Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Το έργο χιλιοπαιγμένο, αλλά πάντα με το ίδιο τέλος. Αίσιο για όσους «υπακούουν» στους κανόνες της αγοράς.

δ Είναι όλοι αυτοί που αγόρασαν στη φήμη, δηλαδή στο διάστημα όπου όλοι μας ελπίζαμε σε μια τελική συμφωνία «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας και οι ανά τον κόσμο ειδικοί αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές «πόνταραν» σε αυτήν, και τελικώς την Τρίτη πούλησαν στην είδηση, δηλαδή στην ανακοίνωση της συμφωνίας!

δ Μετά ήρθε η δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση, την Τετάρτη, με απώλειες -γιατί έπρεπε προφανώς να προλάβουν κι άλλοι να ξεφορτώσουν-, και μέσα σε δύο ημέρες το ΧΑ έχασε συνολικά πάνω από 7%. Με την πτώση στις τράπεζες να υπερβαίνει το 18%. Ας μην ξεχνάμε, όμως, και το ράλι που είχε προηγηθεί.

δ Στα σχόλια των περισσότερων επαγγελματιών της αγοράς βαρύνουσα σημασία φαίνεται πως έχει η στάση του ΔΝΤ. Ας μην ξεχνάμε πως η συμφωνία για τη νέα δανειακή στήριξη της χώρας και για την αναδιάρθρωση του χρέους έκλεισε -μετά κόπων και βασάνων- στο Eurogroup της Δευτέρας (σωστότερα της Τρίτης τα ξημερώματα), αλλά το ΔΝΤ θα αποφασίσει οριστικά για τη στάση του στις αρχές Μαρτίου, ενώ την επικαιρότητα μονοπωλεί η τελευταία έκθεση του Ταμείου, η οποία αμφισβητεί τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

δ Η έκθεση αυτή, μάλιστα, είναι που λειτούργησε Τρίτη και Τετάρτη ως «βαρίδι» στην ψυχολογία των επενδυτών. Ή ως αφορμή για να αποκομίσουν πολλοί τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

δ Το επόμενο «ορόσημο» για την αγορά θα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων. Η «επίσημη πρόσκληση» της ελληνικής κυβέρνησης προς το IIF και τους ανεξάρτητους ομολογιούχους θα έχει καταληκτική ημερομηνία τη 14η Μαρτίου για να δοθούν απαντήσεις συμμετοχής ή μη.

δ Πάντως, δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστη και τη στάση των ξένων οίκων και αναλυτών. Πρώτη αντέδρασε η Fitch, που υποβάθμισε μεσοβδόμαδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κάτι αναμενόμενο.

Εκείνο που δεν συνυπολογίζεται στα θετικά της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν πως η συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Εurogroup ΔΕΝ θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας στο «ελληνικό πρόβλημα». Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αναλυτές επιμένουν πως, αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα και πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα, η Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί ξανά και νέο, τρίτο ή και τέταρτο, «πακέτο» διάσωσης.

δ Επίσης, ορισμένοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και για το κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα υλοποιηθεί στην πράξη, προσθέτοντας στον όλο προβληματισμό τους όχι μόνο το γεγονός ότι τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία είναι τουλάχιστον «φιλόδοξα», αλλά και το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα. Όπως επίσης και για το αν οι εκλογές θα οδηγήσουν σε συσχετισμό δυνάμεων που δεν θα δείξουν «ζήλο» στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά έναντι των εταίρων και πιστωτών της.

δ Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτά είναι σενάρια για τη… μεθεπόμενη ημέρα. Στον πιο κοντινό ορίζοντα, το ΧΑ δείχνει να κρατάει ένα επίπεδο αντίστασης γύρω από τις 740-750 μονάδες και, όπως λένε οι χρηματιστές, αυτό που τώρα αναζητείται είναι το κίνητρο ή η αφορμή για να πυροδοτηθεί ο επόμενος ανοδικός κύκλος. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ