Παραμένουν στο «όχι» οι περισσότεροι

Από την «απάντηση» που θα δώσουν, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα ανοίξει ο δρόμος για να επανέλθουν στις τάξεις του κόμματος (μετανοημένοι κι… ελαφρώς «στραπατσαρισμένοι»). Ή θα παραμείνουν εκτός και θα συνεχίσουν να κουβαλούν το… άγος του αντιφρονούντα. Από τη Λ. Συγγρού έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι όσοι εκ των 21 υπερψηφίσουν τον νόμο, θα απαλλαγούν (λόγω προτέρου εντίμου βίου…) από την ποινή της διαγραφής. Θα ενταχθούν εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα έχουν πρόσβαση στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Οι πληροφορίες για το πώς σκοπεύουν να κινηθούν οι «απότακτοι» βουλευτές είναι συγκεχυμένες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να έχουν κοινή κατεύθυνση. Ορισμένοι θα ανταποκριθούν στην «πρόσκληση» του Αντ. Σαμαρά για «πανστρατιά» και θα δώσουν θετική ψήφο, άλλοι θα παραμείνουν πιστοί στην αρχική απόφασή τους, ενώ άλλοι βουλευτές θα επιλέξουν είτε να δηλώσουν «παρών» είτε να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τον… «δρόμο της επιστροφής» έχουν πάρει αρκετοί από τους βουλευτές που εκλέγονται στη Β. Ελλάδα, οι δύο των Σερρών Αν. Καρυπίδης, Θ. Λεονταρίδης (όχι όμως και η τρίτη Μ. Τσαρούχα-Κόλλια), εκτός απροόπτου, οι Γ. Καρασμάνης (Πέλλας), Αλ. Δερμεντζόπουλος (Έβρου), Κ. Παπασιώζος (Άρτα), ενώ για τον Ζ. Τζηκαλάγια (Καστοριά), που αρχικά φερόταν ως… μετανοών, οι πληροφορίες λένε ότι παραμένει στο «όχι». Τον εφαρμοστικό νόμο θα υπερψηφίσει σίγουρα κι ο Μ. Κεφαλογιάννης, καθώς -όπως δήλωσε- συμφωνεί με αυτόν. Η θετική ψήφος του «δεν είναι προϊόν εκβιαστικών διλημμάτων, αλλά ελεύθερης βούλησης» εξήγησε. Σκληρή στάση εξακολουθούν να τηρούν μια σειρά βουλευτές, όπως οι Μ. Τζίμας (Δράμας) που δήλωσε δεν πρόκειται να ψηφίσει τον νόμο, οι Κ. Μαρκόπουλος, Χρ. Ζώης, οι οποίοι θέτουν όρους για να επιστρέψουν, ενώ τις προηγούμενες ημέρες άσκησαν σκληρή κριτική προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά. Ο βουλευτής Ευβοίας σημείωσε υπαινικτικά ότι «τα «όχι» γράφουν Ιστορία, τα «ναι» σπάνια», ενώ αποδοκίμασε το γεγονός ότι η Λ. Συγγρού «πανηγύρισε» για την προσχώρηση των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, που «μέχρι πριν από λίγο εξύβριζαν τη ΝΔ», όταν λίγα 24ωρα νωρίτερα διαγράφηκαν 22 βουλευτές. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χρ. Ζώης είπε ότι θα επέστρεφε «μόνο αν ο πρόεδρος αναγνώριζε τη δυνατότητα άποψης και ψήφου», ενώ επισήμανε ότι διεγράφη διότι «έλεγε την Κυριακή ό,τι το κόμμα έλεγε το Σάββατο». Πριν από το προσκλητήριο του κ. Σαμαρά για «πανστρατιά», ο Γ. Βλάχος δήλωνε ότι «αν ο πρόεδρος κάνει κάποιας μορφής κάλεσμα, η πρόταση είναι καλοδεχούμενη», προσθέτοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό του μέλλον (!), αλλά να σωθεί η χώρα! Ως εκ τούτου, υπάρχει η εκτίμηση ότι ενδέχεται να υπερψηφίσει τον νόμο. Η Ελ. Βόζενμπεργκ φαίνεται ότι θα ανταποκριθεί στο «κάλεσμα» του κ. Σαμαρά. Όπως και η Έλενα Κουντουρά αλλά και ο Δημήτρης Σταμάτης. Το βέβαιο είναι ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το «παρά πέντε» της ψηφοφορίας. Οι επιλογές των βουλευτών που δεν θα πουν «ναι» στο κάλεσμα του αρχηγού τους στις ψηφοφορίες για τον εφαρμοστικό νόμο θα είναι μεταξύ «όχι», «παρών» και αποχής.

Αντικείμενο συζητήσεων, διαφορετικών απόψεων, ακόμη και αντεγκλήσεων στο εσωτερικό της ΝΔ αποτελεί η «ξαφνική» κίνηση του Αντ. Σαμαρά να απευθύνει προσκλητήριο στους διαγραφέντες λίγα μόνο 24ωρα μετά τη διαγραφή τους, με αφορμή μάλιστα τη στάση τους σ’ ένα ζήτημα εθνικής σημασίας. Βουλευτές εκτιμούν ότι υπήρξε ανεξήγητη βιασύνη και ότι ήταν πρωτοβουλία με υψηλό πολιτικό «ρίσκο», ενώ υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να πληγεί το ηγετικό προφίλ του κ. Σαμαρά. «Με την απόφασή του νομιμοποιεί τους διασπαστές», «Στέλνουμε λάθος μήνυμα εντός κι εκτός ΝΔ», «Εμφανίζεται για κάποιο λόγο ο πρόεδρος να κάνει πίσω» ήταν μερικές από τις επισημάνσεις (ενστάσεις) των βουλευτών. «Όταν φέρνεις πίσω βουλευτές που καταψήφισαν το Μνημόνιο, πώς θα σταματήσεις τους 200-300 πολιτευτές που περιφέρονται και κάνουν κήρυγμα κατά του Μνημονίου;» έλεγαν. Δεν λείπουν κι εκείνοι που υποδεικνύουν το «ρίσκο» που αναλαμβάνει ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι αν στο προσκλητήριό του ανταποκριθεί ένας μικρός αριθμός βουλευτών και πάντως λιγότεροι των 10-12 (ακόμα και στελέχη της Συγγρού μιλούν για 5 – 7), αυτό θα συνιστά πλήγμα για τον ίδιο. Απαντώντας στις αιτιάσεις, παράγοντες Λ. Συγγρού ανέφεραν ότι η παράταξη προετοιμάζεται να δώσει μια σκληρή εκλογική μάχη και πρέπει να έχει στην πρώτη γραμμή όλα τα στελέχη της. Εξ ου και ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλους σε πανστρατιά «για τη σωτηρία της χώρας». Άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι ρόλο στην απόφαση του προέδρου διαδραμάτισαν και τα ανησυχητικά «μηνύματα» που φθάνουν από πολλές εκλογικές περιφέρειες, ιδιαίτερα δε αυτές των διαγραμμένων. Η προοπτική επιστροφής των «ατάκτων» προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις όσων βουλευτών υπερψήφισαν το Μνημόνιο και ανέλαβαν το πολιτικό κόστος. «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να παριστάνουν τον φιλολαϊκό, να ψηφοθηρούν και να ξαναγυρίζουν στο κόμμα για να εξαργυρώσουν τη στάση τους στις εκλογές» τονίζουν και προειδοποιούν για εσωτερικές αναταράξεις. Φόβοι εκφράζονται για το ενδεχόμενο να εγερθούν σε τοπικό επίπεδο «βεντέτες» μεταξύ νομιμοφρόνων και «μετανοημένων», κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη ΝΔ. Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι όσοι από τους διαγραμμένους υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους θα επιστρέψουν στο κόμμα «τσαλακωμένοι» πολιτικά και ότι η «κυβίστηση» θα τους κοστίσει στις εκλογές. «Οι πολίτες θα καταλάβουν πως ό,τι έκαναν το έκαναν για ψηφοθηρικούς λόγους και θα φροντίσουν με την ψήφο τους να αποδοκιμάσουν τη συμπεριφορά τους» σημειώνουν.

Στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της παράταξης η διαμάχη «νεοφιλελευθέρων» και «κοινωνιστών», με τους τελευταίους (Μαρκόπουλος, Τζαβάρας, Γκιουλέκας κ.ά.) να κατηγορούν τους πρώτους (Σπηλιωτόπουλος, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης κ.ά.) ότι παρασέρνουν τον κ. Σαμαρά σε λάθος πολιτική. «Θα τον πάρουν στον λαιμό τους και δεν θα τον αφήσουν να γίνει πρωθυπουργός», λένε με έμφαση. Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός ότι οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι «δεν έχουν καμιά επαφή με την κοινωνία», καθώς κινούνται πέριξ μόνο της πλατείας Κολωνακίου. Η πλευρά των «κοινωνιστών» εκφράζει τις αντιρρήσεις της για την προσχώρηση των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη. «Η ΝΔ δεν έχει ανάγκη τα άκρα», τονίζουν, ενώ προβλέπουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν παρενέργειες.

Γιάννης Ζαφείρης


Σχολιάστε εδώ