Κοντά στη… «μαύρη τρύπα» η ΕΡΤ

Το πλεόνασμα των περίπου 60 εκατ. ευρώ που κατάφερε με σκληρές περικοπές να εξασφαλίσει η ΕΡΤ, διορθώνοντας μέσα σε δύο χρόνια την κακή οικονομική της εικόνα, οδεύει προς το χρέος αντί να διατεθεί για παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος. Το πρώτο βήμα έγινε, έπειτα από αλλεπάλληλες πιέσεις του μετόχου (κυβέρνηση), με την απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ να πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση. Σε αυτή θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καλύπτοντας άμεσα τις συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας, που μειώθηκαν στα 38 εκατ. ευρώ, για να ξεκινήσει η ροή του χρήματος από το ανταποδοτικό τέλος προς το χρέος της χώρας.

Ταυτόχρονα, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε πως στην ίδια Γενική Συνέλευση η ΕΡΤ θα αρνηθεί τα χρήματα που εγκρίθηκαν στο παρελθόν για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Για παράδειγμα, το 2010, όταν η διοίκηση «ξεκλείδωσε» τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, για παραγωγές που είχαν ήδη γίνει, η ΕΡΤ θα εισέπραττε ένα ποσόν της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για τη μεταφορά του ανταποδοτικού τέλους στο χρέος θα σημάνει τη συρρίκνωση της ΕΡΤ αλλά και την καταστροφή της αγοράς των τηλεοπτικών παραγωγών, αφού τα ιδιωτικά κανάλια ελαχιστοποίησαν τις σειρές που μεταδίδουν και πληρώνουν τις εταιρείες με έναν χρόνο καθυστέρηση.


Σχολιάστε εδώ