«Τροϊκανές» παρενέργειες

Μεταξύ των άλλων δεινών και συμφορών που επέφεραν στην εθνική οικονομία οι ολετήρες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τα καμώματά τους, ιδιαίτερα από τη μεταπολίτευση του ’74 και δώθε, είναι και τα ακόλουθα:
Μέχρι πρότινος λειτουργούσαν σε κάθε νομό Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές. Επειδή όμως στις εν λόγω Επιτροπές παρενέβαιναν με σημειώματά τους κι άλλους τρόπους οι τοπικοί βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πλειονότητα των μελών των οποίων ήταν ευεπίφορη στις πιέσεις και τις συστάσεις τους για «εξυπηρέτηση» της κομματικής τους πελατείας, είχαμε «βιομηχανία» παραγωγής «μαϊμού» αναπήρων, όπως απέδειξαν πρόσφατες έρευνες.
Τώρα, λοιπόν, κοντά στα «ξερά» καίγονται και τα «χλωρά», διότι οι εν λόγω Επιτροπές με τον νέο νόμο συγκροτούνται στην Αθήνα προκειμένου να αποφεύγονται οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις.
Η μετάβαση των εν λόγω Επιτροπών σε κάθε ΚΕΠΑ νομού γίνεται εφόσον εξασφαλισθούν τα οδοιπορικά τους.
Όπως μας έχουν πληροφορήσει, στο εδώ
ΚΕΠΑ Ιωαννίνων έρχονται και παραμένουν στην πόλη μόνο μία ημέρα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.
Πόσες όμως αιτήσεις να εξετάσουν και να αποφανθούν σε μία μέρα; Αποτέλεσμα, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων λιμνάζουν στα αρμόδια γραφεία των ΚΕΠΑ για 4 και 5 μήνες μέχρι να πάρουν σειρά. Επίσης στους εγχειρισμένους λόγω καρκίνου στο παχύ έντερο, όπως ο υποφαινόμενος, που έχουν μόνιμη παρά φύσιν έδρα (κολοστομία), δεν χορηγούνται πλέον δωρεάν από τα φαρμακεία τα αναγκαία υλικά για την εξυπηρέτηση της πάθησής τους.
Πρέπει να καταβάλλουν στο ολόκληρο την αξία τους και εν συνεχεία να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία τα δικαιολογητικά της δαπάνης για την επιστροφή των χρημάτων ύστερα από 6-7 μήνες, κι αν έχει χρήματα το Ταμείο. Πώς θα τα βγάλει πέρα ένας μικροσυνταξιούχος ασθενής όταν η δαπάνη υπερβαίνει τα 300 ευρώ κάθε μήνα;
Αυτά και άλλα χειρότερα μας έχουν κάνει οι προαναφερθέντες ολετήρες, που πασχίζουν τώρα να μας «σώσουν».

Θανάσης Τσιρώνης
Ιωάννινα


Σχολιάστε εδώ