Τίναξε στον αέρα το «χαράτσι» το Συμβούλιο της Επικρατείας

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε με το σύστημα της «πρότυπης δίκης» του ν. 3900/2010 και διεκπεραιώθηκε με διαδικασίες εξπρές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει σχεδόν πλήρως τις θέσεις των δικηγορικών συλλόγων και ιδίως του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που είχαν προσφύγει:

Πρώτον, ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, ως αντίθετες ιδίως προς τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγματος που καθιερώνουν την αρχή της αναλογικότητας, στο μέτρο που προβλέπουν ότι η μη πληρωμή του «χαρατσιού» συνεπάγεται και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Με άλλες λέξεις η ΔΕΗ, ακόμα και αν κάποιος δεν πληρώσει το «χαράτσι», δεν μπορεί να του κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεύτερον, το «χαράτσι» μπορεί να κριθεί συνταγματικό, κατά τις διατάξεις του Συντάγματος περί φορολογίας, μόνον εάν είναι εντελώς προσωρινό, δηλαδή maximum μέχρι 2 χρόνια. Εάν διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, δηλαδή αν αποκτήσει κάποια μονιμότητα, δεν είναι τέλος αλλά φόρος. Επομένως τότε είναι αντισυνταγματικό. Δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει «φρένο» στη μονιμοποίηση του «χαρατσιού» και ανοίγει τον δρόμο στη συνέχεια για τη μη πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες. Έτσι βάζει «φρένο» και στην έμμεση δήμευση της ακίνητης ιδιοκτησίας, που συνεπάγεται η μονιμοποίηση του «χαρατσιού».

Πρόκειται για πραγματικό «κόλαφο» για την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και, ιδίως, για τον καθηγητή, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2011, είχε αρνηθεί -και ορθώς- την είσπραξη τέτοιου «χαρατσιού» από τη ΔΕΗ. Στη συνέχεια στήριξε τη ρύθμιση, αφού είχαν αποτύχει όλες οι φορολογικές πολιτικές που δρομολόγησε ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου. Όταν συζητιόταν ο σχετικός νόμος στη Βουλή, πολλοί είχαν επισημάνει την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ, καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μάλιστα εκπροσώπησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στη σχετική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι από τις λίγες φορές που η Δικαιοσύνη ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Γιατί το «χαράτσι» δεν είναι μόνον αντίθετο με το Σύνταγμα. Είναι αντίθετο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επίσης είναι η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τινάζει στον αέρα νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίσθηκαν στο πλαίσιο της «μνημονιακής» πολιτικής. Να ελπίσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αρχίζει να «ξηλώνει το πουλόβερ» των εκβιασμών της «τρόικας»;


Σχολιάστε εδώ