Προσκλητήριο Σαμαρά για συστράτευση για μια νέα Ελλάδα
Φημολογία που εκπορεύεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά βρίσκει ακροατές και εντός της ΝΔ. Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει να απευθύνει εθνικό προσκλητήριο για συστράτευση όλων των δυνάμεων και με διακύβευμα τη σωτηρία της χώρας και την έξοδό της στη… λεωφόρο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη να χαραχθεί μια «νέα πορεία», ενώ ο όρος «Νέα Ελλάδα» που χρησιμοποίησε μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας θα κυριαρχήσει στον προεκλογικό λόγο της παράταξης. Όπως επίσης και οι έννοιες «σταθερότητα», «ανταγωνιστικότητα», «εξωστρέφεια» και «κοινωνική συνοχή», πάνω στις οποίες θέλει ο κ. Σαμαράς να δομήσει την προσπάθειά του προκειμένου να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα. Στη Λ. Συγγρού πιστεύουν ότι η διαδικασία θα είναι και μακρά και επίπονη, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 3-5 χρόνια, αν κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και βάσει των προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί.
Στο μεταξύ, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εξετάζουν κινήσεις και πρωτοβουλίες σε σχέση με την απόφαση να στηριχτεί η νέα δανειακή σύμβαση και οι υποχρεώσεις (μέτρα) που απορρέουν από αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, θα επιδιώξουν αφενός να περιορίσουν τις ζημίες και να αμβλύνουν εντυπώσεις και αντιδράσεις και αφετέρου να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν πολιτικά (επικοινωνιακά) τα θετικά σημεία και τα πλεονεκτήματα μιας τόσο κρίσιμης επιλογής. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι η «αλλαγή στάσης» έχει κόστος για το κόμμα (αποτυπώνεται καθαρά και στις δημοσκοπήσεις…), αλλά εκτιμούν (ελπίζουν) ότι προϊόντος του χρόνου οι πολίτες θα κατανοήσουν τους λόγους που επέβαλλαν τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Και ναι μεν θα υπάρχει διαρροή ψηφοφόρων που κινούνται στις παρυφές της λαϊκής Δεξιάς, αλλά οι «απώλειες» θα ισοσκελιστούν με την εισροή ψηφοφόρων από τα κεντρογενή κοινωνικά στρώματα. « Όλοι εκείνοι οι πολίτες που επιθυμούν να υπάρχει μια σταθερότητα και η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί παρά να εκτιμήσουν τη στάση του Αντ. Σαμαρά», σημειώνουν. Εξ ου και η επιχειρηματολογία του κόμματος από τώρα και μέχρι τις εκλογές θα στηριχτεί σε δύο δεδομένα:
Πρώτον, ότι η ψήφιση του Μνημονίου κατέστη αναγκαία λόγω του οριακού της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, εις βάρος του κομματικών σχεδιασμών. Δεύτερον, ότι με την καθοριστική συμβολή της ΝΔ στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» οι όροι του νέου Μνημονίου κατέστησαν λιγότερο επαχθείς και περιορίστηκαν οι απώλειες για εργαζομένους και συνταξιούχους. Παράλληλα, και όσο προσεγγίζουμε τον χρόνο των εκλογών, τα στελέχη θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο το δίλημμα «τήρηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί ή χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ». Βάρος αναμένεται να δώσουν και στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν την «επόμενη ημέρα», όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Θα εστιάσουν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, καθότι, «αν δεν κινηθεί η αγορά», όλα τα άλλα δεν αρκούν για να αποδώσει το συνολικό πρόγραμμα. «Μέσα στη γενική διάλυση και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος η ΝΔ είναι η μόνη σταθερή δύναμη που μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τις τύχες της χώρας», τονίζουν, και σ’ αυτό το επιχείρημα θα επιχειρήσουν να «χτίσουν» το «αίτημα» για αυτοδυναμία.
Γιάννης Ζαφείρης