Παράνομα επιτόκια!

• Τεράστιος θόρυβος, χωρίς λόγο και αιτία, ξεσηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δηλώσεις του γ.γ. Καταναλωτή, Δ. Σπυράκου, που κάποιοι έσπευσαν να τις παρερμηνεύσουν, για να προαναγγείλουν δήθεν επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για «κούρεμα» δανείων των νοικοκυριών. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει βέβαια, παρότι πλησιάζουν εκλογές και πολλοί θα ήθελαν να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις, παίζοντας με τον πόνο εκατομμυρίων Ελλήνων.

• Ένα θέμα που είναι υπαρκτό, όμως, είναι η συσσώρευση μεγάλου αριθμού αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες κρίνονται παράνομα τα τραπεζικά επιτόκια δανείων και καρτών που υπερβαίνουν το δικαιοπρακτικό επιτόκιο. Μόνο το Ελληνικό Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικών Ερευνών έχει συγκεντρώσει 27 (!) τέτοιες αμετάκλητες αποφάσεις, που ρυθμίζουν πάγια πλέον ότι η υπέρβαση των δικαιοπρακτικών επιτοκίων από τα τραπεζικά, τόσο της καταναλωτικής όσο και της επιχειρηματικής πίστης, συνιστά καταχρηστική –και συνεπώς παράνομη– άσκηση από τις τράπεζες του δικαιώματος της ελεύθερης διαμόρφωσης των επιτοκίων.

• Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας: ας εκδώσει ο υπουργός μια απόφαση με την οποία θα επιβληθεί σε όλες τις τράπεζες, όπως έγινε στο παρελθόν μετά την έκδοση άλλων δικαστικών αποφάσεων, ο σεβασμός του «πλαφόν» επιτοκίων που έχουν υποδείξει με τη νομολογία τους οι δικαστές. Τα δάνεια δεν «κουρεύονται», υπάρχει όμως πλέον ο τρόπος να «κουρευτούν» τα επιτόκια! Θα τολμήσετε, κ. Κουτρουμάνη; Ή το ψαλίδι σας είναι καλό μόνο για μισθούς και συντάξεις;


Σχολιάστε εδώ