Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Η συμπεριφορά της αγοράς τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύει τουλάχιστον δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η υπερβολή της ανοδικής κίνησης που κράτησε σχεδόν έναν μήνα, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι προ δέκα ημερών περίπου, ήταν τέτοια, που ακόμα «κρατάει λίπος» σε ορισμένα χαρτιά και σε κάποιους κλαδικούς δείκτες. Δεύτερον, ότι τα ίδια χαρτιά που ήταν πρωταγωνιστές στην άνοδο αποτελούν τώρα το «βαρίδι» της αγοράς. Ο λόγος φυσικά για τις τράπεζες, που αυτήν τη φορά έχουν ως «δικαιολογία» πτώσης τις δεδομένες ζημίες τους από τη διαδικασία ανταλλαγής του χρέους, το περιβόητο PSI, αλλά και από την αναδιάρθρωση που θα πρέπει να επισπεύσουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

δ Λογικά, κάποιος θα παρατηρήσει πως ούτε το PSI το μάθαμε τώρα ούτε την ανάγκη θωράκισης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών μας, αλλά -όπως προείπαμε- αυτά αποτελούν τη δικαιολογία, την αφορμή, και πάντως όχι την αιτία για να πιεστούν και πάλι τα τραπεζικά χαρτιά.

δ Με βάση όμως ακριβώς αυτές τις πιέσεις από το ξεκίνημα της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κινείται με αρνητικό πρόσημο, σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 740 και 710 μονάδων. Αποτέλεσμα αυτού, οι ειδικοί να κάνουν τώρα λόγο για μια βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση και να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

δ Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ξεκαθαρίσει ακόμη οι εκκρεμότητες που αφορούν την έγκριση της νέας βοήθειας, του νέου πακέτου στήριξης προς τη χώρα μας. Και μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν τυπική την απόφαση που ήταν προγραμματισμένο να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη χώρα μας από σήμερα έως τον… Ιούνιο.

δ Γιατί μέχρι τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε να μην έχει πια καμία σημασία ούτε τι υπέγραψαν οι εταίροι μας ούτε για ποια πράγματα δεσμευθήκαμε εμείς…

Οψόμεθα.

ΥΓ.: Η υπόθεση της Marfin Popular Bank και των Ρώσων της VTB είναι σαφώς ένα ακόμα μεγάλο επιχειρηματικό στόρι, από αυτά που μάλλον λίγοι περίμεναν. Μένει να δούμε στη συνέχεια αν θα πρόκειται για… success story.


Σχολιάστε εδώ