Περιμένει κλείσιμο (μικρών) τραπεζών το ΔΝΤ
• Όσοι καταθέτουν τις αποταμιεύσεις τους σε μικρομεσαίες ελληνικές τράπεζες, δηλαδή σε όλες τις τράπεζες πλην των τεσσάρων μεγαλύτερων, που θεωρούνται σημαντικές για το σύστημα και θα πρέπει πάση θυσία να διασωθούν, καλά θα κάνουν να ρίξουν μια ματιά σε όσα γράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
• Είναι ενδιαφέρον πώς εξηγεί το ΔΝΤ γιατί το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα προϋπολογίζει ότι θα χρειαστούν όχι 40, όπως προβλεπόταν ως τώρα, αλλά 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Εκεί διαβάζουμε ότι αυτή η μεγάλη αύξηση δεν σχετίζεται μόνο με τις αυξημένες ζημίες που θα έχουν οι τράπεζες από το «κούρεμα» του χρέους και τη μελέτη της BlackRock για τις ζημίες από δάνεια, αλλά και με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για «το κόστος εκκαθάρισης (αντί του κόστους ανακεφαλαιοποίησης) τραπεζών».
• Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι στα δέκα επιπλέον δισεκατομμύρια που προβλέπονται για τη στήριξη τραπεζών περιλαμβάνονται και τα αυξημένα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει το κράτος για να οδηγήσει σε εκκαθάριση κάποιες μικρές και μεσαίες τράπεζες που δεν θα κριθούν βιώσιμες και θα χρειαστεί να κλείσουν.
• Τι σημαίνουν όλα αυτά για έναν καταθέτη; Αν έχει καταθέσει λιγότερα από 100.000 ευρώ σε μια τράπεζα που θα κλείσει, θα πρέπει να περιμένει να αποζημιωθεί από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ενώ αν έχει καταθέσει περισσότερα από αυτό το ποσό, πολύ απλά θα χάσει τη διαφορά. Και επειδή το ΔΝΤ βλέπει αυξημένο κίνδυνο «λουκέτων» στο τραπεζικό σύστημα, όλα αυτά δεν αποτελούν πλέον μόνο θεωρητικά σενάρια…
«Τσουχτερή» διευκόλυνση
• Σχεδόν πανηγυρικά παρουσιάστηκαν οι δηλώσεις του Β. Βενιζέλου στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες θα μειωθεί στο μισό η μηνιαία παρακράτηση που γίνεται από τη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων για την εξόφληση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Και, πράγματι, με την απόφαση αυτή θα διευκολυνθούν να τα βγάλουν πέρα μήνα με τον μήνα με «κουτσουρεμένους» μισθούς χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που στα τελευταία εκκαθαριστικά σημειώματα έβλεπαν να συρρικνώνονται μέχρι… εξαφάνισης οι αποδοχές τους, καθώς η παρακράτηση για τα δάνεια έμενε σταθερή, αλλά οι αποδοχές μειώνονταν δραματικά.
• Όμως, τέτοιες διευκολύνσεις έχουν πάντα και δεύτερες, δυσάρεστες αναγνώσεις. Οι μηνιαίες παρακρατήσεις, δηλαδή οι δόσεις των δανείων, μπορεί να μειωθούν στο μισό, αλλά τα δάνεια δεν πρόκειται να «κουρευτούν». Αυτό σημαίνει ότι το ΤΠΔ και το ΤΤ απλώς θα αυξήσουν όσο χρειάζεται τον χρόνο εξόφλησης του δανείου, ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί με τις μειωμένες δόσεις. Κι αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι οικογενειακοί προγραμματισμοί ζωής ανατρέπονται, αφού οι «τυχεροί» δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα για τα στεγαστικά τους δάνεια και θα επιβαρυνθούν με «φουσκωμένους» τόκους, λόγω της αύξησης του χρόνου εξόφλησης. Αρκετοί εξ αυτών θα αρχίσουν να εύχονται να είχαν μείνει στο νοίκι…