Σε θεσμικό κενό η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών

Στους επόμενους μήνες παραπέμπεται τελικά η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών μετά τις έντονες αντιδράσεις επιχειρηματικών φορέων και εκδοτών. Τελευταία πράξη στο θρίλερ που παίχτηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η επιστολή του τομεάρχη ΜΜΕ της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία ζητάει να μην υλοποιηθεί το μέτρο της κατάργησης, παρότι η ΝΔ ψήφισε το Μνημόνιο 2 και μέχρι σήμερα δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη ρύθμιση αυτή. Όπως γράφει στην επιστολή του ο Σ. Κεδίκογλου, το κόμμα της ΝΔ σέβεται τη δέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο, αλλά από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα να ληφθεί η απόφαση μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου και το Ευρωκοινοβούλιο έχει αποφασίσει την παράταση της δημοσίευσης των ισολογισμών μέχρι το 2015, ζητάει να μην προχωρήσει τώρα η εν λόγω ρύθμιση και να γίνει «διάλογος» για εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Κατά της κατάργησης
Ηχηρό «όχι» στην κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες από εκείνους που πληρώνουν! Εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, εμπορικοί και βιοτεχνικοί σύλλογοι της χώρας και οι επικεφαλής του Ελληνοαμερικανικού και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου τάσσονται κατά του μέτρου. Η στάση αυτή είναι μια σαφέστατη αμφισβήτηση των μελετών του ΙΟΒΕ και των υπολοίπων, που θεωρούν πως η ανάπτυξη θα έρθει αν καταργηθούν οι ισολογισμοί στις εφημερίδες!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, οι φορείς τονίζουν ότι «με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία, είναι σκόπιμη η διατήρηση της διαφάνειας που εξασφαλίζει η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στις εφημερίδες, εφόσον βεβαίως εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις οι οποίες υπόκεινται σε αυτή την υποχρέωση».
Οι φορείς τονίζουν πως είναι προτιμότερο να εκλογικευτεί η διαδικασία «μέσω της καθιέρωσης κριτηρίων ως προς τις εφημερίδες όπου γίνεται η δημοσίευση και μέσω της μείωσης των επάλληλων δημοσιεύσεων οι οποίες σήμερα ισχύουν».

***

Δημοσιεύτηκε η λίστα με τις 15 ημερήσιες πανελλαδικές εφημερίδες με έδρα την Αθήνα και τις δύο της Θεσσαλονίκης που έχουν το δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών και προσκλήσεων ανωνύμων εταιρειών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Πρόκειται για τις εφημερίδες «Αδέσμευτος Τύπος», «Αυγή», «Αυριανή», «Βραδυνή», «Δημοκρατία», «Έθνος», «Ελεύθερη Ώρα», «Ελεύθερος Τύπος», «Espresso», «Εστία», «Καθημερινή», «Νίκη», «Λόγος», «Ριζοσπάστης» και «Νέα» για την Αθήνα και «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης» και «Τύπος της Θεσσαλονίκης» για τη Θεσσαλονίκη.


Σχολιάστε εδώ