Τα νέα πρόσωπα σε θέσεις- κλειδιά που θα βάλει ο Βενιζέλος

Βεβαίως η πιθανότερη ημερομηνία παραμένει η 18η Μάρτη, αλλά με τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, με το κρυφτούλι και τις «καθυστερήσεις», δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες παρεκβάσεις.

Πάντως η πρόσφατα αποφασισθείσα (κατ’ αρχάς) αναβολή των συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου και της Εθνικής Συνδιάσκεψης για τις 10-11 Μάρτη, αντί για τις 3-4 Μάρτη, φαίνεται να συνδέεται με τους προσωπικούς σχεδιασμούς του Β. Βενιζέλου σχετικά με τον χρόνο παραμονής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου… Αλλά ενώ ο Βενιζέλος θεωρείται αυτήν τη στιγμή ως ο πιθανότερος διάδοχος του Γιώργου, τα πρώτα ρήγματα στο μπλοκ που τον στηρίζει είναι ορατά.

Κατ’ αρχάς ένα πρόβλημα συνοχής του μπλοκ αυτού είναι οι μη αποκρυπτόμενες φιλοδοξίες του Αν. Λοβέρδου, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει ότι είναι ο ντε φάκτο «υπαρχηγός» και μάλιστα με ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο.

Αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία σε στελέχη τα οποία στηρίζουν τον Βενιζέλο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «υπόγειος πόλεμος», που μάλιστα ορισμένες φορές εξελίσσεται και δημόσια.

Για παράδειγμα, η πρόσφατη παρέμβαση του Αν. Λοβέρδου περί μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις, αν και επί της ουσίας το έχει συζητήσει με τον Βενιζέλο και είναι σύμφωνοι σε αυτήν τη στρατηγική!

Οι αντιδράσεις εστιάζονται στο τάιμινγκ που επέλεξε ο Λοβέρδος, καθώς και στην εκτίμηση ότι με τέτοιες τοποθετήσεις εντείνεται η ηττοπάθεια στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ετοιμάζεται κείμενο περίπου 40 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο θα ασκούν οξεία κριτική στον Αν. Λοβέρδο γι’ αυτήν του την πρωτοβουλία.

Νέα πρόσωπα

Στο μεταξύ, η διαγραφή των βουλευτών οι οποίοι δεν ψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο, εκ των πραγμάτων ενδυναμώνει τον Βενιζέλο, αφού η συντριπτική πλειονότητα των διαγραφέντων είναι στελέχη του παπανδρεϊκού περιβάλλοντος και, σχεδόν σίγουρα, θα ήταν απέναντι στην υποψηφιότητα του Βενιζέλου.

Μάλιστα πολλοί λένε ότι ο Βενιζέλος θα πρέπει να… χρωστάει ευγνωμοσύνη στον Γιώργο, αφού «καθάρισε» το ΠΑΣΟΚ απ’ τους παπανδρεϊκούς και το παραδίνει «καθαρό» σε αυτόν!

Και φυσικά είναι ευνόητο ότι το δίδυμο Βενιζέλου-Λοβέρδου σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτεί την επιστροφή των διαγραφέντων, ειδικά αφού διαγράφηκαν επειδή αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο Μνημόνιο, που ο Βενιζέλος θεωρεί… μέγα επίτευγμά του!

Η υποψηφιότητα του Χρ. Παπουτσή θεωρείται πάρα πολύ πιθανή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αφενός θέλει να καταγραφεί ως ο «άλλος πόλος» έναντι του Βενιζέλου και όσων τον στηρίζουν και αφετέρου θέλει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει την εκλογή του στην Αʼ Αθήνας, όπου προβλέπεται να γίνει σφαγή στο πράσινο στρατόπεδο στις ερχόμενες εκλογές, με δεδομένο ότι δεν θα εκλέξει το ΠΑΣΟΚ παραπάνω από δύο βουλευτές.

Εσωκομματικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 10-15% που μπορεί να πάρει ο Χρ. Παπουτσής. Ποσοστό που θα χρεωθεί ο Παπανδρέου, γι’ αυτό και ο ίδιος αποστασιοποιείται, δηλώνοντας ότι δεν αναμειγνύεται.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης να είναι υποψήφιος…

Σε ό,τι αφορά στον πολυσυζητημένο τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού, ο μεν Παπουτσής επιμένει (όπως κι ο Παπανδρέου, φυσικά) σε κάλπες στη βάση, ο δε Βενιζέλος λέει τώρα πως δεν είναι γι’ αυτόν πρόβλημα ο τρόπος της εκλογής, λέγεται μάλιστα ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για εκλογή από τη βάση.

Έτσι κι αλλιώς ο Βενιζέλος θεωρεί σίγουρη την εκλογή του, με όποιον τρόπο κι αν γίνει. «Νομοτελειακή», όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του. Και πιστεύει ότι θα κεφαλαιοποιήσει την ιστορική επιτυχία, όπως ο ίδιος δήλωσε, του νέου Μνημονίου.

Μετά την εκλογή του, την οποία επαναλαμβάνουμε θεωρεί βέβαιη, θα κάνει σοβαρές αλλαγές σε πρόσωπα και όργανα, καθώς και ανοίγματα εσωκομματικά.

Σίγουρη θεωρείται η εκλογή νέου γραμματέα, ενώ στελέχη τού περιβάλλοντος Βενιζέλου βάζουν θέμα αντικατάστασης από τώρα του Μιχ. Καρχιμάκη, επειδή τον θεωρούν εχθρικό απέναντι στον Βενιζέλο, ενώ τον κατηγορούν ακόμα και για υπονόμευση του εκλεκτού τους!

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι για τη θέση του γραμματέα ερίζουν πολλοί απ’ τους επιτελείς του Βενιζέλου… Λέγεται ότι ο ίδιος θα ήθελε ένα στέλεχος, όπως π.χ. ο Νάσος Αλευράς.

Νέος εκπρόσωπος του Κινήματος θα είναι μάλλον ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης.

Στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο ο Βενιζέλος θέλει να βάλει όλα τα κορυφαία στελέχη χωρίς αποκλεισμούς, θέλοντας μάλιστα να δείξει και ένα ενωτικό πρόσωπο (μεταξύ αυτών και τους Παπουτσή και Χρυσοχοΐδη).

Η πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει προεκλογικά θα είναι ένας διμέτωπος: αφενός ενάντια στην Αριστερά επειδή συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά απ’ τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου κατά του Καρατζαφέρη…

«Αγκάθια» με Λοβέρδο…

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα για τον Β. Βενιζέλο, όπως προαναφέραμε, δεν είναι τόσο αν θα ξαναμαζέψει κάποιους από τους διαγραφέντες, όσο ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι παλιοί Σημιτικοί – εκσυγχρονιστές.

Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος κλιμακώνει μέρα με τη μέρα τη δική του διακριτή παρουσία και στο εσωκομματικό τοπίο, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό, δίνοντας, όπως λένε έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το μήνυμα προς όλους πως «ναι μεν τώρα στηρίζω Βενιζέλο, αλλά είμαι εδώ για την επόμενη ημέρα».

Πριν καν, μάλιστα, συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την ηχηρή παρέμβασή του με την παρουσίαση της ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας του, όχι μόνο τάραξε τα νερά, αλλά προκάλεσε δυσφορία και θυμό, τόσο στο επιτελείο του Β. Βενιζέλου όσο και στα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τα όσα είπε περί συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με τη ΝΔ και με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά, αν η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είναι σημαντική. Ταραχή όμως προκάλεσε και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, που δείχνει πλέον πως εδώ και καιρό δυσφορεί με τη συμπεριφορά του, καθώς, όπως λέγεται, «προτρέχει ατάκτως των εξελίξεων και φαίνεται να μην υπολογίζει πολύ τον Λουκά Παπαδήμο, μετά τις εκλογές».

Πάντως, πέραν του θέματος Λοβέρδου, όπως λένε έμπειρα και καλά ενημερωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να διατηρεί πλέον τις «θερμές σχέσεις» που είχε με τους πρώην Σημιτικούς – εκσυγχρονιστές.

Ένα τμήμα του στελεχικού δυναμικού των Σημιτικών βρίσκεται πλέον στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη (Δημοκρατική Αριστερά), κάτι που σημαίνει πως τους έχει απέναντί του, ενώ όσοι απέμειναν στο ΠΑΣΟΚ είτε έχουν αποστασιοποιηθεί, είτε από ένστικτο πολιτικής επιβίωσης θα στηρίξουν παθητικά την ανάδειξη του Βενιζέλου στην ηγεσία και θα περιμένουν την επόμενη ημέρα.

Οι λεγόμενοι παπανδρεϊκοί, όσοι έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ έχουν συνταχθεί με τον Βενιζέλο (Παπαϊωάννου, Τσούρας, Φώφη Γεννηματά κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό, είκοσι τουλάχιστον αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές που ήταν προσκείμενοι στον Γ. Παπανδρέου συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για να συζητήσουν τα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και να εξετάσουν εάν θα τηρήσουν κοινή στάση ως προς την επιλογή του υποψηφίου, αλλά στην ουσία για να εμφανιστούν ως ισχυρό μπλοκ που θα έχει ρόλο στην εποχή Βενιζέλου.

Την πρωτοβουλία είχε η λεγόμενη «Κίνηση των επτά», την οποία αποτελούν οι αναπληρωτές υπουργοί Φίλιππος Σαχινίδης και Σωκράτης Ξυνίδης και οι υφυπουργοί Πάνος Μωραΐτης, Ιωάννης Δριβελέγκας, Μανώλης Όθωνας, Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Πεταλωτής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και οι βουλευτές Κατερίνα Περλεπέ, Ηλίας Καρανίκας, Νίκος Τσώνης, Βασίλειος Γιουματζίδης, Νίκος Ζωίδης, Ελένη Τσαούση και Θανάσης Παπαδόπουλος.


Σχολιάστε εδώ