αμυντικά θέματα

Επίσκεψη-έκπληξη…

• Έκπληξη προκάλεσε η επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον από 2 έως 4 Απριλίου 2012. Έκπληξη, διότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Άμυνας προσκαλείται, όταν η χώρα του βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Δεν αποκλείεται να μεταφέρει και μήνυμα του Σαμαρά. Πάντως, με μια προσεκτικότερη ματιά, η πρόσκληση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί, αν ο κ. Αβραμόπουλος πηγαίνει δευτερευόντως ως υπουργός Άμυνας και πρωτίστως ως αντιπρόεδρος ενός κόμματος που σε λίγες μέρες θα αναλάβει την εξουσία και άρα θα διαχειριστεί όλο το πλέγμα των θεμάτων που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, με πρώτο, ίσως, τις έρευνες στα ενεργειακά κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ. Επίσης, η επίσκεψη θα μπορούσε να έχει σχέση με απαιτήσεις των Αμερικανών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία ή στο Ιράν. Πάντως, και η ανακοίνωση του υπουργείου κάνει λόγο για επαφές του Δημήτρη Αβραμόπουλου με «υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους». Οψόμεθα…

Ακόμη και οι δήμαρχοι
αμείβονται περισσότερο
από τον Α/ΓΕΕΘΑ!

• Σε μια πολύ εύστοχη ερώτηση της ανεξάρτητης βουλευτού Ελίζας Βόζενμπεργκ για τις κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου των οποίων οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Έτσι, λοιπόν, στην Ελλάδα του 2012 πάνω από 5.000 ευρώ παίρνουν οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, οι δικαστικοί λειτουργοί από τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, οι γιατροί ΕΣΥ με βαθμό διευθυντή και υπηρεσία άνω των 25 ετών, τα μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων, οι δήμαρχοι δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, οι διοικητές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΔΥΠΕ κ.λπ. – ο κατάλογος είναι μακρύς… Όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε κανέναν Στρατηγό, Ναύαρχο ή Πτέραρχο, ούτε καν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ! Κάποιοι θα ‘πρεπε να ντρέπονται…

Καλοκαιριάτικα οι κρίσεις των Αξιωματικών

• Αν στο κράτος μας δούλευαν οι θεσμοί, σήμερα θα ξέραμε την τελική σύνθεση των Ανωτάτων Στρατιωτικών Συμβουλίων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτά θα προέκυπταν από τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών. Ως γνωστόν, οι κρίσεις αρχίζουν παραδοσιακά την 1η Μαρτίου και μέσα σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται. Φέτος όμως, μετά την επικύρωση της σχετικής απόφασης με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι κρίσεις θα γίνουν μετά τις εκλογές – μπορεί να φτάσουμε ακόμη και στον Ιούνιο. Πάντως, ακριβώς επειδή τα Ανώτατα Συμβούλια είναι «φρέσκα», δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές, εκτός ίσως από το Ναυτικό, όπου όλοι οι Ναύαρχοι είναι συμμαθητές!

Ευνοϊκή ρύθμιση

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ, στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τη μείωση των δόσεων των δανείων των δημόσιων υπαλλήλων περιλαμβάνεται και το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού. Αναμφίβολα, η ρύθμιση θα δώσει μια ανάσα στα «στρατιωτικά» νοικοκυριά, γιατί τα εισοδήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποστεί μέχρι τώρα περικοπές που ξεπερνούν το 40% του εισοδήματός τους.

Επιτέλους, τέλος…

• Έπειτα από τρεις δεκαετίες, ο Στρατός δεν έστειλε τελικά στρατιωτικά οχήματα (Hummer) στο καρναβάλι της Ξάνθης. Τη γενναία απόφαση πήρε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δεν υπέγραψε το σχετικό σήμα, παρά την επιμονή των τοπικών πολιτικών φορέων. Το ίδιο σκηνικό είχε γίνει και το 2006, όταν ο τότε υπουργός Βαγγέλης Μεϊμαράκης αρνήθηκε αρχικά να υπογράψει το σχετικό σήμα, αλλά τελικά υπέκυψε στις φωνές των τοπικών βουλευτών και… ενέδωσε. Βεβαίως, η περίοδος του Φεβρουαρίου 2006 ουδεμία σχέση έχει με τη σημερινή, αφού τότε οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν διπλάσιες…

Μια κίνηση δηλωτική προθέσεων

• Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) της ΓΔΑΕΕ τοποθετήθηκε ο Αντισμήναρχος Γ. Αλεξανδρής, ουδεμία σχέση έχων με το νοσηρό κλίμα που κυριαρχούσε επί χρόνια εκεί. Ο επιλεγείς θα κριθεί από τα έργα του.
• Εν τω μεταξύ, αέρας αισιοδοξίας φύσηξε στους μικροκατασκευαστές, που ελπίζουν στην επανεξέταση εκκρεμών υποθέσεων ΑΩ, που τις είχε θάψει ο κ. Βασιλάκος, οπότε θα εισρεύσει αρκετό χρήμα στην αγορά…

Ουδεμία ρήτρα έχει
επιβληθεί… προς δόξα
των κορόιδων

= Σύστημα αυτοπροστασίας μαχητικών F-16
• Αμαρτωλή ιστορία, που αφορά προμήθεια συστήματος αυτοπροστασίας 60 μαχητικών F-16 (2000).
• Ο τότε ΥΕΘΑ, Άκης Τσοχατζόπουλος, επέμενε να γίνει η προμήθεια ενός συστήματος το οποίο το ΓΕΑ χαρακτήριζε ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Μετά πολλές οπερετικές καταστάσεις, ο χειρισμός του θέματος περιήλθε στον νέο υπουργό, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος υπέγραψε, τελικά, σύμβαση για το σύστημα ASPIS με αμερικανική εταιρεία, εκπροσωπούμενη από την ΑΧΟΝ, αλλά με τιμή 120 εκατ. ευρώ παραπάνω από την αρχική προσφορά της εταιρείας (125 εκατ. ευρώ), δηλαδή 240 εκατ. ευρώ. Το σύστημα, καίτοι έχουν παρέλθει 11 χρόνια, δεν έχει παραδοθεί ακόμη, ουδεμία ρήτρα έχει επιβληθεί στην εταιρεία, ούτε της ζητήθηκε επιστροφή της προκαταβολής των 110 εκατ. ευρώ. Τα μαχητικά παραμένουν με αισθητή μείωση της μαχητικής τους ικανότητας. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο.
= Ηλεκτρονικό Σύστημα Στρατού (ΗΣΣ)
• Ο κ. Τσοχατζόπουλος, την ημέρα που αποχώρησε από το υπουργείο, ανέθεσε στην εταιρεία SONAK, θυγατρική της AXON, μη διαπιστωμένων δυνατοτήτων, την κατασκευή του συστήματος, με προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ (!). Σήμερα, 12 χρόνια μετά, το σύστημα δεν έχει παραδοθεί, ουδεμία ρήτρα επιβλήθηκε στην εταιρεία (αντίθετα, «διευκολύνθηκε» ώστε να κάνει νομική προσφυγή) ούτε υπάρχει απαίτηση επιστροφής της προκαταβολής. Πέραν τούτου, η SONAC κατακρατεί παρανόμως 18 τεθωρακισμένα Μ113, επί των οποίων θα έπρεπε να εγκαταστήσει το σύστημα. Αρνείται να τα παραδώσει στο ΓΕΣ!
= Ελικόπτερα ΝΗ-90
• Το 2003 ο κ. Παπαντωνίου υπέγραψε απόφαση προμήθειας 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90 από τη, γαλλικών συμφερόντων, ΝΗ INDUSTRIES, με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό και με εξευτελιστικά ΑΩ (1,19%). Τα ελικόπτερα αυτά, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το επαναλαμβάνουμε, πληρώθηκαν σε τιμές διπλάσιες από αυτές που τα αγόρασαν οι Φινλανδοί. Κόστος 680 εκατ. ευρώ, συν ακόμη 60 από τα «κόλπα» SWAPS, πάντοτε μέσω Deutsche Bank. Σύνολο 74 εκατ. ευρώ, 37 εκατ. ευρώ έκαστον! Στις «εικονικές» διαπραγματεύσεις μετείχε η ΑΧΟΝ!
• Τα ελικόπτερα έπρεπε να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2007. Σήμερα, 2012, έχουν παραδοθεί μόνο 3. Τα άλλα, βλέπουμε… Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έχει λάβει προκαταβολή 360 εκατ. ευρώ (!). Αυτήν τη στιγμή, η ΝΗΙ οφείλει στο ΥΕΘΑ 360-100 (τα τρία Ε/Π) = 260 εκατ. ευρώ. ΟΥΔΕΜΙΑ ΡΗΤΡΑ έχει επιβληθεί, ούτε αίτημα επιστροφής των χρημάτων μας.

Οικονομικό μέγεθος

• Σύστημα αυτοπροστασίας, ΗΣΣ, ελικόπτερα, δίνουν σύνολο μαύρης τρύπας περί τα 400 εκατ. ευρώ (με τους τόκους), για τα οποία έχουν κλείσει τα μάτια οι αρμόδιοι του ΥΕΘΑ, μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα.

Το καλό να λέγεται

• Ο υπουργός Άμυνας, Δημ. Αβραμόπουλος, παραιτήθηκε πάσης αποζημίωσης που προκύπτει από μετακινήσεις του στο εσωτερικό.
• «Ψιλά» για έναν υπουργό, αλλά δηλωτικά ήθους.
• Περιμένουμε να δούμε κι άλλα, σημαντικότερα.

Παν μέτρον…

• Προ τριετίας, φίλος της στήλης βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και αναζήτησε πηγή πληροφόρησης για κοινά στρατιωτικά θέματα. Του υπέδειξαν ένα Γραφείο Επικοινωνίας με το Κοινό, όπου ενημερώθηκε πλήρως. Εντυπωσιάστηκε, έχοντας υπόψη του τα της Ελλάδας, ότι προΐστατο μια κυρία ανθυπασπιστής της Αεροπορίας.
• Στο αντίστοιχο γραφείο του ΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη προΐσταται… συνταγματάρχης! Το πληροφορήθηκε ο Α/ΓΕΣ και… έκοψε μερικά φύλλα πορείας… Στο Αθηνών, μήπως ο αριθμός είναι εξαιρετικά υπερβολικός; Μήπως οι μισοί φτάνουν και περισσεύουν;


Σχολιάστε εδώ