Θέλουν συγκυβέρνηση…

ΑΜΙΓΩΣ πολιτικά χαρακτηριστικά αναμένεται να προσλάβουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι πιέσεις των Ευρωπαίων (και του ΔΝΤ;), ενώ θα επανέλθουν σε νέα βάση οι εκβιασμοί περί διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας μας. Στις Βρυξέλλες αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στο εδώ πολιτικό σκηνικό, πολύ περισσότερο δε για τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών. Κι αυτό τη στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν δυνάμεις και ενισχύονται αυτά που είναι αντίθετα στην πολιτική του Μνημονίου και στο ΔΝΤ. Η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι, αν στις εκλογές κυριαρχήσουν και αναλάβουν τη διακυβέρνηση δυνάμεις που αντιτίθενται στο συμφωνημένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα θα διακοπεί, ήταν μόνον η αρχή. Τα «μηνύματα» με ανάλογο περιεχόμενο θα ενταθούν όσο πλησιάζει ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες, ενώ η «τρόικα» δεν κρύβει τις… προτιμήσεις της για μια μετεκλογική συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση του προγράμματος αλλά και τα χρήματα του δανείου που θα δοθούν στην Ελλάδα. Η προειδοποίηση του κ. Γιούνκερ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, που τον κατηγόρησαν για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και για εκβιασμό του ελληνικού λαού. Ο Αντ. Σαμαράς, πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στόχος της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές είναι η αυτοδυναμία και ο Β. Βενιζέλος τον κατηγόρησε για «παλαιοκομματική» νοοτροπία.

«Φωνές»

ΜΕΣΑ στο πρώτο δεκαπενθήμερο θα εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση του δανείου των 130 δισ., ενώ την ίδια στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο πυκνώνουν οι φωνές για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον Ζ. Μπαρόζο και τους αρμόδιους Επιτρόπους την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύθηκε για την αμέριστη στήριξη της Κομισιόν ώστε να ξεκινήσουν σύντομα τα μεγάλα έργα (οδικοί άξονες) και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας. Από πολλές πλευρές στην Ευρώπη επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά προς το παρόν το θέμα «σκοντάφτει» στην κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα.

Στο μεταξύ, η Βουλή ψήφισε τους εφαρμοστικούς νόμους που απορρέουν από το δεύτερο Μνημόνιο. Τον νόμο για την περικοπή του κατώτατου μισθού και των συντάξεων ψήφισαν 202 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και πέντε από τους διαγραμμένους της ΝΔ. Ενώ τον εφαρμοστικό του υπουργείου Υγείας (φάρμακα, ενοποίηση Ταμείων, ωράριο φαρμακείων κ.ά.) ψήφισαν 213 βουλευτές, από τους οποίους επτά διαγραμμένοι της ΝΔ. Για όσους διαγραμμένους (πέντε τον αριθμό) ψήφισαν και τους δύο νόμους ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στο κόμμα και στα ψηφοδέλτια στις προσεχείς εκλογές. Όσοι καταψήφισαν είναι οριστικά εκτός, ενώ για τους υπόλοιπους που δήλωσαν παρόντες παραμένουν άγνωστες οι βουλές της Λ. Συγγρού.

Βαριά σκιά

ΝΕΕΣ διαστάσεις προσέλαβε η υπόθεση με τους πολιτικούς που μετέφεραν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού μετά την αποκάλυψη για εμπλοκή του επιχειρηματία Ισ. Κούβελου. Ενώ ο αρμόδιος Εισαγγελέας είχε μιλήσει για βουλευτή που είχε κάνει εξαγωγή 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία, προέκυψε ότι επρόκειτο για τον σύζυγο της Ντ. Μπακογιάννη, το ποσόν ήταν 1 εκατ. δολάρια και μεταφέρθηκε στη Μ. Βρετανία για επιχειρηματική δραστηριότητα (αγορά πλοίου). Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία», ενώ αναφέρθηκε και σε προσπάθεια στοχοποίησης και πολιτικής σπίλωσής της λόγω του ότι είχε ανακινήσει το θέμα των κομματικών δανείων και επιχορηγήσεων. Παράλληλα άσκησε σφοδρή επίθεση κατά του επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» κ. Νικολούδη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Του απέδωσε σκοπιμότητα και με αναφορά της στον Άρειο Πάγο ζήτησε την πειθαρχική και την ποινική δίωξή του. Στο μεταξύ, από τις σχετικές έρευνες προέκυψε ότι περί τους 18 πρώην ή νυν βουλευτές αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα «έβγαλαν» στο εξωτερικό ποσά πάνω από 100.000 ευρώ. Τα στοιχεία ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές της Επιτροπής της Βουλής για το «πόθεν έσχες». Βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν την άρση του απορρήτου για τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών και πιο ουσιαστικό έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Πολλά… ΠΑΣΟΚ!

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα παραιτήθηκε από υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θα είναι ο αντίπαλος του Β. Βενιζέλου στην αναμέτρηση της 18ης Μαρτίου. Ο κ. Παπουτσής θα έχει τη στήριξη των λεγόμενων προεδρικών και θα επιδιώξει να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες μέσα στο ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την πολιτική του Μνημονίου και την πλήρη υποταγή στις εντολές της «τρόικας». Στελέχη εγείρουν θέμα σχετικά με την παρουσία (και τον ρόλο) στις διαδικασίες του γραμματέα Μιχ. Καρχιμάκη, λόγω της συγγενικής σχέσης του με τον κ. Παπουτσή. Ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες διεκδικεί ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος θα προτιμούσε μια τρίτη υποψηφιότητα πέραν των κ. Βενιζέλου και Παπουτσή. Θέμα χρόνου είναι η εξαγγελία ίδρυσης νέου κόμματος από τους Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδη, που θα κινηθεί στις αρχές του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ!


Σχολιάστε εδώ