των διαγραμμένων. Η επιστροφή των πέντε βουλευτών που άλλαξαν στάση κι έδωσαν θετική ψήφο είναι τυπική διαδικασία και θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Πρόκειται για τους: Μ. Κεφαλογιάννη, Αλ. Δερμεντζόπουλο, Ζ. Τζηκαλάγια, Θ. Λεονταρίδη και Αν. Καρυπίδη, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στις λίστες της ΝΔ για τις εκλογές. Αντίθετα, έκλεισαν οριστικά οι δρόμοι για όσους καταψήφισαν και τους εφαρμοστικούς, όπως οι Ελ. Κουντουρά, Δ. Σταμάτης, Π. Μελάς, Σπ. Γαληνός, Μ. Τσαρούχα-Κόλλια. Ένας-δυο συζητούν το ενδεχόμενο προσχώρησης στο κόμμα του Π. Καμμένου. Για τον έκτο, τον Μ. Τζίμα, επικρατούν δεύτερες σκέψεις στα ηγετικά κλιμάκια. Έτσι, δεν αποκλείεται κάτω από ορισμένες συνθήκες να επανέλθει στις τάξεις της ΝΔ, αλλά όχι, όπως λέγεται, να περιληφθεί και στους συνδυασμούς. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε διακριτική μεταχείριση και δικαιολογημένα θα προκαλούσε αντιδράσεις. Ανάλογη αντιμετώπιση θα έχουν πιθανότατα και ορισμένοι από τους βουλευτές που απείχαν της ψηφοφορίας για τον εφαρμοστικό νόμο του υπουργείου Εργασίας (περικοπές συντάξεων, κατώτατου μισθού κ.ά.). Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι Κ. Γκιουλέκας, Κ. Παπασιώζος και Ελ. Βόζεμπεργκ, η στάση της οποίας στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο εξέπληξε τον κ. Σαμαρά. Ήταν κάτι που δεν το περίμενε, λένε στενοί συνεργάτες του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε να την εκτιμάει. Θα βρεθεί η «φόρμουλα» για να επιστρέψει, αλλά πολύ δύσκολα θα πάρει θέση στις λίστες. Ανάλογη ήταν η έκπληξή του και για το «όχι» του Γ. Βλάχου, καθώς στη Λ. Συγγρού πίστευαν ότι θα τον έπειθε να αλλάξει γνώμη ο Κ. Καραμανλής, λόγω της στενής πολιτικής φιλίας που τους συνδέει. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του, ο βουλευτής λέει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν του έκανε καν νύξη για το θέμα στη συνάντηση που είχαν παραμονή της ψηφοφορίας. Κάτι που διαψεύδεται από συνομιλητές του κ. Καραμανλή, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο τελευταίος επιχείρησε να μεταπείσει αρκετούς βουλευτές, με ορισμένους μάλιστα τα κατάφερε. Από τους είκοσι έναν «κόκκινο πανί» για το περιβάλλον του κ. Σαμαρά αποτελεί ο Κ. Μαρκόπουλος. Η οργή περισσεύει όχι μόνο διότι καταψήφισε το Μνημόνιο, αλλά και διότι προσπάθησε να κινητοποιήσει άλλους βουλευτές.

Στη Λ. Συγγρού έχουν φτάσει πληροφορίες και μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο βουλευτής Ευβοίας, στην προσπάθειά του να τους πείσει, χρησιμοποιούσε το επιχείρημα ότι «όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες να μας διαγράψει». Στο παρελθόν είχε, ως λέγεται, παρασκηνιακά διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά προτιμήθηκε ο Κ. Τασούλας. Τέλος, αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις της Λ. Συγγρού για τους άλλους βουλευτές, όπως οι Γ. Καρασμάνης, Τσ. Ιατρίδη, Γ. Βαγιωνάς, Μιχ. Γιαννάκης, Χρ. Ζώης, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση επιστροφής, κ.ά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ