Έκθετη η Ελλάδα από την κατάργηση του ΙΟΜ

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η κατάργηση του ΙΟΜ ως ανεξάρτητου φορέα. Η υποχρέωση ενημέρωσης της Κομισιόν για την κατάσταση της τηλεόρασης στην Ελλάδα, με βάση την Οδηγία για τις Οπτικοακουστικές Υπηρεσίες, κινδυνεύει να μην μπορεί να εφαρμοστεί, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ένα νέο πρόστιμο εις βάρος της χώρας.

Το ΙΟΜ καταργήθηκε ως αυτοτελής φορέας με απόφαση του Ηλία Μόσιαλου και, εν μέσω πανηγυρισμών, επέστρεψε στην ΕΡΤ ως δραστηριότητά της. Κανένας από τους ευρωπαϊστές που έλαβαν αυτήν την απόφαση δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Οπτικοακουστικές Υπηρεσίες, με την οποία εναρμονίστηκε το ελληνικό δίκαιο για τα ΜΜΕ (ΠΔ 109/2010), με το οποίο ορίζεται ρητά πως οι πάροχοι οπτικοακουστικών Μέσων «οφείλουν να υποβάλλουν στο ΙΟΜ τον Ιούνιο κάθε έτους» τα στοιχεία για την αγορά του προηγούμενου έτους. Η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπρεπε να γίνει το αργότερο στις 19 Δεκεμβρίου 2011. Με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Παντελής Καψής και δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012 προέκυπτε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 για την ενημέρωση της Επιτροπής. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν έγινε, καθώς πλέον δεν υπάρχει φορέας να το κάνει.

Δεν μπορεί ούτε το ΙΟΜ διότι αποτελεί τμήμα της ΕΡΤ, η οποία είναι ελεγχόμενη, ούτε η Γενική Γραμματεία –η οποία ζητάει ήδη τα στοιχεία από τα κανάλια– διότι το κράτος είναι μέτοχος στην εταιρεία. Ίσως μόνο το ΕΣΡ θα μπορούσε να αναλάβει την αποστολή των στοιχείων, που είναι κρίσιμα για την τηλεοπτική αγορά, όπως οι ποσοστώσεις των ευρωπαϊκών έργων, ο χρόνος μετάδοσης των διαφημίσεων, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, η παροχή δημόσιας υπηρεσίας κ.ά.


Σχολιάστε εδώ