Ισχυρή λαϊκή εντολή, στόχος του Σαμαρά

Aυτό ακριβώς το «πλεονέκτημα» θα επιχειρήσει να αναδείξει και να αξιοποιήσει καθʼ οδόν προς τις κάλπες ο κ. Σαμαράς, να εγγυηθεί την ομαλή πορεία της χώρας ώστε να καταστεί αποτελεσματική η μακρά και επίπονη προσπάθεια για έξοδο από το τούνελ της οικονομικής κρίσης. Αναγκαία προϋπόθεση, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι να προκύψει από τις εκλογές μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, που θα έχει σαφή προσανατολισμό και θα θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς παραχωρήσεις και ιδεολογικούς συμβιβασμούς. Θεωρεί την αυτοδυναμία πλήρως ταυτισμένη με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, «μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό θα του δώσει τη δύναμη να διεκδικήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα και πολιτικές που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και θα θέσουν σε κίνηση τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας».

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο έσπευσε να θέσει τέρμα στη φιλολογία περί μετεκλογικών συνεργασιών ως… συνέπεια της έλλειψης αυτοδυναμίας. Σενάρια που για ευνόητους λόγους εκπορεύονται από το ΠΑΣΟΚ και «υπονομεύουν» τον κεντρικό στόχο της ΝΔ, που είναι η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Συνενόχους ψάχνουν και κοιτάνε πίσω, εμείς κοιτάμε μπροστά» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Σαμαρά, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί «ταύτισης» με το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, εκείνοι εξαπάτησαν τον λαό και μετά τον οδήγησαν στην απελπισία».

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι ορθό η ηγεσία να βάζει τόσο ψηλά τον πήχυ, καθώς –όπως παρατηρούν– όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο στόχος της αυτοδυναμίας προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν δείχνει εφικτός. «Με το να αποκλείουμε με τόσο απόλυτο τρόπο την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας εγκλωβιζόμαστε πολιτικά και ο κίνδυνος είναι διπλός», υποστηρίζουν. Και εξηγούν: «Αν δεν πετύχουμε τον στόχο μας, οι ψηφοφόροι μας θα απογοητευτούν και ταυτόχρονα η προσπάθεια για συνεννόηση με κάποιο από τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι δύσκολη». Στη Λ. Συγγρού αρνούνται και να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη συζήτηση και τονίζουν ότι «όταν ξεκινάς να δώσεις μια μάχη, δεν μπορείς να συζητάς εκ των προτέρων τι θα κάνεις στην περίπτωση που δεν κερδίσεις». Προσθέτουν ακόμη ότι, αν η ηγεσία της παράταξης παρασυρόταν σε μια τέτοια φιλολογία, θα έστελνε λάθος μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και τους αναποφάσιστους. «Θα ήταν ένδειξη ηττοπάθειας», υπογραμμίζουν. Παράλληλα ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για όσους ψηφοφόρους μετακινούνται από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ αλλά και για όσους αναποφάσιστους αποφασίσουν την ύστατη ώρα με μοναδικό κριτήριο την αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ και τη διατήρηση της σταθερότητας στον τόπο.

«Εγγύηση»

ΜΕΡΟΣ της στρατηγικής που έχουν εκπονήσει στη Λ. Συγγρού εν όψει εκλογών είναι και η δριμεία κριτική που άσκησε ο κ. Σαμαράς –από το βήμα της Βουλής– στα κόμματα της Αριστεράς, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες, χωρίς να τις καταμερίσει, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Μπορεί, όπως είπε, η Αριστερά να μην κυβέρνησε, ωστόσο «στήριξε καταστάσεις νοσηρές και στρεβλώσεις απίστευτες» αλλά και «προνόμια και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης».

Όσοι έσπευσαν να αποδώσουν την «ξαφνική επίθεση» στην προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να ανακόψει τη «διαρροή» νεοδημοκρατών ψηφοφόρων προς την πλευρά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς είδαν μόνο τη μία πλευρά της υπόθεσης. Πραγματικός στόχος του ήταν να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, φυσικά και προς το εξωτερικό, ότι η ΝΔ ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη είναι η μόνη που μπορεί να υψώσει ανάχωμα στην άνοδο της Αριστεράς στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Είναι κοινό μυστικό ότι στην Ευρώπη επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για την αύξηση της δύναμης κομμάτων με αντιευρωπαϊκή επιχειρηματολογία και άλλων που επενδύουν στο «κύμα αγανάκτησης» που προκαλεί η πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν τα διαδοχικά Μνημόνια. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επισήμανε στους συνομιλητές του το πρόβλημα και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανακοίνωση και την υλοποίηση πολιτικών, αναπτυξιακών κυρίως, που θα τερματίσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα δημιουργήσουν προσδοκίες για αναστροφή του κλίματος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς «επιτέθηκε» στα κόμματα της Αριστεράς και θα το κάνει και στη συνέχεια, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. «Αντιλαμβάνεται ότι κερδίζοντας η ΝΔ τις εκλογές και αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, θα έχει απέναντί της μια ισχυρή Αριστερά, όχι βέβαια ενωμένη, αλλά με τους ίδιους πάνω κάτω προσανατολισμούς», τονίζουν. «Κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει εξαιρετικά το έργο της κυβέρνησης, σε βαθμό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

ΣΕ ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον, με την ανασφάλεια να διακατέχει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, στην πορεία προς τις εκλογές ο κ. Σαμαράς θα προβάλει τη ΝΔ ως «δύναμη σιγουριάς και βεβαιότητας», ελπίζοντας ότι έτσι θα προσελκύσει και μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων που ναι μεν είναι απογοητευμένοι (εξοργισμένοι) με τα μεγάλα κόμματα, αλλά επιθυμούν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ θα κυριαρχήσει, όπως είναι φυσικό, το θέμα της οικονομίας, έμφαση όμως θα δοθεί και σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής και δημόσιας τάξης. Στόχος, να ενισχυθεί το κλίμα «εσωτερικής ασφάλειας», τη στιγμή που η ακολουθούμενη πολιτική κλονίζει τα θεμέλια της κοινωνίας και αυξάνει την ανεργία και την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια και την απελπισία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ