Λύση ευρωπαϊκών αρχών, καθορισμός ΑΟΖ και άξονας με Ισραήλ

Ο κ. Σαμαράς ήταν προσκεκλημένος του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και είχε επαφές με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Μεγαλονήσου, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Χριστόφιας καθώς και η υπουργός Ενέργειας Πραξούλλα Αντωνιάδου.

Καθορισμός ΑΟΖ
και άξονας

Για το θέμα της ενέργειας ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι αυτός ο ενεργειακός πλούτος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον Ελληνισμό -και για τους Κυπρίους και τους Ελλαδίτες-, ενώ εκθείασε και τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μέσω διμερών συμφωνιών πλην της Ελλάδας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, με τον πολιτικό του λόγο ο κ. Σαμαράς καθιστούσε μάλλον σαφές ότι στην περίπτωση ανόδου του στην εξουσία θα καθορίσει την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, ένα θέμα το οποίο η Τουρκία έθεσε σιωπηρώς προς την Αθήνα και ειδικότερα προς την κυβέρνηση Παπανδρέου ως αιτία πολέμου! Είναι, δε, γνωστό ότι το Ισραήλ ευνοεί επί του παρόντος έναν ενεργειακό άξονα μεταξύ του ιδίου, της Κύπρου και της Ελλάδας, επί του οποίου ο Σαμαράς είναι θετικός.

Από την πλευρά της, η Τουρκία δεν επιθυμεί τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας, διότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα προκύψει αυτό που στις στρατηγικές σπουδές ονομάζουμε «σύζευξη», και στη συγκεκριμένη περίπτωση γεω-οικονομική και ενεργειακή σύζευξη, που θα αποκόπτει την Τουρκία από την Αίγυπτο και θα ματαιώνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς που θέλουν την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ως την Αλεξανδρέτα τουρκική λίμνη, με την κατοχή βεβαίως του βόρειου τμήματος της Κύπρου ή με την αναγνώρισή του στο πλαίσιο μιας λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν ως Τουρκοκυπριακού Συνιστώντος Κρατιδίου.

Λύση αρχών

Στο θέμα του Κυπριακού ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ σαφής και αναφέρθηκε σε μια λύση η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Είναι τελείως αντίθετος με το σχέδιο Ανάν, το οποίο είχε στηρίξει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι σχέσεις των δυο αντρών δεν είναι και οι καλύτερες, αφού ο κ. Αναστασιάδης και ο περίγυρός του ήταν υπέρ της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Σαμαράς ήταν με την πλάτη στον τοίχο στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν τον στήριξε.

Είναι, επίσης, γνωστές οι διαφορές και στη μορφή της λύσης που υποστηρίζει ο Νίκος Αναστασιάδης, στη βάση μιας χαλαρής ομοσπονδίας και του σχεδίου Ανάν, παρότι φραστικά αποστασιοποιείται από αυτό, αν και ποτέ δεν δήλωσε δημοσίως ότι το 2004 ήταν λανθασμένη η επιλογή του.


Σχολιάστε εδώ