Κι όμως το ΠΑΣΟΚ τεμαχίζεται…

Την απόφαση έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της Παρασκευής, όπου επίσης επικυρώθηκε (για άλλη μια φορά) η επιλογή της εκλογής του νέου αρχηγού απʼ τη βάση με κάλπες, ψηφοφορία δηλαδή απʼ τη βάση.

Πέρασε δηλαδή η επιμονή του Παπανδρέου, ο οποίος απʼ την αρχή επέμενε σε αυτήν τη διαδικασία, ενώ αντίθετα ο Β. Βενιζέλος ήθελε μια άλλη, πιο «κλειστή», συνέδριο ή ακόμα και εκλογή μέσω της Συνδιάσκεψης.

Θα προηγηθούν, το άλλο Σαββατοκύριακο, η Εθνική Συνδιάσκεψη και η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες.

Βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν τα σοβαρά προβλήματα, τεχνικής αλλά και οικονομικής φύσης, σχετικά με τη διαδικασία της πανελλαδικής ψηφοφορίας. Αυτά τα προβλήματα ίσως ξεπεραστούν με:

• Σαφώς μικρότερο αριθμό καλπών, σε σύγκριση με το 2004 και το 2007.

• Αντί για ενοικίαση χώρων ψηφοφορίας (δεδομένου ότι τα περισσότερα κομματικά γραφεία είτε δεν προσφέρονται είτε δεν λειτουργούν πλέον!) να χρησιμοποιηθούν δημοτικά καταστήματα.

• Να μη χρησιμοποιηθεί το online σύστημα ψηφοφορίας…

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες, αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι ξεκαθαρισμένο για δύο, τον Β. Βενιζέλο και τον Χρ. Παπουτσή.

Οι υποστηρικτές του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης μαζεύουν υπογραφές και βουλευτών και άλλων μελών του Εθνικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να δημοσιοποιήσουν έναν μεγάλο αριθμό υπογραφών, ώστε να δώσουν αέρα νίκης στον εκλεκτό τους. Ήδη λέγεται ότι πάνω από 90 βουλευτές έχουν υπογράψει, ενώ οι 30 που υπολείπονται, εκτός των υπουργών και υφυπουργών δεν σημαίνει ότι είναι όλοι του Παπουτσή.

Στο επιτελείο του Βενιζέλου εκτιμούν ότι θα εκλεγεί με ποσοστό πάνω από 70%.

Αισιοδοξία για μια καλή εμφάνιση και παρουσία, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εκφράζει και το στρατόπεδο του Χρ. Παπουτσή.

Ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν έχει μεγάλη δύναμη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά διαθέτει σοβαρά ερείσματα στο στελεχικό δυναμικό πανελλαδικά, λόγω της πολύχρονης παρουσίας του στο Κίνημα και των σχέσεων που έχει οικοδομήσει.

Ωστόσο, απʼ το επιτελείο του Β. Βενιζέλου κατηγορούν τον Παπουτσή ότι κάθε φορά που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, κάνει κάτι για να «κρατηθεί στον αφρό».

Και τονίζουν (απʼ το στρατόπεδο του Βενιζέλου) ότι όταν ήταν σε δυσχερέστατη θέση λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα» επέλεξε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Τώρα, προσθέτουν, που επί των ημερών του κάηκε και καταστράφηκε η Αθήνα, θέλει να είναι υποψήφιος ώστε να διασωθεί πολιτικά, αφού έρχονται και εκλογές… Και να καταφέρει να επανεκλεγεί στη δύσκολη Α΄ Αθηνών.

Μάλιστα, και σχετικά με την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, υπενθυμίζουν ότι εκείνη η εκλογική του καμπάνια κόστισε στο ΠΑΣΟΚ πάρα πολλά χρήματα…

Σε ό,τι αφορά άλλες πιθανές υποψηφιότητες, αυτήν τη στιγμή το τοπίο έχει ως εξής:

• Ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος θα ήθελε να είναι επίσης υποψήφιος και προωθείται και απʼ τον Θ. Πάγκαλο (ο οποίος δεν μιλά καν με τον Βενιζέλο και βλέπει το πολιτικό του μέλλον ζοφερό, εφόσον ο υπουργός Οικονομικών εκλεγεί νέος πρόεδρος του Κινήματος) και από ομάδα μελών του Εθνικού Συμβουλίου που αυτοπροσδιορίζονται ως «νέοι μεταρρυθμιστές», δεν έχει παραπάνω από 5 υπογραφές! Επιπλέον θεωρείται ακραίος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γνωστή σύναξη που έκανε ο Πάγκαλος στην αντιπροεδρία, οι περισσότεροι από αυτούς που πήγαν το έκαναν από «υποχρέωση», αφού μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών είναι υποστηρικτές του Βενιζέλου!

• Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αν και επίσημα δεν έχει αποσύρει την υποψηφιότητά του, όλα δείχνουν ότι παζαρεύει με τον Βενιζέλο για τη θέση του στο κάδρο της «επόμενης μέρας»…

• Ο Στ. Τζουμάκας επιμένει στην υποψηφιότητά του, αλλά και αυτός έχει σοβαρό πρόβλημα συλλογής υπογραφών…

Σχετικά με τον χρόνο παραίτησης του Βενιζέλου απʼ την κυβέρνηση, νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο για την υποβολή της ακόμα και μετά τις εσωκομματικές εκλογές, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο για την ολοκλήρωση του PSI, αν και λέγεται από το στενό του περιβάλλον ότι θα παραιτηθεί την επομένη των εκλογών από υπουργός.

Όσον αφορά την τύχη του Γ. Παπανδρέου, μάλλον θα περιοριστεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή, εφόσον βέβαια επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου, δεδομένου ότι πλέον δεν έχει κάποιο επίσημο πόστο στην Ελλάδα, αντίθετα η εικόνα του στον διεθνή χώρο έχει βαθύτατες πληγές από την αποτυχία του ως πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ